Bács-megyeiek az állami kitüntettek sorában

2017 már 15
Megosztás
Március 15-i ünnepség közönsége

Az 1848-49-es magyar forradalomnak és szabadságharcnak a magyarság jelenére és jövőjére is érvényes tanulságait emelték ki a nemzeti ünnep előtti napon néhány szomszédos országban rendezett megemlékezések szónokai.

A történelem jó válaszai vagy mindent elsöprő forradalomban vagy józan egyezségben születnek - mondta. Ausztria és Magyarország megpróbálta mindkettőt, így a közös építkezés és az együttműködés képes volt maradandót alkotni.    

Bécsben megemlékezést tartottak Bessenyei György testőríró szobránál is. Koszorút helyezett el a bécsi magyar nagykövetség, a Collegium Hungaricum, az Ausztriai Magyar Egyesületek és Szervezetek Központi Szövetsége, a Magyarság Háza, a bécsi Kaláka Klub és a bécsi Magyar Iskola Egyesület. 

Ezt követően az Altes Rathaus dísztermében tartottak ünnepi megemlékezést. 

Hollós József, az Ausztriai Magyar Egyesületek és Szervezetek Központi Szövetségének elnöke beszédében kiemelte: a történelmet nem tudjuk visszafordítani, csak tanulni tudunk belőle. 

Perényi János bécsi magyar nagykövet köszöntő beszédében azt mondta, hogy az 1848-as forradalom megünneplése mást jelent ma Magyarországon és mást a határokon túl, elsősorban a magyarlakta elcsatolt területeken, mert az emberek a szomszéd országokban még nem élhetik meg teljes szabadsággal a magyarságukat. 

Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára az erdélyi Magyar Polgári Párt (MPP) által szervezett marosvásárhelyi ünnepi rendezvényen azt hangsúlyozta, hogy a magyarokat beolvasztani sem Brüsszelnek, sem másnak nem sikerül, és nem is fog sikerülni, azonban az együttműködésre mindenkor készen állnak. 

Megállapította: a márciusi ifjak 12 pontja közül van néhány, amely ma is aktuális, vagy azért, mert nem valósult meg, vagy azért, mert másképpen alakult, mint ahogyan azt Petőfiék szerették volna. Kijelentette: mindezekért csak összefogással lehet küzdeni. 

Ünnepi beszédében Biró Zsolt, az MPP elnöke bejelentette: szerdán iktatják a román parlamentben azt a törvénytervezetet, amely Románia területén is ünneppé nyilvánítja a magyarok számára március 15-ét. A politikus azt is megígérte, hogy a közelgő fekete március (az 1990 márciusában történt marosvásárhelyi román-magyar véres összecsapás) évfordulóján levélben keresi meg a főügyészt, azt kérvén, hogy indítsák újra a marosvásárhelyi események kivizsgálását. 

Az MPP elnöke szerint a 1918-as gyulafehérvári román nemzetgyűlés által megfogalmazott ígéretek és az 1989-es remények ellenére a magyarok ma is másodrangú állampolgárok Romániában. 

A kedd esti marosvásárhelyi gálaműsor keretében adták át a Magyar Polgári Párt Vasakarat-díját a létében fenyegetett marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium képviselőjének.

Magyar állami kitüntetéseket adtak át Magyarország kárpátaljai külképviseletei a nemzeti ünnep alkalmából kedden a Beregszászhoz közeli Makkosjánosiban is. 

Magyarország ungvári főkonzulátusa és beregszászi konzulátusa a makkosjánosi Helikon Hotelben tartott fogadáson Áder János köztársasági elnök nevében állami kitüntetéseket nyújtott át a kárpátaljai magyar kultúra és oktatás terén végzett magas színvonalú munkáért egy nyugalmazott népművelőnek és két pedagógusnak, valamint sajtódíjban részesített két kárpátaljai magyar újságírót és egy nagyszőlősi ukrán hírportált a kárpátaljai magyarság helyzete és a magyar-ukrán kapcsolatok színvonalas bemutatásáért.

 Horváth Ferenc, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség Tanácsának elnöke arról beszélt: meggyőződése, hogy a muravidéki magyarok számára van jövőkép, de a szavak helyett a tettek mezejére kell lépni. Az elnök méltatta, hogy Magyarország vezetői végre azt éreztetik a muravidéki magyarokkal, tényleg fontosak számukra.     

