1 év 2 hónap börtön pluszban fogolyszökésért

2017 ápr 21
Megosztás
börtön

A Kalocsai Járási Ügyészség fogolyszökés bűntette miatt gyorsított eljárásban bíróság elé állított egy 52 éves hajdúsámsoni férfit, aki elítéltként az állampusztai börtönben töltötte a büntetését, de 2017. március 28-án délután munkavégzés közben megszökött a börtön solti objektumából.

A férfi 2016 szeptemberétől töltötte a lopás miatt kiszabott szabadságvesztését Állampusztai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet Solti Objektumában. Ebből a büntetésből, valamint egy elzárásból 2018. november 9-én szabadult volna.

2017. március 28. napján, délután 3 óra után az elítélt férfi a solti objektum juhászatában dolgozott. Úgy döntött, hogy hazamegy, ezért megszökött és gyalog Solt irányába indult.

A szökés észlelése után körözést adtak ki és azonnal megkezdték a szökevény felkutatását. Még aznap, 21 óra körüli időben meg is találták a férfit, aki Újsolt külterületén, a Kígyósi csatorna nádasában bújt el. Elfogása után visszaszállították a börtönbe.

A gyors nyomozás után a Kalocsai Járási Ügyészség a visszaesőnek minősülő férfit már április 20-án fogolyszökés bűntette miatt gyorsított eljárásban a Kalocsai Járásbíróság elé állította. A vádlott beismerte a bűncselekmény elkövetését.

A bíró az ügyész indítványával egyezően bűnösnek mondta ki a vádlottat és 1 év 2 hónap végrehajtandó börtönbüntetésre, valamint 2 év közügyektől eltiltásra ítélte. A férfi a fogolyszökést egy 1 év 6 hónapos felfüggesztett fogházbüntetés hatálya alatt követte el, ezért a bíróság elrendelte ennek végrehajtását is. Az ítélet nem jogerős, ellene az ügyész súlyosításért, míg a vádlott és védője enyhítésért fellebbeztek.