Áruvásárlási kölcsönökkel csaltak

2016 aug 23
Megosztás

A Bajai Járási Ügyészség csalás bűntette miatt vádat emelt egy 31 éves bácsszőlősi férfi és 71 éves bűntársa ellen, ugyanis a 71 éves vádlott fiatalabb bűntársának felbujtására 2015 áprilisában Baján áruvásárlási kölcsönökkel 394 ezer forintot csalt ki egy banktól.

A fiatalabb vádlott és 71 éves bűntársa évek óta ismerik egymást. A 31 éves vádlott jogtalan haszonszerzés végett rávette bűntársát arra, hogy a 71 éves férfi a saját nevében különféle műszaki cikkeket vásároljon részletre és ehhez áruvásárlási kölcsönt vegyen fel. A fiatalabb vádlott ezért pénzt is adott bűntársának.

A felbujtás sikeres volt, ugyanis a 71 éves férfi bűntársának rábírására egy bajai műszaki üzletben két alkalommal - 2015. április 1-én és 2015. április 16-án – televíziót és más műszaki cikkeket vásárolt, melyhez egy pénzintézettől 194 ezer forint, valamint 200 ezer forint, összesen 394 ezer forint áruvásárlási kölcsönt igényelt. A bank folyósította a kölcsönöket, az idősebb vádlott pedig a műszaki cikkeket átadta bűntársának.

A kölcsönszerződések szerint az összegeket részletekben kellett volna visszafizetni. A teljesítés azonban egyik férfinek sem állt szándékában, a bank felé egyetlen részletet sem fizettek meg. Ezzel az idősebb vádlott bűntársa felbujtására a bankot jogtalan haszonszerzés végett tévedésbe ejtette és összesen 394 ezer forint kárt okozott. A bank kérte a kár megtérítését.

A szabadlábon védekező vádlottakat a járási ügyészség folytatólagosan és üzletszerűen elkövetett csalás bűntettével vádolja. Bűnösségük kérdésében a Bajai Járásbíróság fog dönteni.