"A magyar név akkor lesz megint szép, ha felismerjük a feladatot, hogy Magyaroszágot építeni kell, ha teszünk ezért, Isten ezért állított bennünket ide" - hangsúlyozta Hajdú Fülöp, a hajdúdorogi görögkatolikus főegyházmegye érsek metropolitája a moszkvai nagykövetségen, mintegy kétszáz fős hallgatóság előtt elmondott üdvözlő beszédében.

Az ünnepi megemlékezésen fellépett a debreceni Lautitia Kamarakórus, valamint Bálint János fuvolaművész és Lukács Henrietta, a Csajkovszkij Konzervatórium zeneiskolájának növendéke.

Díjátadások a Pesti Vigadóban

Szabadságharc nélkül nem lett volna, és ma sincs méltányos kiegyezés - hangsúlyozta az emberi erőforrások minisztere, aki a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából művészeti díjakat adott át kedden a Pesti Vigadóban.

Balog Zoltán elmondta: 1848 márciusának napjaiban csak nagyon kevesen voltak, akik előre látták a harcot, a háborút, de a szabadságért harcolni kellett, és 1848-49 megmutatta, hogy a magyarok képesek harcolni a szabadságért.

Mint kiemelte, 1848 legnagyobb eredménye, a szabadságban újjászületett magyar nemzet nemcsak túlélte a harcot, hanem meg is erősödött benne, majd a kiegyezés józan és méltányos kompromisszumként megteremtette a nemzet fejlődésének kereteit.

A szabadság soha nincs ingyen, a szabadságért harcolni kell. Akik ma ezeket a kitüntetéseket kapják, azok képesek erre: szabadságban alkotni, másokat elvarázsolni a művészetükkel - tette hozzá, a miniszter. Mint rámutatott: az, hogy milyen lesz egy ország, nagy mértékben a kultúrát művelő embereken múlik.

Balog Zoltán szerint az európai politika és közbeszéd nagy változások előtt áll, korábbi tabuk dőlnek meg, és fel kell tenni olyan kérdéseket, amelyekre eddig nem volt mód. Magyarország kormánya azért harcol, hogy létrejöhessen egy olyan kiegyezés, amely biztosítja Magyarország és Európa megmaradását - közölte.

A miniszter hozzátette, 1848 és a ma kérdései hasonlóak: hogyan őrizhetjük meg a hazát nyelvével, kultúrájával együtt, hogyan tudunk előrelépni mindahányan.

A válaszok megtalálásához nem elég a politika, az érvényes válaszok a kultúrában születnek - hangsúlyozta Balog Zoltán, aki Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkárral együtt adta át a Magyarország Babérkoszorúja, a Magyarország Kiváló és Érdemes Művésze díjakat, valamint a művészeti középdíjakat, a Balázs Béla-díjat, a Balogh Rudolf-díjat, a Jászai Mari-díjat, a József Attila-díjat, Blattner Géza-díjat, a Harangozó Gyula-díjat, a Martin György-díjat, az Erkel Ferenc-díjat, a Liszt Ferenc-díjat, a Ferenczy Noémi-díjat, a Munkácsy Mihály-díjat, a Márai Sándor-díjat, a Táncsics Mihály-díjat, valamint a Bánffy Miklós-díjat.

Magyar Érdemrend tisztikeresztje polgári tagozat kitüntetést kapott:

Aknay János Kossuth- és Munkácsy Mihály-díjas festőművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének elnöke

Ambrus Jenő miniszteri főtanácsadó, korábbi miniszterelnöki protokollfőnök

Dr. Bakacsi Gyula, a Budapesti Gazdasági Egyetem Pénzügyi és Számviteli Karának kutatóprofesszora, a Budapesti Corvinus Egyetem volt tanára, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Üzleti Tudományok Tanszéke volt tanszékvezető professzora

Bán Teodóra balettművész, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ Nonprofit Kft. ügyvezetője, a Szabad Tér Színház Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója és művészeti vezetője

Dr. Bárdosi Vilmos, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Romanisztikai Intézetének igazgatója, a Francia Nyelvi és Irodalmi Tanszék egyetemi tanára

