Angliában koncertezik a kecskeméti Aurin Leánykar

2017 jún 19
Megosztás
Aurin Leánykar

Kodály Zoltán emlékévvé nyilvánította 2017-et a Magyar Kormány, mivel a világhírű zeneszerző, zenekutató135 éve született és 50 éve hunyt el. A jeles évfordulókhoz idén számos programmal kapcsolódnak a kecskeméti Kodály Iskola Durányik László karnagy vezette kórusai. 

A bulgáriai Shumen, a franciaországi Yvetot, a hazai Székesfehérvár és Baja fesztiváljai után a tanévet a 20. születésnapját egy pünkösdi koncerten ünneplő Miraculum Gyermekkórus fantasztikus, tucatnyi Kodály művet megszólaltató műsora zárta. A kórusok tagjainak többsége most jól megérdemelt vakációját töltheti. 

Nem így a jubileumi koncerten is közreműködő Aurin Leánykar 46 énekese – ők június 20-án indulnak angliai koncertturnéjukra. A főbb állomások: Bruton, Barnsley, Liverpool, Stamford, Chipping Campden. Az angliai kis- és nagyvárosokban az ottani iskolák, kórusok vendégszeretetét élvezik. Nyolc koncerten lépnek közönség elé, és 8 – 10 alkalommal tartanak a Kodály-módszerről bemutatót. Színes programjukban a reneszánsztól a XXI. századig, az egyházi művektől a népdalokon át a könnyűzenei feldolgozásokig mutatják be repertoárjuk legjavát. Természetesen mindenütt felkeresik a környék látnivalóit is. Nem maradhat el a liverpooli Beatles múzeum felkeresése sem, itt rövid koncerttel tisztelegnek a négy gombafejű zenei munkássága előtt, de Shakespeare szülővárosába, Srtatfordba, a nagy drámaíró szülőházából kialakított múzeumba is ellátogatnak.

Augusztus közepétől pedig már várja a leányokat Tokaj-Hegyalja és Zemplén legnagyobb kulturális eseménysorozata, az idén 26. alkalommal megrendezésre kerülő Zempléni Fesztivál, majd egy olasz kórus látogat hozzájuk tapasztalatcserére. 

A rövidebb, de jól megérdemelt pihenő után szeptembertől folytatódnak a kórusok fellépései, folytatódik az emlékév is.