Az Interpol körözte a magyar nőt

2014 május 25
Megosztás
Z. Mária Luca körözési fényképe

Az Interpol körözése alapján a héten Miamiban elfogták a kábítószerek terítésével gyanúsított magyar Z. Mária Lucát, aki a hatóságok szerint tagja volt egy Magyarországon, Ausztriában és Olaszországban hamis hitelkártyákat gyártó és banki csalásokat elkövető európai  bűnszövetkezetnek is - közölték amerikai hírportálok.

Az Interpol vörös körözési listájára Magyarország kezdeményezésére felvetetett Z. korábban testépítő volt, aki gyakran utazott floridai és kaliforniai nemzetközi versenyekre. 2002 és 2013 között a nő egy rendőrségi közlemény szerint "bonyolult rendszert hozott mozgásba személyazonosságának és állampolgárságának megváltoztatására, annak érdekében, hogy elkerülje a büntetőeljárást Magyarországon és hogy illegálisan az Egyesült Államokban maradhasson".

Magyar kérésre az amerikai rendőrbírói szervezet és az Interpol nyomon követte Z-t, aki Kalifornia, Colorado, Maryland és Florida állam, valamint Mexikó érintésével, több álnevet használva próbálta meg elkerülni az őrizetbe vételt. A nyomozás új lendületet kapott, amikor az amerikai külügyminisztérium diplomáciai biztonsági szolgálatának közreműködésével sikerült megállapítani, hogy a körözött személy személyazonosság-lopás révén amerikai útlevélhez juthatott.

A nőt, akit kedden incidens nélkül fogtak el, a bevándorlási törvények megszegése, irat- és személyazonosság-hamisítás miatt ki fogják utasítani az Egyesült Államokból. Z-re Magyarországon 10 évi szabadságvesztés vár.
A bűnöző kézre kerítésében szerepe volt a floridai rendőrségnek, az amerikai belbiztonsági és igazságügyi minisztériumnak, valamint a bevándorlási és a vámhivatalnak is.