Benedek Gábor olimpiai bajnok és kétszeres világbajnok öttusázó

Dr. Benedict Mihály fizikus, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Elméleti Fizikai Tanszékének egyetemi tanára, volt tanszékvezetője

Dr. Dombi József kísérleti fizikus, a Magyar Tudományos Akadémia kandidátusa, a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar, Optikai és Kvantumelektronikai Tanszékének címzetes egyetemi tanára

Eperjes Károly, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, a Kaposvári Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Kar Színházi Intézetének egyetemi tanára

Dr. Farkas Róbert László állatorvos, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, az Állatorvostudományi Egyetem megbízott oktatási rektorhelyettese, a Parazitológiai és Állattani Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára

Dr. Géher Pál, a Betegápoló Irgalmasrend Budai Irgalmasrendi Kórház Reumatológiai Centrumának centrumvezető főorvosa, a Magyar Balneológiai Egyesület elnöke, a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar III. Sz. Belgyógyászati Klinika, Reumatológiai és Fizioterápiás Tanszéki csoport I. részlegének vezetője, egyetemi tanár

Dr. Győrffy Balázs orvos, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar II. sz. Gyermekgyógyászati Klinika tudományos tanácsadója

Dr. Hammerl László olimpiai bajnok sportlövő, a Nemzet Sportolója, a Magyar Sportlövők Szövetségének volt alelnöke

Harsányi Frigyes Jászai Mari-díjas színművész, színházmenedzser

Dr. Huszár Pál, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának világi elnöke, a Dunántúli Református Egyházkerület főgondnoka

Kékesi Mária Liszt Ferenc-díjas táncművész, balettmester, Érdemes és Kiváló Művész

Dr. Keszler Borbála nyelvész, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a Magyar Tudományos Akadémia Magyar Nyelvi Osztályközi Állandó Bizottsága volt elnöke, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Magyar Nyelvtudományi és Finnugor Intézete Mai Magyar Nyelvi Tanszéke professor emeritája, a Magyar Nyelvőr főszerkesztője

Kratochwill Mimi Bánffy Miklós-díjas művészettörténész, a Műcsarnok egykori külügyi csoportvezetője, a Budapesti Tavaszi Fesztivál és a Művészeti Alap volt tanácsadója

Dr. Lanczendorfer Erzsébet, a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Győri Szervezetének tiszteletbeli elnöke

Dr. Maráz Anna, a Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Kar Mikrobiológia és Biotechnológia Tanszékének professzor emeritája, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Karának volt egyetemi tanára

Mihály Gábor Munkácsy Mihály-díjas szobrászművész

Dr. Mócsai Attila orvos, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézetének egyetemi tanára, gyulladásélettani kutatócsoportjának vezetője

Dr. Nagy Lajos orvos, a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Alapellátási Intézetének egyetemi tanára

Pálfi József, a Partiumi Keresztény Egyetem rektora, egyetemi tanára, a Nagyvárad-Rét Református Egyházközség református lelkipásztora, a Csillagocska Alapítvány alapítója és elnöke

Dr. Soltész Pál Péter, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a Debreceni Egyetem Belgyógyászati Klinika Angiológiai Tanszékének egyetemi tanára, a Terápiás Aferezis Bizottság elnöke, a Magyar Aferezis Társaság alelnöke

Dr. Sulik Béla János fizikus, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a Magyar Tudományos Akadémia Atommagkutató Intézete tudományos tanácsadója

Dr. Süli-Zakar István földrajztudós, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar Földtudományi Intézete Társadalomföldrajzi és Területfejlesztési Tanszéke professor emeritusa, a Károly Róbert Főiskola Turizmus, Területfejlesztési és Idegen Nyelvi Intézete Turizmus és Területfejlesztési Tanszéke címzetes főiskolai tanára (Dr. Süli-Zakar István néhány nappal ezelőtt elhunyt. Halála előtt még örömmel értesült a részére adományozott kitüntetésről. A díjat családja egy későbbi alkalommal veszi át.)

