Az úton fekve okozott halálos balesetet

2016 okt 18
Megosztás
bagoly

A Kecskeméti Törvényszék ítéletet hirdetett annak az 52 éves kecskeméti hajléktalan férfinek az ügyében, akit emberöléssel, testi sértéssel és segítségnyújtás elmulasztásával vádolt az ügyészség.

A tényállás lényege szerint a vádlott 2015. január 14-én napközben folyamatosan alkoholt fogyasztott, majd a kora esti órákban Kecskemétről Lajosmizsére akart busszal utazni. Ittasságából eredő figyelmetlensége miatt a leszállás helyét elvétette, ezért gyalogosan közlekedett tovább az 52. számú főúton. A vérében 19 óra 15 perckor 2,22-2,27 ezrelék volt a véralkohol koncentráció. A vádlott az ittassága miatt az úttesten elfeküdt, mely során a forgalmi sáv jelentős részét elfoglalta, ráadásul sötét ruházatot viselt. 

Ekkor érkezett a helyszínre Solt felől egy tehergépkocsi, melynek vezetője a vádlottat féktávolságon belül vette észre, ezért elütésének elkerülése érdekében járművét hirtelen balra kormányozva áttért a menetirány szerinti bal oldali forgalmi sávba és itt összeütközött a vele szemből érkező személygépkocsival. A baleset következtében a személygépkocsi vezetője a helyszínen életét vesztette, míg utasa súlyos sérüléseket szenvedett. A balesetet követően a vádlott az úttestről felállt, majd a helyszínt gyalogosan elhagyta.

A bíróság a vádlottat gondatlanságból elkövetett emberölésben és testi sértésben találta bűnösnek és ezért 2 év – végrehajtásában 4 év próbaidőre felfüggesztett – fogházra ítélte.

Ugyanakkor a segítségnyújtás elmulasztásának vádja alól felmentette, mert álláspontja szerint az ittas férfi képtelen volt felismerni azt, hogy balesetet okozott, továbbá állapota miatt egyébként sem lett volna tőle elvárható segítség nyújtása.

Az ítéletet ellen fellebbezést nem jelentettek be, így az jogerős.