25 éves a Bács-Kiskun Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány

2017 jún 12
Megosztás
kuratóriumi csoportkép

A jubileum alkalmából összevont alapítói és kuratóriumi ülés tartottak Kerekegyházán, a Varga tanyán. 

Az ünnepi ülést Dr. Balogh László, kuratóriumi elnök vezette, amelyen először a házigazda, dr. Kelemen Márk, Kerekegyháza polgármestere köszöntötte a résztvevőket, bemutatva a települést, valamint annak  gazdasági, vállalkozás- és turizmusfejlesztési eredményeit, illetve, az ez irányú, jövőbeni elképzeléseiket. Ezt követően a jelenlévők elfogadták az alapítvány tevékenységéről szóló 2016. évi közhasznú beszámolót.

A szavazás után Békefi Helén, megbízott ügyvezető igazgató, foglalta össze az elmúlt 25 év alapítványi tevékenységét. 

Elmondta: az alapítvány 1992-ben alakult, alapítói a megyei önkormányzat, a települési önkormányzatok, a Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány (MVA), érdekképviseleti szervezetek, az OTP és különböző vállalkozások. A megalakuláskor az volt az alapítók elsődleges célja, hogy támogatást nyújtson magyarországi kisvállalkozások létrejöttéhez és fejlődéséhez, mivel az Európai Unió Bizottsága az MVA-t és hálózatát jelölte ki a PHARE SME (kis- és középvállalkozás-fejlesztési) programjainak a végrehajtására.

Hangsúlyozta: a Bács-Kiskun megyei alapítvány negyedszázados fennállása óta katalizátor szerepet tölt be a mikro-, kisvállalkozások megerősítésében. Célja, hogy elősegítse a szakmai, piaci fejlődésüket, a tőkeerejük növelését, a vállalkozói kultúra fejlődését, valamint az új vállalkozások létrejöttét.

Küldetése, hogy magas színvonalú, könnyen hozzáférhető pénzügyi, tanácsadási és képzési szolgáltatásokat nyújtson induló és működő vállalkozások számára. Programjai:

- vállalkozói szektor fejlesztésére irányuló szolgáltatási programok megalapozása,

- pénzügyi és szakmai segítségnyújtás,

- innovatív vállalkozások segítése,

- klaszterfejlesztés, klaszterekkel történő együttműködés,

- befektetés-ösztönzés, befektetési marketingszolgáltatás

- hálózatépítési tapasztalat, 

- EU programok (Phare) végrehajtásában szerzett több éves tapasztalat,

- nemzetközi és hazai kapcsolati tőke,

- tapasztalatok EU-s projektek végrehajtásában,

- együttműködés gazdaságfejlesztési szervezetekkel, önkormányzatokkal, civilszervezetekkel.

Fő tevékenysége: a Mikrohitel-kihelyezés.

Békefi Helén elmondta továbbá: a Mikrohitel Program általános célja a vállalkozások támogatása pénzügyi segítségnyújtással és tanácsadással, elsősorban azon a speciális hiányterületen, ahol a vállalkozók igényeit a hitelintézetek nem tudják kielégíteni. Ez leginkább abból adódik, hogy a magyar kkv-k jó része pénzügyileg gyenge; hitelképes, de nem bankképes; valamint nem rendelkeznek elegendő biztosítékkal, így nagy kockázatú ügyfeleknek számítanak. 

Ugyanakkor, a foglalkoztatás szempontjából, a magyar kisvállalkozások alkalmazzák a foglalkoztatottak kétharmadát, és 50 százalékkal járulnak hozzá a bruttó hozzáadott érték előállításához. 

A jubileumi ülésen ismertetésre került: A Bács-Kiskun Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány a megalakulásától 2300 vállalkozásnak 2,9 milliárd forint támogatott forrást helyezett ki, és a vállalkozói önerőt is figyelembe véve nettó 3,5 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg a megyében. 

Ezen túlmenően a 2007-2013-as uniós ciklusban további 60 családi, mikrovállalkozásnak nyújtott sikeres üzletfejlesztési szolgáltatást, tanácsadást, melynek eredményeként 1 milliárd forint vissza nem térítendő és 1 milliárd forint kedvezményes kölcsönt nyertek el ügyfelei.

A jövőbeli elképzések és múltidézés

Az ülésen szó esett a jövőbeni tervekről is.

E szerint a 2014-2020-as időszakban az alapítvány arra törekszik, hogy a jelenleg működő finanszírozási programok mellett, mind a hazai, mind az európai uniós pályázatokon forrást szerezzen a vállalkozások számára gazdaságfejlesztési célú törekvéseik megvalósításához.  

Ezen túlmenően részt kívánnak venni a foglalkoztatás-bővítést célzó vállalkozói programokban, segíteni szeretnék a hátrányos helyzetűeknek a munka világába történő bekapcsolódását, gondolnak itt elsősorban a fiatal pályakezdőkre, a GYES-ről, GYED-ről visszatérőkre, valamint az 55 év feletti állásukat vesztett emberekre. 

Továbbá törekszenek arra, hogy saját eszközeikkel segítsék a megyei és helyi gazdaságfejlesztési célok elérését, együttműködnek ennek érdekében az állami szervezetekkel, bankokkal, önkormányzatokkal, intézményekkel, civilszervezetekkel és más gazdaságfejlesztési szervezetekkel. 

Az ünnepi ülést követően a jubiláló és szintén 1992-ben alakult kerekegyházi Domján Sörfőzdébe látogattak, ahol  Domján István tulajdonos fogadta a részvevőket. Bemutatta az üzemet, a sörgyártás folyamatát, valamint azt, hogy miként készülnek a saját receptjei alapján elhíresült kézműves sörök. 

Ezt követően kötetlen múltidézéssel zárult a program, amelyen jó hangulatban, sok szeretettel emlékeztek a jelenlévők a 2014-ben elhunyt Csóti István, fülöpszállási kuratóriumi tagra, valamint Molnár Mihályra, az alapítvány fiatalon, 2005-ben elhunyt első ügyvezető igazgatójára.

Bács-Kiskun Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány

Cím: 6000 Kecskemét, Vörösmarty u. 12. I. em.

Központi telefonszám: +36-76/485-505

elérhetőség: info@bacs-lea.hu

weboldal: www.bacs-lea.hu

Kuratórium elnök: dr. Balogh László

mb. ügyvezető igazgató:  Békefi Helén