Baleseti sebészből lett toxikológus

2013 okt 13
Megosztás

Az ország legismertebb toxikológusa, Zacher Gábor 16 évesen Izsákon rúgott be először. Függőségeiről őszintén vall és eredményeit sem hallgatja el: a napokban egyedülálló műtéttel mentette meg egy nő életét.

 

A Civil Tükör beszélgetéssorozat vendége volt a héten Zacher Gábor toxikológus. A kecskeméti Ifjúsági Otthon tükörtermében elmesélte, ötödig generációs orvoscsalád sarja, ami nem mindig számított előnynek. Az egyetemre elsőre például nem vették fel mondván: nincs szükség orvosdinasztiákra. A céltól ez a pofon nem tudta eltéríteni, de a pályára állás előtt - és az egyetemi évek alatt - különböző munkákat vállalt. Volt így beteghordó, laboratóriumi állatgondozó, műtős és egy koraszülött osztályon mindenes. Az ismert toxikológus elmondta, meghatározó élmény volt számára, hogy miközben az inkubátorokat sikálta, az osztály vezető professzora ráköszönt és érdeklődött hogyléte felől. A professzort Kiszel Jánosnak hívták, aki mára kevésbé emberi történeteiről, mint lányáról, Kiszel Tündéről ismert.

Zacher baleseti sebészként kezdte orvosi pályafutását, de gumikesztyű-allergiája egy idő után lehetetlenné tette a munkavégzését és biztossá vált abban, hogy váltania kell. Miközben az orvoslás más területeiről gondolkodott, elhívták néhány napra a sürgősségi toxikológiára, ami azonnal megragadta Zacher Gábort. Az egyetemen nem tanítottak erről a problémakörről semmit, így teljesen új és mindig változó területre tévedt.

Az ország legismertebb toxikológusának munkájára jellemző, hogy osztálya napi 30-37 beteget fogad, akiknek fele súlyos állapotban kerül be. Gyakran azt sem lehet tudni, milyen szertől kerültek kritikus állapotba. Ennek ellenére az osztály statisztikái jobbak az amerikai és a nyugat-európai számoknál. 

Az orvos elmondta, nehezíti a toxikológusok munkáját a dizájner-, azaz a szintetikus drogok megjelenése. Zacher Gábor szerint az elmúlt öt évben világszerte 2 ezer új szer került a piacra. Ezek fő előállítási helye Shanghaj, Kína, ahol becslések szerint naponta készül új keverék. Egy toxikológusok körében működő riadóláncról jutnak információhoz, tünetek, lefolyás, kezelés tekintetében, de van, hogy náluk bukkan fel először egy anyag. Tavaly 18 példa volt arra, hogy Magyarországon azonosítsanak először valamilyen új dizájnerdrogot.

Az öngyilkossági kísérletekkel kapcsolatban elhangzott, új motiváció jelent meg pár éve, ami az osztályon is lecsapódik. Azon a kisvállalkozók fordulnak maguk ellen, akik körbetartozás miatt jutottak anyagi csődbe, kilátástalan helyzetbe. Zacher kiemelte, mennyire nehéz nekik bármit is mondani, hiszen az ő esetükben nem kezelhető, pszichikai előzmények voltak. 

A beszélgetést vezető Borzák Tibor újságíró kérdésére a vendég saját függőségeiről is nyíltan beszélt. Megtudtuk, hogy 16 évesen egy izsáki építőtáborban itta először eszméletlenre magát, de nem lett függő. Komolyra fordítva a szót elmondta, elsősorban a 16 éves Bendegúz fiától és feleségétől, Gyöngyvértől "függő", de szeret dohányozni - pipa formájában -, nem tud ellenállni a csokoládénak és több ezer darabból álló, már-már kórosan nagy méretű barokk fúvószene gyűjteménye van. Egészséges függősége Zacher Gábornak a futás, ami szerinte (is) helyre rakja a dolgokat.

Kamasz fiú édesapjaként és egyben toxikológusként szólt a teltházas előadáson megjelent szülőkhöz az előadó. Elmondta, nem a világ vége, ha a gyerek berúg vagy elszív egy füves cigit. A szőnyeg szélére állításnak nem sok értelme van. Úgy látja, sokkal inkább a prevenció, a 3-4 éves korban elkezdett tudatos egészségre-nevelés és a szoros, szeretetteli családi kötelék az, ami a kritikus pillanatban jó döntésre ösztönzi a fiatalokat. A rossz társaságba keveredésről, mint legfőbb kifogásról példabeszédként elhangzott: hiába hívnák Zacher rap-koncertre, udvariasságból talán végigülné, de sosem válna rajongóvá, mert nem olyan az értékrendje, és az ízlése. Meglátása szerint így van a fiatalokkal is. Ha nem odavaló, nem fogja jól érezni magát.

Borzák Tibor megkérdezte, haza viszi-e a munkahelyen látott tragédiákat. Zacher erre leszögezte: a szakmai részét igen, az emberit egyáltalán nem. Hiszen ha nem így tenne, két hónapon belül ő is öngyilkosságot követne el.

 
Címke: