70 éve bombázták le a bajai Duna-hidat

2014 május 15
Megosztás
1944-ben lebombázott bajai Duna-híd

Baja, Bácska légiveszély! címmel a bajai Duna-híd hetven évvel ezelőtti, 1944-es bombázására emlékeznek kiállítással csütörtökön este  Baján, a Türr István Múzeumban.

Merk Zsuzsa történész, a kiállítás rendezője az MTI-nek elmondta, hogy a péntektől látogatható tárlaton a bajai híd bombázásáról szóló híradások, visszaemlékezések, archív fotók mutatják be a pusztítást.
A kor megélőinek visszaemlékezéseiből pedig a légvédelmi szirénákról, a rádióban felhangzó figyelmeztetésekről, a bombázások következtében óvóhelyre menekülők mindennapjairól olvashat az érdeklődők - tette hozzá.
A kiállítás szervezője kiemelte, hogy az 1944-ben Észak-Bácskában lezuhant repülőgépek roncsaiból megmaradt tárgyakat, a Duna aknásításáról és mentesítéséről készült dokumentumokat is megtekinthetik a látogatók.
A tárlaton a pusztítás mellett megjelenik az élet, a túlélő ember leleményessége, aki a lezuhant repülőgépek darabjaiból például hétköznapi használati tárgyat vagy az ejtőernyőből menyasszonyi ruhát készített.

roncskutatas.hu