Az őrölt fűszerpaprika bizalmi kérdés

2018 feb 24
Megosztás
őrölt fűszerpaprika

- Három éve foglalkozunk fűszerpaprika termesztéssel. - meséli a kecskeméti belvárosi piacon árusító Darányiné Bencsik Mária szentkirályi őstermelő. A férjem szülei kezdték el 2005-ben, aztán koruk miatt úgy döntöttek, hogy befejezik. Mivel kialakult vevőkörrel rendelkeztek, nem szerettük volna, ha ez elveszik és úgy döntöttünk, mi viszük tovább a családi örökséget.

- Szentkirályon, egy 2,3 hektáros területen folyik a termesztés., amelynek csak egy része paprika ültetvény, a többi  más kultúrnövény. Ha növekszik a kereslet, bővíteni fogjuk a paprika vetésére szolgáló terület nagyságát. Már tavaly is kicsit túlteljesítettünk, mert eddig olyan mennyiségben termeltünk, amire biztos piacunk volt. A fennmaradó mennyiségnek köszönhető, hogy tavaly karácsony ellőtt megjelentem itt a piacon a termékemmel, és azóta vannak visszajáró vásárlóink. Elmondta még: a termesztési folyamat során arra törekszünk, hogy minél kevesebb vegyszert használjunk. Csepegtető rendszerrel locsolunk, ennek okán a gombabetegségek nagyrészt elkerülhetőek, így sok plusz költséget is ki tudunk védeni, illetve megóvjuk a paprikát és vele a szervezetünket a felesleges vegyszerektől.  Hozzátette: a paprika kézi szedése a leginkább embert próbálóbb tevékenység, háromszor szedjük le egy évben, amennyiben az időjárás kedvezően alakul és nem fagy el a termés. Ezt követi a három hét utóérlelés, majd a kézi válogatás és a csumázás. Mi a lassú szárítás hívei vagyunk, melynek az a lényege, hogy az alacsonyabb hőmérséklet miatt ugyan több idő szükséges a kívánt kiszáradásig, de közben így megóvjuk a paprika vitamintartalmát. Ezért a vásárlóimnak is ajánlani szoktam, hogy ha van rá mód, nyersen fogyasszák az őrleményt, ne főzzék ki! Ennek lehet több módja is: zsíros kenyérre, főtt krumplira vagy rántottára szórva. Nagyon jó vitamin-beviteli lehetőség lehet a szervezet számára, mégis sokszor feledésbe merül az az egyszerű tény, hogy a természetes táplálkozással megőrizhető az egészség. 

Hangsúlyozta: az őrölt fűszerpaprika bizalmi kérdés, az emberek nagy része igyekszik megbízható forrásból vásárolni; a piac erre a legideálisabb színtér. Az elégedett vevő, ha minőségi terméket talál, akkor visszajár és másnak is ajánl bennünket.