Amit szabad a Goose bárnak, nem szabad a Jam Pub-nak

2017 feb 7
Megosztás
Jam Pub Kecskemét

Diszkriminatív piaci döntést hozott a kecskeméti önkormányzat Jogi és Ügyrendi Bizottsága, amely még azt sem tudja, hogy a törvény értelmében minden helyi képviselő tanácskozási joggal vehet részt a testület bármely bizottságának nyilvános vagy zárt ülésén. Mérlegelésük eredménye: a belvárosban három meleg konyhás és szobákat kiadó vendéglátóhely van, ezek közül kettő, a Három Gúnár,  az Arany Homok, megkapta, a Jam Pub pedig nem az engedélyt, hogy hétvégenként éjfél után is nyitva maradhasson. A Gúnárban a Goose Bár üzemel, az Arany Homok egykori kaszinója alatt pedig a szombaton nyit a Wonderland Hungary a nagy Gatsby partival.

Mi ez, ha nem szubjektív beavatkozás az amúgy is a létükért küzdő vendéglátóhelyek piaci viszonyaiba. 

Szóval: az önkormányzati bizottság január végi ülésének egyik napirendi pontja volt a városközponti nagy postával szemben lévő Jam Pub motel és vendéglátóhelynek  a péntek, valamint szombati napokon az éjfél utáni nyitva tartásának engedélyezése.

A Jam Pub napközben gyerekjátszóval, koffeinmentes kismamakávéval, laktózmentes italokkal várja vendégeit, van meleg-konyhája és több, tévével felszerelt kiadó szobája a turisták részére. Vagyis egy kis motelról van szó, ezért a jogszabályok értelmében zenét is szolgáltathatnak, akárcsak az Aranyhomok, a Sheraton, vagy a Hotel Három Gúnár. Mellesleg ideális hely, nincsenek közvetlen lakószomszédok csak nappal nyitva tartó üzletek.

Ennek ellenére rengeteg ellenőrzést kaptak már a jóakaróktól, de a mérések szerint zajhatás nem szűrődött ki, mert azt a körút forgalma elnyomta, arról nem beszélve, hogy az út másik oldalán, a lakóházak alatt két vendéglátóhely is üzemel, az utcán dohányzó és hangoskodó fiatalokkal, a Jam Pub-ban viszont mindezt egy belső udvaron tehetik meg a vendégek. 

Az önkormányzat végül egyetlen fogást talált a Jam Pub-on, hogy táncra nincs engedélyük, a kis vendéglátóhelyen ugyanis nem egyszer akad olyan ember, aki álltában a zenére önkéntelenül mozogni kezdett. Ez pedig Kecskeméten bűn. 

Egyelőre több bírósági ügy van folyamatban  a kérdésben, az Önkormányzat Jogi és Ügyrendi Bizottsága pedig úgy mérlegelt, hogy a belvárosi

Három Gúnár Hotelben lévő Goose Bár megkaphatja hétvégén az éjfélen túli nyitva tartást, míg a Jam Pub nem.

Ez pedig egyértelmű szubjektív piacszabályozás a bizottság részéről, hiszen mindkét vendéglátóhely azonos feltételekkel rendelkezik, sőt, szombaton nyit egy újabb vendéglátóhely, az Aranyhomok szálló egykori kaszinójának a helyén, amely hétvégenként szintén hajnalig nyitva lehet a bizottság jóvoltál. Hab a tortán, hogy a bizottság a döntés meghozatala előtt zárt ülést rendelt el és képviselőtársai kiküldték az ülésteremből Király Józsefet, az MSZP frakcióvezetőjét. Király a Hírösvénynek elmondta, hogy nem kívánt vitatkozni a döntésről, elhagyta  a termet, de ő a több ciklus óta ilyet nem hallott, hogy egy képviselő kiküldje  a másik képviselőt. Hozzátette: az ő általa vezetett bizottság üléseire bármelyik képviselőtársa  bejöhet, sőt, szót kérhet és minden ilyen esetben meg is hallgatták, a döntésről és annak indokairól pedig személyesen értesülhetett. 

Király végül az önkormányzat jegyzőjéhez fordult, aki levélben kért tőle elnézést. Közölte vele, hogy természetesen az önkormányzati képviselő annak  a bizottságnak a zárt ülésén is részt vehet - az ülés teljes időtartama alatt tanácskozási joggal - amelynek maga nem tagja. A zárt ülés jegyzőkönyvéből pedig az adatvédelmi törvénynek megfelelően másolatot kérhet.

Az, hogy mi titkolni valója volt a bizottságnak nem tudni, annyi biztos, hogy végül - állítólagos lakossági panaszokra hivatkozva és mivel sűrűn lakott övezetről van szó - a Jam Pub kérelmét elutasította. A döntés nem jogerős.