Árnyékban bujkáló, feledékeny forradalmárok Kecskeméten

2018 feb 27
Megosztás
árnyékbizottság

Megalakult az ELIOS-ügyet feltárni szándékozó ellenzéki árnyék-vizsgálóbizottság, amely kedden Kecskeméten tartotta első ülését. Tarthatta, mert a bizottság tagjait, amelyek között voltak helyi ellenzéki önkormányzati képviselők, valamint honatyák is, meleg tárgyalóteremben fogadta a jegyző és a munkatársai.  Ilyen elő sem fordulhatott volna az előző ciklusban, amikor is az ELIOS az akkori testület döntése alapján elvégezte a közvilágítás-korszerűsítést,

mivel Metzinger Éva — aki hat éven keresztül volt jegyzője a Zombor érának — árnyék ide, vagy oda, be sem engedte volna a házba őket.

Jól tudja ezt Király József, akit nem egyszer biztonsági őrök tessékeltek ki a hivatalon kívülre közérdekű sajtótájékoztatója megtartásának a kísérlete miatt. Meg persze azt is tudja Király képviselő, hogy olyan, mint OLAF-jelentés, amit az önkormányzaton ez az álbizottság keresett, nem létezik, hiszen eddig három alkalommal tekintett bele a kecskeméti közvilágítás-korszerűsítés hivatalnál tárolt irataiba és jegyzetelt belőlük. Persze, ezt a parlamenti képviselők is tudják, hogy a jelentés, ami egy úgynevezett összegzés, nincs, és nem is lehet az önkormányzatoknál, ott csak az évekkel ez előtt tett észrevételeik vannak, amelyekre minden önkormányzat önkéntes alapon reflektálhatott. A jelentés az OLAF-nál van, ott kellene keresni, de valami miatt senki sem vegzálja őket ezért. 

Jó magam írtam nekik már vagy egy hónapja, de válaszra sem méltattak, de hát hol vagyok én egy árnyékbizottságtól?

Szóval, ebben az ügyben vizsgálódott egy hatósági jogkörrel felruházott nemzetközi szerv. Természetes, hogy abban nem a vizsgálatot elszenvedő egyik fél  (önkormányzat) a nyilatkozattevő, hanem az ügy gazdája, aki a vizsgálatot végzi. Ha egy cégtől elviszi a számláit az adóhatóság, akkor nem a vállalkozó magyarázkodik, hanem a NAV, büntetőüggyé növekedése esetén a vádhatóság, vagyis az ügyészség, jelen esetben pedig az Európai Csalás Elleni Hivatal, vagyis az OLAF. Ezen felül lehet még információt kérni a közbeszerzési eljárások felügyeletét ellátó Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól, valamint a Nemzetgazdasági Minisztérium fejezetein belül önálló költségvetési szervként működő Európai Támogatásokat Auditáló Főigazgatóságtól.  Mivel ebben az ügyben, épp az árnyékbizottság honatyáinak hála, nyomozást rendelt el az ügyészség, amely alapján a Nemzeti Nyomozó Iroda a napokban elrendelte az összes érintett önkormányzatnál a közvilágítás-korszerűsítési projektek iratának a lefoglalását. Az ügy folyamatban lévő vizsgálatának gazdái tehát hazánkban ők. Mindezeken túl ennek a bizottságnak lehetősége lenne hivatalosan is iratokat bekérnie, ha kilépnének az árnyékból és hivatalos parlamenti vizsgálóbizottsággá avanzsálnának. Kétségtelen, az országgyűlés erőviszonyait tekintve, erre nem sok lehetőségük lenne. Ennek ellenére egy illegitim vizsgálóbizottság tagjainak is illene tudni - és persze tudják is -, hogy a kecskeméti polgármesteri hivatalban semmiféle leleplező, titkosan kezelt irat nincsen, mert nem is volt, de menő azt állítani, hogy az önkormányzat titkolózik, talán e miatt nem kért az árnyékbizottság a helyi médiumokból, mert ehhez messziről jött, felkészületlen tudósítókra volt szükség.

így volt lehetőségük tisztességes hivatalnokokat vegzálni, ami lássuk be, még egy árnyékbizottságtól sem elegáns.

De négy évente, kora tavasszal, fejére áll a világ. Politikusaink felerősödnek, amely egyenes arányos a feledékenységükkel.

Április 8 után elmúlik. 

-rajnai- 
Legolvasottabb: 
Hírös city slider ajánló: 
Nem