Dr. Szilvási István, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ Nukleáris Medicina Osztályának osztályvezető főorvosa, a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar Nukleáris Medicina Tanszékének nyugalmazott egyetemi tanára

Szögi Csaba Harangozó Gyula-díjas táncművész, táncpedagógus, koreográfus, a Közép-Európa Táncszínház igazgatója

Dr. Tasnádi Péter, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kar Földrajz- és Földtudományi Intézet Meteorológiai Tanszékének egyetemi tanára

Thomka Beáta Széchenyi- és József Attila-díjas irodalomtörténész, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Intézet Modern Irodalomtörténeti és Irodalomelméleti Tanszékének tanára, az egyetem Irodalomtudományi Doktori Iskolájának alapítója és vezetője

Dr. Timár József, az orvostudomány doktora, a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar II. sz. Patológiai Intézetének igazgatója, tanszékvezető egyetemi tanár, a Semmelweis Egyetem Doktori Tanácsának elnöke

Török Jolán Harangozó Gyula- és Bánffy Miklós-díjas táncművész, a Táncpedagógusok Országos Szövetségének alapító elnöke, a Nemzeti Táncszínház alapítója és volt igazgatója, a Magyar Művészeti Akadémia nem akadémikus köztestületi tagja

Dr. Varga Lajos, a Váci Egyházmegye segédpüspöke, általános helynök, a Vác-Alsóvárosi Plébánia plébánosa, az Országos Katolikus Gyűjteményi Központ igazgatója részére.

Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést kapott:

Asztalos Zoltán nyugalmazott református lelkész

Dr. Bachmann Bálint, a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karának dékánja, egyetemi tanár, a Magyar Művészeti Akadémia nem akadémikus köztestületi tagja

Bakó Annamária, a Litea Könyvesbolt és Teázó vezetője

Balázs Oszkár előadóművész, zeneszerző, zenetanár, hangszerkészítő, a Budapesti Ütőegyüttes alapítója és művészeti vezetője

Barna Zoltán előadóművész, a Bojtorján együttes dobosa

Dr. Bartha Csilla nyelvész, a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézete tudományos tanácsadója, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Magyar Nyelvtudományi és Finnugor Intézete Mai Magyar Nyelvi Tanszéke habilitált egyetemi docense

Dr. Battistig Gábor villamosmérnök, a Magyar Tudományos Akadémia Energiatudományi Kutatóközpontja Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Intézete tudományos főmunkatársa, az Intézet Mikrotechnológiai Osztálya vezetője

Bánfi Péter János, a Szombathelyi Evangélikus Egyházközség világi vezetője, felügyelője, a Dominó Trans Kft. alapítója és nyugalmazott ügyvezetője

Buchwarth László előadóművész, a Bojtorján együttes gitárosa

Dr. Horváth József, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem főtitkára

Kemény Győző muzsikus, producer, a Bojtorján együttes alapítója

Dr. Timár Judit földrajztudós, a Magyar Tudományos Akadémia Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont, Regionális Kutatások Intézetének tudományos főmunkatársa, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Társadalom- és Gazdaságföldrajzi Tanszék docense

Tompa Mária, a Szentkuthy Miklós Alapítvány kuratóriumi elnöke

Pomázi Zoltán zeneszerző, dalszövegíró, a Bojtorján együttes énekes-gitárosa

Vörös Andor előadóművész, zeneszerző, a Bojtorján együttes billentyűse

Dr. Bencze Mihály, a bukaresti Ady Endre Líceum igazgatója, a Wildt József Tudományos Társaság elnöke, a Nemzetközi Magyar Matematika Verseny alapítója

Dr. Biró Friderika a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum nyugalmazott főmuzeológusa és volt megbízott főigazgató-helyettese

Bogdán József a fehértemplomi Szent Anna, a Boldogságos Szűz Édesanyja Római Katolikus Plébánia plébánosa, a Szeged-Csanádi Székeskáptalan tiszteletbeli kanonokja

Borbás Mária televíziós szerkesztő-műsorvezető

Dr. Dobos László, a Veritas Történetkutató Intézet nyugalmazott főigazgató-helyettese, a Jászok Egyesületének ügyvivője

Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója, az MTVA volt tartalom-előállítási vezérigazgató-helyettese

Dráfi Kálmán Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Billentyűs és Akkordikus Hangszerek Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára

Dr. Fischl Vilmos evangélikus lelkész, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának főtitkára

Fodor Artur kürtművész, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának volt tagja

Dr. Philipp Ernst Gudenus, a belvárosi Szent Anna-plébániatemplom templomigazgatója, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Kánonjogi Posztgraduális Intézetének egyetemi docense

