Akárhogy is fáj, Zuschlag itt a sztár!

2018 feb 1
Megosztás
Zuschlag János

Nem hoz szerencsét Zuschlag János, egykor jobb napokat megélt kiskunhalasi ex honatyának a Kecskeméti Járási és Nyomozó ügyészség,  mert akárcsak jó tíz éve, újra letartóztatták csütörtökön az indítványukra. Igaz a 30 napos előzetes sem neki, sem pedig a barátjának nem jogerős. Az ügyészség bűnszövetségben elkövetett tiltott adatszerzés bűntette miatt indítványozta a letartóztatásukat. Az ügyben még tovább öt gyanúsított van, ők szabadlábon védekeznek. A NAV szerint fiktív pártokat szerveztek az állami támogatás megszerzése érdekében. Mindenesetre ma Zuschlag újraélhette egykori vezetőszáras népszerűségét a fotósok és a kamerák keresztüzében.

“Illegális úton megszerzett adatok felhasználásával akartak pártok nevében több százmillió forintnyi támogatáshoz jutni annak a bűnszövetségnek a tagjai, akiket a NAV pénzügyi nyomozói és informatikusai lepleztek le” - áll a NAV Dél-Alföldi Bűnügyi Igazgatóság mai közleményében.

A gyanúsítás szerint Zuschlag János és társai a 2018-as választások során kívántak négy olyan pártot indítani, melyek illegális úton megszerzett adatokkal állítottak volna jelölteket, és magas támogatást kaptak volna az állami költségvetésből.  

A nyomozás adatai szerint a gyanúsítottak különböző személyeket kerestek meg, hogy a pártok nevében induljanak. A jelölteknek a törvényi előírások szerint fejenként 500 ajánlással kell rendelkezni. Az ajánlásokhoz szükséges, választásra jogosult személyek adatait illegális úton szerezték meg. Az általuk megkeresett hacker egy biztosításközvetítő cég adatbázisát törte fel, amelyből csaknem kilencezer, választójoggal rendelkező személy adatait szerezte meg. Az adatok illegális megszerzésében a cég egyik alkalmazottja is segítette.

A tiltott úton megszerzett adatok személyi számot nem tartalmaztak, azonban a jelöltállításhoz szükséges dokumentumra ezt is rá kell írni. Emiatt különböző ürüggyel, főként a pénzmosási törvény változására hivatkozva, call centeres hölgyekkel hívatták fel az adatbázisban szereplő személyeket és megpróbálták kicsalni adataikat.

Aki a személyi számát megadta, annak adatát fel is tudták volna használni a pártok jelöltjeinek indulásához szükséges 500 fős listákon. A megszerzett adatbázist lefoglalták a NAV pénzügyi nyomozói, ezzel megakadályozták, hogy a Nemzeti Választási Bizottsághoz hamis adatok kerüljenek.

A pénzügyi nyomozók az összehangolt akcióban három férfit vettek őrizetbe és további négy személyt – köztük a telefonon adatot szerző hölgyeket is – bűnszövetségben elkövetett, tiltott adatszerzés bűntettének megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki gyanúsítottként. 

Szente Zsolt, Zuschlag védője azt mondta, nincs szó pártszervezésről, de nem beszélhet arról, mi hangzott el a nyomozati bíró előtt. Hozzátette: védence nem követte el azt, amivel gyanúsítják.

A kecskeméti Járásbíróság mindkét férfit harminc napra előzetes letartóztatásba helyezte, az ítélet nem jogerős.

Zuschlag Jánost 2010-ben ítélte el a Kecskeméti Törvényszék 8 év hat hónap börtönre üzletszerűen elkövetett csalásért, mert fiktív ifjúsági szerveztek gründolásával több mint 70 millió forint támogatást a saját céljaikra használtak fel. 2011-ben a Szegedi Ítélőtábla az első fokú ítélete 6 évre enyhítette. A börtönből 2013-ban szabadult.

 
Legolvasottabb: 
Bekerüljön az "Legolvasottabb" rovatba
Hírös city slider ajánló: 
Nem