15 százalékkal bővült a belföldi turizmus a II. negyedévben

2017 júl 13
Megosztás
Eger

Az idén immár 4 naposra nyúló húsvétnak köszönhetően a várakozásokat is felülmúló mértékben bővült a II. negyedévben a belföldi turizmus: a Szallas.hu adatai alapján mintegy 15 százalékos volt a növekedés, a legtöbb vendéggel Budapest, Siófok és Eger büszkélkedhetett.

Ismét nagyot ment a belföldi turizmus 2017 második negyedévében, a Szallas.hu elemzése alapján a növekedés elérte a 15 százalékot a tavalyi év hasonló időszakához képest. „A bővülés lehetőségét már az év eleji előfoglalások alapján biztosra vettük, a mértéke azonban minket is meglepett. Persze sok volt a hosszú hétvége, de az immár 4 napos húsvét átlagon felül növelte a forgalmat. A II. negyedév legtelítettebb napja ugyanakkor egy másik ünnepre, a pünkösdi hosszú hétvége szombatjára esett” – mondta Szigetvári József, a Szallas.hu ügyvezetője.

5 megye hozta a foglalások felét

Nőtt az átlagos vendégéjszakák száma is, a legjelentősebb bővülést a 3 napra szóló foglalásoknál mérték a Szallas.hu szakemberei, itt 20 százalékos volt a növekedés. A legnépszerűbb települések rangsorában némi átrendeződés volt tapasztalható tavalyhoz képest: a II. negyedévben a főváros vitte a prímet, Siófok a második helyre szorult, a balatoni várost sorrendben Eger, Balatonfüred, illetve Szeged követte. 19 megyénk kapcsán az is elmondható, hogy a teljes forgalom kicsivel több mint felét mindössze 5 megye, Pest, Heves, Veszprém, Somogy, illetve Borsod-Abaúj-Zemplén adta.

A legtöbben apartmanban, vendégházban, illetve 3 csillagos szállodában hajtották álomra fejüket, de minden szálláshelytípus esetében nőtt az átlagos foglalási érték. A többség az 50 ezer forint alatti kategóriában üdült, ide szólt a foglalások 80 százaléka. „Összességében átlagosan 9,5 százalékkal fizettünk 2017 II. negyedévében többet egy-egy pihenés alkalmával, mint tavaly ugyanilyenkor. A belföldi turizmus bevételi rekordjában szerepe volt a SZÉP-kártyának is, ami 3 százalékkal gyakrabban került elő fizetéskor: minden 5. vendég ezzel egyenlítette ki a számlát” – részletezte az adatokat Szigetvári József. A szakember hozzátette, hogy a foglalások ugyanakkor tág határok között mozogtak: a két végletet egy 3,5 milliós, illetve egy 3380 forintos szálláshelyszámla jelentette.

Siófok, Hajdúszoboszló és Gyula már most örülhet

Ami az előttünk álló nyári hónapokat illeti, vannak még szabad helyek, bár akadnak olyan dátumok is – így például július 17-e –, ahol a telítettség már 90 százalék feletti. Az augusztus végéig tartó időszakban az előfoglalások alapján egyébként Siófok, Hajdúszoboszló és Gyula került a top 3-ba. A Szallas.hu adatai szerint az autóval megközelíthető külföldi nyaralóhelyek vonatkozásában Horvátország lesz a magyarok alternatívája a Balatonra: a legtöbb foglalás ugyanis 3 horvát településre – Vir, Crikvenica, Zadar – érkezett be június végéig.

A 10 legnépszerűbb hazai település a második negyedévben

(Zárójelben a tavalyi év azonos időszakának helyezései.)

1. Budapest (2.)

2. Siófok (1.)

3. Eger (4.)

4. Balatonfüred (5.)

5. Szeged (7.)

6. Hajdúszoboszló (3.)

7. Pécs (9.)

8. Gyula (6.)

9. Debrecen (-)

10. Miskolctapolca (10.)

A 10 legnépszerűbb külföldi település a második negyedévben

1. Zakopane (Lengyelország)

2. Krakkó (Lengyelország)

3. Szováta (Románia)

4. Torockó (Románia)

5. Wrocław (Lengyelország)

6. Parajd (Románia)

7. Kolozsvár (Románia)

8. Crikvenica (Horvátország)

9. Pozsony (Szlovákia)

10. Prága (Csehország)