Az építkezés nem magánügy

2013 okt 19
Megosztás

Új vasútállomás épül, a mostani lehet, hogy befogadja a központból kiköltözni vágyó a postahivatalt, megújul a kisgazda székház és még sok más izgalmas városi terv a főépítésztől.

 

A Kecskemét múltja iránt érdeklődő, s éppen ezért a jelen iránt sem közömbös, civil Facebook-csoport programjaira egyre többen kíváncsiak, a művelődési ház első emeleti terme a keddi előadáson megtelt. A meghívott előadó először tisztázta bemutatása félreértését, miszerint a kísérleteiről ismert Öveges professzor a nagyapja lett volna. "Csak majdnem" fogalmazott a főépítész, hiszen Öveges professzor piarista szerzetes volt, de testvére valóban a nagyapja volt.

Öveges László beszélt az építészet múltat, jelent, jövőt, egyént és közösséget összekötő sajátosságairól. Az általános alapvetések után Kecskemétre fókuszált az előadó, majd molekuláris szintre lépve, konkrét épületekről is szó esett.

 

Építészeti értéknek számít, ami fontos, ami jelent valamit valakinek - szólt a műemlékvédelmi munkát meghatározó definíció kiegészítve azzal, hogy az érték mindig érdekhez is fűződik. Kecskeméten jelenleg 400 helyi védettséget élvező (és többször hangsúlyozottan nem védettséggel sújtott) épület van, amik kiválasztása a szakma és a közgyűlés közös munkája volt. A minősítés nem minden esetben a teljes épületre vonatkozik, sokszor csak a homlokzat, a kerítés, vagy egy-egy díszítőelem a rendelet tárgya. 

A listát háromévente vizsgálják felül az illetékesek, legutább másfél éve volt erre alkalom. Öveges László elmondta, eddig mindössze egy épületet vett ki a közgyűlés a védett listából a tulajdonos kérésére (Mathiász János utca), de itt is meghatározták a helyére épülő ingatlan külsejét. "Korábban Kecskeméten, és például Pekingben a mai napig az a gyakorlat, hogy az idejétmúlt, korszerűtlen épületeket, utcákat megsemmisítik, hogy helyükre felhőkarcolókat építsenek. Ezt a korszakot mindig eszünkbe juttatja majd az Árpádváros, ami sebhely a városszövetben." 

A főépítész hozzátette, nem bánkódik a múlton, főleg azért, mert a rossz gyakorlatnak vége, Kecskemét komolyan veszi az épített örökség védelmét. Ezt az is mutatja, hogy főépítészi osztály tart fent, továbbá a költségvetéséből biztosít 6 millió forintot, amire a helyi védettségű épületek tulajdonosai pályázhatnak, felújítási munkáikat támogatandó.

A hallgatóság nem sokáig hallgatott, kérdéseiket, észrevételeket megosztották Öveges Lászlóval. Többek között felmerült a buszközlekedés elavult vonalkiosztása és megjegyezték, hogy a főtéri rendezvényekről nem biztosítja már a hazajutást (Szegeden a szabadtéri játékok végét mindig megvárják a helyi buszok). Elhangzott, hogy a piaci mélygarázsnál az emelkedő tetejére tették a sorompót, az ottani megállás pedig az alföldi viszonyokhoz szokott vezetőknek komoly kihívás.

Öveges László végezetül megköszönte a meghívást, amire már régóta számított és nagyrabecsüléséről biztosította az Élet a régi Kecskeméten... Facebook csoportot, ami "igazi civil szerveződés".

 

 

Tervek-változások

 

Czollner tér: a Habselyem egykori varrodai tanműhelyének felújítása elérhető közelségbe ért. Tulajdonosai panziót alakítanának ki benne és egy új szárnyat is építenek a nem védett telekterületre. Az Öveges László szerint is Kecskemét egyik legszebb épületét Zaboretzky Ferenc tervezte, aki kertjéből rálátott az említett ingatlanra, ő ugyanis a jelenleg felújítás alatt álló volt honvédségi épületben lakott. 

 

Bánk bán utca: a védett épületet egy vállalkozó felújította, mindent az eredetiek szerint újjáépítve. Itt magánóvoda nyílik majd. Ugyanez a vállalkozó megvásárolta a Czollner tér felőli szomszédos ingatlant (a volt kisgazda székházat), amit szintén hamarosan feljújít. A klubban étkezési lehetőségek is lesznek.

 

Kápolna utca, kerámia stúdió leromlott szárnya: Öveges László szerint kimondottan előnyös, hogy a házrész kintebb van a többi ingatlan vonalánál, izgalmas térélményt nyújt. A tervek szerint a megújulás után egy közforgalmú járda vezetne át a stúdió udvarán, ahol az arra járók szabadtéri kiállításokat is megtekinthetnének menet közben.

 

Rákóczi út, volt Szigma és Leszámítoló Bank épülete: Belga, azaz belvárosi galéria néven kulturális szolgáltatásokat is nyújtó szórakozóhelyet készül a város létrehozni, pályázati források segítségével.

 

Nagykőrösi utca és Csokonai utca, saroképület: A jelenleg körülkerített, helyi védettségű épület tetőzetét lebontották, de az nem is volt védett - tudtuk meg a főépítésztől. Ennek a háznak a homlokzatát kívánja megőrizni a város, tulajdonosa együttműködő, így a napokban dokumentatív tervek és gipsznyomatok készülnek. Öveges üdvözölte, hogy a tulajdonos nem társasházat akar létrehozni az értékes terülten: "szándékai nem törnek az épület életére". Abba is beleegyezett, hogy mélygarázst építsen, tovább csökkentve a környék parkolóinak terheltségét.

 

Városháza: a korábban elhíresült 5 milliárdos teljes felújítás pályázata nem volt sikeres, így mostmár kisebb léptékekben gondolkodnak az illetékesek földszinti étterem és kiállítótér nélkül. Annyi bizonyos, legalább 3 milliárd forintra lenne szükség az épület teljes megújulásához, ez pedig elképzelhetetlen pályázati források nélkül. Jelenleg ezek felkutatása zajlik.

 

Északi térfal: Öveges László fényképekkel illusztrálta az épület "lefedettségét". A sok reklámtábla miatt ugyanis alig látszik a homlokzat. A főépítész emlékeztette a közönséget, hogy eredetileg az üzletek felett egységes kerámia-feliratok voltak, amit kívánatos lenne visszaállítani.

 

Vasútállomás - Posta: ismert, hogy a Rákóczi út tengelyében új vasútállomás épülhet. Megtudtuk, a régi - azaz a jelenleg is működő - állomás épülete megmarad. Elképzelhető, hogy a belvárosi nagyposta költözik majd bele, a főtéri épületüket ugyanis árulják. Elképzeléseiknek megfelelne az állomás mozaikos épülete.

 

Tűzoltóság: A költözése biztos, ennek helye is ki van választva (Mindszenti körút), csupán az anyagi forrás hiányzik. 3 éve pályázott a város a költöztetésre, ekkor nem nyert, várják az újabb pályázati lehetőségeket. Öveges László szerint ha ez megtörténik, érdemes lenne elbontani a jelenlegi épületegyüttest, helyén pedig rekreációs negyedet létrehozni.

Címke: