Az ellenzéknél toplistán az egészségügy

2013 okt 21
Megosztás

A szocialisták kormányon azonnal pénzt tesznek az egészségügybe - jelentette be Kecskeméten Kökény Mihály. A Fidesz szerint talpra állították az ágazatot, amelyet a baloldal eladósított.

 

Csütörtökön egészségügyi témájú sajtótájékoztatón mutatták be a kecskeméti 2-es számú választókerület országgyűlési képviselőjelöltjét, Laskovics Diánát, aki maga is egészségügyi dolgozó a megyei kórházban, e mellett a jogi egyetemen tanul.  

A fiatal hölgy elmondta: jól ismeri az egészségügy belső problémáit, hiszen a bőrén érzi azt nap mint nap. Megemlítette a hosszú várólistákat,  a pénztelenséget, azt, hogy sokan nagy távolságokat kénytelenek megtenni egy-egy kezelésért, miközben rengeteg pénz megy el stadionépítésekre, a magyar foci pedig - ezt láthattuk a napokban is - egy fabatkát sem ér, ezért panganak nézők nélkül ezek a hatalmas létesítmények. Diána hangsúlyozta: ápoló kollégái, több tehetséges orvos a bérezések miatt kénytelen elhagyni a hazáját és külföldön dolgozni a jobb megélhetésért, miközben ez az elvándorlás már akkora mértékű, hogy a szakemberhiány az ellátás minőségét veszélyezteti. Nem beszélve a betöltetlen háziorvosi praxisokról - tette hozzá. 

Ezt követően Kökény Mihály az MSZP egészségügyi szakpolitikusa, volt szakminiszter vette át a szót. Elmondta: ekkora mértékű forráskivonás, mint amekkora az elmúlt három évben történt az egészségügyben, arra a rendszerváltás óta nem volt példa. Ez több mint háromszázmilliárd forint, amely óriási összeg, nemhiába menekülnek ebből a rendszerből ápolók, orvosok és a legtöbb beteg, ha teheti. A Fidesz kormányzás alatt a magyar kórházak adósságállománya jelentősen megnőtt, van ahol már kezelhetetlen mértékű. 

A sajtótájékoztatón jelen volt Havas Szófia, a párt szakpolitikusa, aki kijelentette: a legsúlyosabb hiba a kórházak felgyorsított államosítása volt, hiszen, amíg önkormányzati tulajdonban voltak, a települések is adtak pénzt a működésre, ma ez ebből a vízfejű rendszerből nagyon hiányzik, mert a kormány nem pótolta. Ráadásul a szolgáltatások minőségén látszik, az állam rossz gazda, ráadásul semmit nem tud a helyi sajátosságokról.

Kökény Mihály kijelentette, a szocialistáknál az egészségügy és az oktatás prioritást élvez, kormányra kerülésüket követően ez a két ágazat kap először pénzt. Arra az újságírói kérdésre, hogy miből és melyik ágazatnak a kárára fognak forrás átcsoportosítani, a volt szakminiszter azt válaszolta: most is van pénz a rendszerben, csak  a kormánynak mások a prioritásai, ezen felül át kell gondolni, hogy melyik kórház kerüljön vissza városi vagy térségi tulajdonba. Hozzzátette: nem privatizációba gondolkodnak csak ésszerű, szakmai működtetésben, természetesen a változásokat orvosok és az egészségügyi szakemberek bevonásával hajtanák végre.

Hangsúlyozta: ebben az első lépésekben a nyugdíjasok gyógyszertámogatásának a megváltoztatása is benne van.

A Fidesz helyi veztése cáfolta a Kökény Mihály által megfogalmazottakat. Kijelentették, a párt az elmúlt három évben talpra állította az egészségügyet, hiszen a kórházak az előző nyolc évben adósodtak el.

Címke: