Árt a húskorlátozás a félegyházi vágóhídnak

2014 május 13
Megosztás
sertés hasítás

Komoly problémát okoz az MTI-nek nyilatkozó  magyarországi húsipari cégeknek, hogy május 14-étől átmenetileg megtiltotta termékeik bevitelét Oroszországba az ottani  állat- és növényegészségügyi felügyelet. Az intézkedést az orosz hatóság nem indokolta.

Az orosz közlemény szerint az állati eredetű termékek   magyarországi ellenőrzése eredményeként  hozták meg korlátozó döntésüket.

A Pick Szeged Zrt. oroszországi exportjának megközelítőleg 70 százalékát már a korábbi, az EU minden országára kiterjedő beviteli tilalom is érintette, a mostani intézkedés a maradék 30 százaléknyi, hőkezelt termék kiszállítását akadályozza - válaszolta a Bonafarm Csoport az MTI kérdésére.
Hozzátették, hogy a Pick Szeged az orosz piacok megtartása érdekében az elmúlt hónapokban komoly kereskedelmi és gyártási erőfeszítéseket tett a hőkezelt termék portfóliójának bővítésére. Ennek sikerét is akadályozza az orosz hatóság lépése. Az exportengedély ideiglenes felfüggesztésének szakmai okait a cég nem ismeri, így egyelőre nem tudják, hogy milyen gondjai lehettek az orosz hatóságnak olyan üzemekkel, amelyek egyébként a rendkívül szigorú japán-, koreai-, és amerikai auditoknak éppúgy megfelelnek, mint a nemzetközi kiskereskedelmi láncok által megkövetelt, mind szigorúbb beszállítói feltételeknek - írták.
A Veszprém megyei vállalkozások közül a Pápai Hús Kft.-t érinti az export felfüggesztése  - közölte Markovszky György, a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke hétfőn. Elmondta: a cég számára nagy gondot jelent az intézkedés, hiszen két jelentős orosz partnerük is van. A Pápai Hús keresi a megoldást arra, hogy miként lehetne mielőbb ismét exportálni Oroszországba. Hozzátette: a cég kivár - nem kötelezi el magát más partnerek irányába -, hiszen  fontosnak tartja a jövőben is az Oroszországgal való együttműködést.
A kisvárdai székhelyű Master Good havonta 150-200 tonna, orosz exportengedélyhez kötött csirkehúst ad el. Így nemcsak a közvetlenül Oroszországba irányuló exportnál okoz a tilalom problémát, hanem olyan esetekben is, amikor a magyar baromfihús továbbfeldolgozásával harmadik országból szállítottak húsipari termékeket Oroszországba - áll a cégcsoport közleményében. Egyelőre nem kaptak pontos tájékoztatást arról, hogy miért függesztették fel a társaság exportengedélyét, és leszögezték: üzemük az oroszországinál jóval szigorúbb előírásokkal működő vevők és országok által is elfogadott.
A Francesco Pini vezetése alatt álló, ciprusi bejegyzésű kiskunfélegyházi Hungary Meat Kft.-nek heti 20-30 kamion kiesést jelent a korlátozás - közölte a társaság. Hozzátették, hogy az orosz fél semmilyen értesítést nem küldött a továbbiakat illetően. Tájékoztatásuk szerint amikor a kiskunfélegyházi vágóhidat vizsgálták, semmilyen hibára, hiányosságra nem hívták fel a figyelmet. A vállalat a termékeit más piacon is tudja értékesíteni, ez azonban veszteséget okoz.
Az olasz tulajdonban lévő, sertésfeldolgozást végző Hungary Meat Kft. Kiskunfélegyházán Közép-Európa egyik legkorszerűbb és legnagyobb vágókapacitású vágóhídját működteti, 500 munkavállalót foglalkoztat. A vágóhidat a hazai és nemzetközi higiéniai és élelmiszer-biztonsági előírások figyelembevételével tervezték és építették. A sertésvágó termelési kapacitása 500 sertés óránként, éves szinten egymillió állatot dolgoznak fel. A sertéshús minősítése az Európai Unió általi Europ minősítő rendszer alapján történik. A cég Japánba, Koreába, Olaszországba, Spanyolországba, Tajvanra, Szlovákiába és Romániába is exportál, éves árbevétele megközelíti a 40 milliárd forintot, melynek 70 százaléka az exportértékesítésből származik.
A szarvasi Alföldi-Hús Zrt. termékei megfelelnek az orosz piaci elvárásoknak, a cég azonnal képes megfelelő mennyiségű és minőségű árut szállítani az orosz piacra, amennyiben az orosz állategészségügyi hatóság feloldja az export felfüggesztéséről szóló döntését - hangsúlyozta az Alföldi-Hús vezérigazgatója. Tóth Tibor elmondta: a termék minőségében nem találtak kifogást az orosz ellenőrök, a cég összességében megfelelt a Roszszelhoznadzor certifikációs feltételeinek. A feldolgozó üzemhez kapcsolódó öltözőknél és a csempézésben észrevételeztek apróbb hiányosságokat, amit azonnal kijavítottak. A szarvasi vállalat évente ezer tonna bacon szalonnát exportál az orosz piacra, ami a feldolgozott termékek közel húsz százalékát jelenti. Az üzemben jelenleg 160 ember dolgozik, amennyiben május 14-én életbe lép az exporttilalom, elkerülhetetlen lesz a foglalkoztatás átszervezése, hosszabb távon a kényszerszabadságok alkalmazása - mutatott rá a vezérigazgató.
Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára az MTI-nek szombaton azt mondta, hogy a helyzet 1-1,5 hónapon belül normalizálódhat. Az orosz ellenőrök Magyarországon 20 üzemet auditáltak, ebből 14-nél találtak hiányosságot, esetükben ideiglenes intézkedést hoztak - tette hozzá. A hibákat 1-1,5 hónap alatt ki lehet javítani, a magyar auditot ő személyesen, mint országos főállatorvos fogja igazolni az orosz fél számára, és ezt követően az érintett cégek ismét szállíthatnak az orosz piacra - erősítette meg.
Az orosz hatóságnál készek a kérdés megvitatására, hétfőn egyeztetésre várják Kiss Szilárd vidékfejlesztési miniszteri biztost .
A korlátozás nem csak magyar cégeket érint, a RIA Novosztyi orosz hírügynökség a Die Presse című bécsi lapra hivatkozva a múlt héten azt jelentette, hogy Oroszország átmenetileg megszüntette 15 osztrák húsipari és tejipari üzem előtt a bevitel lehetőségét - írta a Vg.hu. Emiatt az osztrák földművelésügyi miniszter ezen a héten kis létszámú delegáció tagjaként különmegbízottat küld Moszkvába.

Hírösvény/MTI