Győri László József Attila-díjas költő, prózaíró, bibliográfus

Gencso Hrisztozov író, műfordító

Jobbágy Valér, Liszt Ferenc-díjas karnagy, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára, a Szekszárdi Madrigálkórus, a Schola Cantorum Sopianensis és a Pécsi Székesegyház Palestrina Kórusának vezetője

Dr. Juhász András, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kar, Fizikai Intézet Anyagfizikai Tanszékének nyugalmazott egyetemi docense

Létay Kiss Gabriella operaénekes

Dr. Lovász Emese régész, a Magyar Régész Szövetség alapító tagja

Magyar Éva ötvösművész, restaurátor

Magyar Gergely ferences szerzetes, a Nagyszőlősi Ferences Rendház házfőnöke, nagyszőlősi plébános

Dr. Mangel László Csaba orvos, a Magyar Onkológusok Társaságának elnöke, a Pécsi Tudományegyetem, Általános Orvosi Kar és Klinikai Központ Onkoterápiás Intézetének igazgatója, egyetemi docense,

Péter Imre, a Karácsony Sándor Művelődési Társaság elnöke, a Földesi Nagyközségi Népfőiskolai Egyesület egyik alapítója

Sági Lajos, a Kiskunmajsa-Kígyóspusztai Lelkészség nyugalmazott plébánosa, a Hit és Kultúra Alapítvány alapítója

Dr. Szeredi Péter, Állami Díjas matematikus, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar, Számítástudományi és Információelméleti Tanszékének címzetes egyetemi tanára

Vörös Imre András, a Magyar Sarutlan Kármelita Rendtartomány tartományfőnöke

Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetést kapott:

Anger Ferenc operarendező, a Magyar Állami Operaház művészeti igazgatója

Antalfy István író, költő, szerkesztő, a Bács-Kiskun Megyei Írók és Költők Baráti Körének alapítója

Dr. Bajáky Gábor, a Diósgyőri Sportlétesítményeket Működtető Nonprofit Kft. és a Miskolc Városi Szabadidőközpont Nonprofit Kft. Felügyelő Bizottságának elnöke, a Miskolci Lions Club alapítója és volt elnöke

Benyák Nándor nyugalmazott pedagógus, egykori Gulag-fogoly

Bognár Istvánné, a Tatabányai Árpád Gimnázium nyugalmazott pedagógusa, a Tatai Református Gimnázium alapító tanára

Dr. Borkó Rezső, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet Fül-orr-gégészeti és Szájsebészeti Osztályának osztályvezető főorvosa

Boróka László Felsőpetény, Nőtincs és Ősagárd községek nyugalmazott körjegyzője

Dr. Büttnerné Bódi Ágnes, a Kaposvári Szakképzési Centrum Nagyatádi Ady Endre Gimnáziuma, Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma igazgatója

Csapó Pálné, a Szolnoki Kistérség Többcélú Társulása Szociális Szolgáltató Besenyszögi Központ és a Besenyszögi Idősek Otthona nyugalmazott intézményvezetője

Drozsnyik István képzőművész

Farkas Jánosné, Magyarcsanád község volt polgármestere

Fehér Ildikó, a Kaposvári Egyetem Egészségügyi Központ Diagnosztikai és Onkoradiológiai Intézetének szakdolgozói igazgatója és minőségirányítási megbízottja

Dr. Fejér Lászlóné, a Budavári Általános Iskola intézményvezetője, a Budavári Önkormányzat Oktatási Bizottságának volt elnöke

Dr. Fekete János Barnabás, a Magyar Labdarúgó Szövetség Jogi Bizottságának tagja, a Bács-Kiskun megyei Labdarúgó Szövetség és a Magyar Labdarúgó Szövetség Fegyelmi és Fellebbviteli Bizottságának volt elnöke

Dr. Fülep László Hajdú-Bihar megyei háziorvosi szakfelügyelő főorvos, Konyár község volt polgármestere, a Magyar Általános Orvosok Tudományos Egyesületének tiszteletbeli elnöke, az Országos Alapellátási Intézet volt roma integrációs szakértője

Halász Péter karmester, a Magyar Állami Operaház volt főzeneigazgatója

Dr. Heidl György, a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar, Filozófia és Művészetelméleti Intézet Esztétika és Kulturális Tanulmányok Tanszékének tanszékvezető egyetemi docense

