110 millió forinttal húzta le a gazdákat a csaló gabonakereskedő

2017 jún 14
Megosztás
üzletkötés

A Kiskunfélegyházi Járási Ügyészség jelentős kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette miatt vádat emelt egy békéscsabai férfivel szemben, aki gabonatermelő gazdákat becsapva a gabonát elszállította, de nem fizette ki. Az 50 éves békéscsabai férfi saját cégében régebb óta gabona ügynökként tevékenykedett, így széles körű ismeretséggel, bejáratott üzleti kapcsolatokkal rendelkezett a malomipari ágazatban. A férfi a gabonatermelő gazdáktól jellemzően étkezési malmi búzát vásárolt fel, amelyet különböző malmoknak értékesített tovább. Békéscsabai székhelyű cége azonban 2012 végére válságba került, jelentős tartozást halmozott fel, számláit nem vagy csak jelentős késéssel fizette ki. Ügyfélkörében jelentős bizalomvesztés volt tapasztalható. A vádlott ezért olyan céget keresett, amelynek cégadatai feltétlen bizalmat gerjesztenek a leendő, új üzleti partnerei felé. Tudta ugyanis a vádlott, hogy saját cége a malomipari piacon úgy ellehetetlenült, hogy annak nevében nem tudna üzleteket kötni.

Egy ismerősével ez idő tájt ismerkedett meg és megállapodtak abban, hogy az ismerős hasonló tevékenységi körű budapesti cégében a vádlott átveszi a gabonakereskedelmi üzletágat. A vádlott ezt az ismerős céget és annak ekkor még jó presztízsét használta fel arra, hogy a gazdálkodóktól gabonát vásároljon fel. Az akkori felvásárlási árra kicsit ráígérve fel is vette a kapcsolatot későbbi áldozataival.

Megalapozva a bizalmat, az első néhány szállítást a vádlott még határidőben vagy némi csúszással fizette ki, később azonban már egyáltalán nem fizetett a becsapott gazdáknak.

Az elszállított gabona vételárát korábbi cége tartozásainak részbeni kifizetésére használta fel.

Két hónap alatt – 2013. augusztus végétől október közepéig – 3000 tonna étkezési malmi búzát vásárolt fel a vádlott az új cég nevében, melynek vételárát nem fizette ki és ezzel 10 gazdának összesen 110 millió forint összegű kárt okozott. Az ügyészség a csaló kereskedőt többrendbeli, jelentős kárt okozó üzletszerűen elkövetett csalás bűntettével vádolja és vele szemben börtönbüntetés kiszabását indítványozza, továbbá azt, hogy a vádlottat kötelezzék a gazdáknak okozott kár megfizetésére.

A büntetlen előéletű vádlott szabadlábon várja a tárgyalást, ügyében a Kiskunfélegyházi Járásbíróság fog dönteni.