Bebuktak a granulátumosok is Kecskeméten

2016 nov 4
Megosztás
lefoglalt granulátumok

Az ásványvizesek után jönnek a műanyag alapanyagosok. Ez a summája a NAV bűnügyi igazgatósága legutóbbi akciójának, amelyben begy újabb számlázási bűnszervezetet lepleztek le. Az akció folyománya a már fél éve tartó másik nagy nyomozásnak, amelyben érintett az egyik legnagyobb forgalmú hazai ásványvíz-előállító cég ügyvezetője is.

Egy időpontban negyven helyszínen jelentek meg a NAV munkatársai abban az akcióban, amelyben két bűnszervezet vezetői és tagjai kezén kattant a bilincs. A műanyag granulátummal üzletelő gyanúsítottakat őrizetbe vették. A két bűnszervezet összesen csaknem egymilliárd forint áfát csalt el.

 A gyanú szerint egy kecskeméti férfi műanyag granulátumot szerzett be Szlovákiából nettó áron, és hogy a befizetendő áfát megspórolja, beszerzését magyar cégek nevében kiállított fiktív számlákkal igazolta. Így azt a látszatot keltette, mintha az árut itthon vásárolta volna. Az átszámlázásokhoz strómanok nevén lévő, valós tevékenységet nem végző cégeket használt. A cégek cserélésében és a strómanok bevonásában három társa, míg az áru megrendelésében egy ember segítette.

Miközben a pénzügyi nyomozók a céghálózat felgöngyölítésén dolgoztak, az egyik fiktív cég kapcsán egy újabb, mások által irányított bűnszervezet tevékenysége is körvonalazódott. Ez a csapat szintén műanyag granulátummal üzletelt, ugyanazzal a módszerrel csalta el az áfát.

A bűnszervezetek által okozott kár megtérülésére ingatlanokat, bankszámlákat zároltak, emellett több nagy értékű BMW-t, a házkutatások során fellelt több millió forint készpénzt és három kamionnyi műanyag granulátumot is lefoglaltak.

A pénzügyi nyomozók tizenegy gyanúsítottat hallgattak ki költségvetési csalás miatt, közülük heten előzetes letartóztatásban várják a nyomozás befejezését.