Holl András csillagász, informatikus, a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár és Információs Központja informatikai főigazgató-helyettese

Horváth Lajos, Királyhegyes község polgármestere

Horváth László nyugalmazott olajipari szakmunkás, egykori Gulag-fogoly

Hubay Andrea, a Béres Gyógyszergyár Zrt. PR igazgatója

Dr. Husi Géza, a Debreceni Egyetem Műszaki Karának oktatási dékánhelyettese, a Villamosmérnöki és Mechatronikai Tanszék tanszékvezető egyetemi docense

Janek György, az „Amiért a harang szól – Nándorfehérvár 1456” című rendezvény társszervezője

Kapás Géza hegedűművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Vonós Tanszékének egyetemi docense,

Dr. Kiss Gyula Ybl Miklós-díjas építész, a Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Karának kapcsolati dékánhelyettese, az Építészmérnöki Intézet főiskolai tanára

Kiss Lajos építész, vezető tervező

Kovács Anita a Karc FM rádió szerkesztője és műsorvezetője

Krausz Aliz Harangozó Gyula-díjas táncművész, koreográfus

Kun Éva Ferenczy Noémi-díjas keramikusművész

Dr. Macher Szilárd, Harangozó Gyula-díjas balettművész, koreográfus, szakíró, a Magyar Táncművészeti Egyetem Klasszikus Balett Tanszékének főiskolai tanára, a Magyar Táncművészeti Egyetem Táncművészképző Intézet igazgatója

Dr. Márkus Eszter, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karának oktatási ügyekért felelős dékánhelyettese, főiskolai docens

Dr. Mikola Bálint, a Magángyógyszerészek Országos Szövetségének alapító elnöke

Monori Sebestyén szobrászművész

Dr. Nemes László Róbert, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kodály Zoltán Intézetének igazgatója, egyetemi tanár

Dr. Pál Lajos történész, a Magyar Történelmi Társulat „Századok” című folyóirata felelős szerkesztője

Pálfy Gusztáv szobrászművész

Peller Mariann, a Virtuosos International Zrt. vezérigazgatója

Reiz Tamás, Potony község polgármestere, a Barcsi Többcélú Kistérségi Társulás elnöke

Sebestyén Zoltán Gyula, Kemenesmagasi község polgármestere, a Kemenesmagasi Általános Iskola volt igazgatója, a Kemenesmagasi Citerazenekar és Népdalkör vezetője, a Kemenesmagasi Evangélikus Egyházközség felügyelője

Dr. Simkó Csaba, az Erzsébet Hospice Otthon osztályvezető főorvosa,

Szallerbeck Kornél Fendál, Esztergom Város Önkormányzata Pénzügyi Osztálya volt vezetője, a Kisbéri Többcélú Kistérségi Társulás nyugalmazott gazdasági vezetője

Dr. Ung Ferenc 1956-os szabadságharcos

Tóth István, Magyarország nyugalmazott beregszászi főkonzulja, a „Pro Minoritate” című kisebbségpolitikai folyóirat alapító főszerkesztője

Varga Tibor József, a Dunakeszi Radnóti Miklós Gimnázium igazgatója és tanára

Wagner Károly hangtechnikus, a Madách Színház videótár-vezetője

Magyar Ezüst Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetést kapott:

Ágfalvi György Sándor táncművész, koreográfus, a Magyar Állami Népi Együttes férfi tánckari asszisztense, a budapesti Liget Táncegyüttes művészeti vezetője

Boros Ildikó Harangozó Gyula-díjas táncművész, a Magyar Állami Operaház magántáncosa

Gáspár Álmos zenész, a Duna Művészegyüttes és a Kormorán Együttes zenekari tagja

Ilonkáné Baranyi Zsuzsanna, a Jászberényi Nagyboldogasszony Katolikus Óvoda, Kéttannyelvű Általános Iskola, Középiskola és Kollégium igazgatóhelyettese és tanára, a Jászkürt Diák Sportegyesület vezetője

Kepler Erzsébet, Tahitótfalu Község Önkormányzata Szociális Bizottságának tagja

Lelkes András, a Hangvető Zenei Terjesztő Társulás Kft. ügyvezetője

Liber Endre, a Hangvető Zenei Terjesztő Társulás Kft. művészeti igazgatója

Lévay Andrea táncművész, a Magyar Állami Népi Együttes tagja

Megyesi Csilla, a Veritas Történetkutató Intézet titkárságvezetője, a Magyar Fiatalok Határok Nélkül Alapítvány kurátora

Pálosi István mozdulatművész-táncművész, koreográfus, táncpedagógus, a Magyar Mozdulatművészeti Társulat igazgatója, a Budapest Táncművészeti Stúdió Szakgimnázium balettmestere és tanára,

Pátkai Balázs Harangozó Gyula-díjas táncművész

Sárközi András zenész, a Rajkó Művészegyüttes tagja

Takács Tamás Péter tervezőgrafikus

Tatai Zsolt, a Budapest Bábszínház bábszínésze

Toldi József Attila zenész, a 100 Tagú Cigányzenekar szólamvezetője

Varga János, a soproni Ürmös néptáncegyüttes alapítója, a Maros Művészegyüttes koreográfusa, a Zalai Táncegyesület művészeti vezetője és koreográfusa,

Végh Tamás, táncművész, a Duna Művészegyüttes szólistája,

Weyer Balázs, a Hangvető Zenei Terjesztő Társulás Kft. programigazgatója

 

Magyar Bronz Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetést kapott:

Batki László, a Honvéd Férfikar tagja és bariton szólamának vezetője

Dömsödi Farkas Bálint előadóművész

Dr. Glózik Klára Erzsébet, a KBC Békés Megyei Települések Fejlesztéséért Nonprofit Kft. ügyvezetője, a Szent István Egyetem Agrár- és Gazdaságtudományi Kar főiskolai docense

Huszár Ildikó táncpedagógus, koreográfus, a Grapevine Show Dance Club Közhasznú Egyesület elnöke és művészeti vezetője

Karé Árpád táncművész, a Magyar Állami Népi Együttes tagja

Kis Domonkos Márk színművész, a Váci Dunakanyar Színház ügyvezető igazgatója

Lukács Ádám táncművész, a Miskolci Balett alapító tagja és magántáncosa

Nyitrai Tímea a Kortárs Balettért Alapítvány irodavezetője, a Szegedi Kortárs Balett művészeti titkára

Ifj. Stadler Ferenc, a Szegedi Kortárs Balett világítástervezője

Stonawskiné Busi Ildikó, a Szandaszőlősi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola táncpedagógusa, a Vadvirág Gyermek Néptáncegyüttes és a Szandaszőlős Táncegyüttes szakmai vezetője

Szabó Imre, a Budapesti Egyetemi Atlétikai Club SE vezető edzője

Tókos Attila táncművész, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes szólistája,

Tóth János, a Magyar Ejtőernyős Szövetség főtitkára,

Vajda Máté, a Müpa Budapest Nonprofit Kft. világosítótár-vezető helyettese

 

Ybl Miklós-díjat kapott:

Bata Tibor építész, Makovecz Imre tanítványa, a Kvadrum építészműhely alapítója

Demeter Nóra DLA építész

Kovács Csaba építész

Varga Csaba építész, Nagymaros főépítésze

Vonnák Jánosné Tanos Márta építész

Forster Gyula-díjat kapott:

Czeglédyné Levárdy Henriette építészmérnök, műemlékvédelmi szakmérnök

Dr. Szikra Éva táj- és kertépítész mérnök, műemlékvédelmi szakmérnök, a mezőgazdasági tudományok kandidátusa

 

A Régészeti örökségért – Schönvisner István-díjat kapott:

Dr. Gömöri János régész

Dr. Jankovich-Bésán Dénes régész

Batthyány Lajos-díjat kapott:

Dr. Marinovich Endre, a Veritas Történetkutató Intézet főigazgató-helyettese

Magyary Zoltán-díjat kapott:

Dr. Balogh Zoltánné, a Csongrád Megyei Kormányhivatal volt főigazgatója

Dr. Hardy Ferenc Gábor, Budapest Főváros Kormányhivatala XXIII. Kerületi Hivatala volt hivatalvezetője

Vasas Lászlóné dr., a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal főigazgatója

Waffenschmidt Jánosné, a Központi Statisztikai Hivatal Népszámlálási Főosztálya nyugalmazott főosztályvezetője