Befellegzett a hírös Hilton-cégnek

2014 jan 10
Megosztás
kecskeméti fürdő és Hilton látványterve

Egyszer a legnagyobb álomból is felébredünk. Kinézünk az ablakon és nincsen Hilton szállodánk és már nem is lesz. Végelszámolják az építésére alapított részben városi tulajdonú céget.

 

Még a múlt évben is az ígérgette a városvezetés, hogy igyekszik forrást keresni a Kecskeméti Fürdő melletti egykori kempingtelekre, hogy megépüljön végre az a szálloda, amely évek óta csak terv szinten él és nem egy sajtótájékoztatón beharangozták már a hírét. 

A szálloda ötlete az új uszoda megépítésével egy időben született meg. 2007-ben döntött róla a testület és a következő áll az akkori előterjesztésben.

"- A fürdő és az esetlegesen hozzá épülő szálloda működtetésével egyidejűleg megnövekszik a munkaerő-foglalkoztatottság, csökken a munkanélküliek száma.

- A létesítmények működtetése adóbevételeket eredményez a városnak (helyi iparűzési adó, kommunális adó, idegenforgalmi adó).

- Az ide látogató turisták száma növekszik, mely a kereskedelem és egyéb szolgáltatások igénybe vételének növekedését vonzza maga után. Ezáltal a meglévő vállalkozások megerősödnek, valamint új vállalkozások jöhetnek létre".

A fürdő nyereségessé válásának is az egyik feltétele volt a mellette megvalósuló szálloda. Az önkormányzat azonban még erre is rálicitált, mert az egykori Tó Hotel hasznosítására is kiírt pályázatot, mondván, két luxusszállodát is elbír a város, valamint a turisztikai igények.

Egyikből sem lett semmi. De miként is kezdődött az egész.

Tartozás apportba

A Hilton szálloda megépítésére a város igénybe vette az uszodát is üzemeltető cégét, a Hírös Nonprofit Kft.-ét, amely közös céget alapított 2010-ben az IGN Zrt-vel. Így jött létre a Hírös Hotel Beruházó és Üzemeltető Kft. 

A Hírös Hotel Kft. törzstőkéje a megalakuláskor 520 ezer forint volt, amelyből 75 százalék az IGN Zrt.-ét illette, a fennmaradó 25 százalék pedig a Hírös Sport Kft.-ét, vagyis a várost. A közös cég ügyvezetője a néhai Bács-Kiskun Megyei Főügyész, Harajka István fia, Harajka Róbert lett, aki egyben az IGN Zrt.-ét képviselte és eljárt a nevében. Pénz azonban a beruházáshoz nem volt, éppen ezért nem is értették a helyi Fideszben, hogy ki fia, ki borja ez az IGN Zrt., amelyhez Szemereyné Pataki Klaudia alpolgármester, a projekt karmestere ragaszkodott. 

Ahhoz, hogy legyen valami kezdőtőke a mintegy kettőmilliárdosra saccolt beruházáshoz, a Hírös Hotel Kft. turisztikai fejlesztési célú pályázatot adott be a Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökséghez, ahol 431 millió 763 ezer 995 forint támogatásban részesítették a terveket. Annyit kértek hozzá, hogy illendő lenne, ha a pályázó cég rendelkezne a beruházásban érintett ingatlannal. Ekkor a fürdő melletti 3 hektár 5138 négyzetméter nagyságú belterületi föld szállodára eső részét a város beapportálta a Hírös Hotel Kft.-be, többek szerint nagyon alacsony, 72 millió, 600 ezer forintos áron. A felértékelést az önkormányzat kedvenc értékbecslője, Soponyai Zoltán végezte. Mindenesetre az IGN Zrt.-ének ez is sok volt, hiszen, mivel ők voltak a cég további 75 százalékának a tulajdonosai, melléje kellett még tenniük több mint kétszázmillió forintot. Ezt az IGN Zrt. úgy oldotta meg, hogy beapportálta a cégbe a lejárt követeléseit: 221 millió 700 ezer forintot az IGN Montivo Kft.-től, 75 millió forintot pedig az Indrusty Power Kft.-től.

A tartozások realizálására nem sok esély volt, mert az IGN Montivo ellen 2012 óta végrehajtási eljárások sokasága zajlott, majd a múlt év szeptemberében felszámolás alá került. További érdekesség az ügyben, hogy a Montivo ügyvezetője akkortájt Harajka Róbert volt. Nem beszélve arról, hogy a tartozásként beapportált másik cégnek, az Industry Powernek tulajdonrésze volt a Montivoban, a címük is egy. Hab a tortán, hogy az Industry Power tulajdonosa jelenleg a Rolesa Holding, amely  a Liechtenstein hercegségben van bejegyezve, de a magyarországi kézbesítési megbízottja Harajka Róbert.

Pénz és hiteltelenül

A projektcég összeállt, a pályázati támogatás folyósíthatóvá vált, de mint azt az apportálási nehézségek is mutatják a beruházás a tőkehiány miatt nem akart beindulni. Ráadásul sem az IGN, sem a Hírös Sport Kft., nem talált megfelelő befeketőt. A hitelezést nehezítette, hogy a szállodának szánt terület egy ingatlanon fekszik a Kecskeméti Fürdő területével, amelyre a húsz éves lízingszerződés miatt több mint tizenkét milliárd forint értékben jelzálog van bejegyezve, vagyis csak úgy kaphatott volna hitelt a Hilton-projekt, ha más, hiteltől nem terhelt értékes ingatlanokat is fel tudnak ajánlani fedezetként. 

A városvezetés egyébként az utolsó pillanatban még a KÉSZ Kft.-hez is fordult segítségért, de a cég akkor már nyakig állt a saját szállodaprojektjében, amely végül, mint Sheraton,  meg is épült az uszodától mintegy 500 méterre, az izsáki úton. A Hilton megépítésére elnyert 431 millió forintot ennek értelmében le sem tudták hívni, a közös cég bukta a Szántó és Mikó Építészek Tervező Irodája Kft. által készített szállodatervek mintegy húszmillió forintos költségét, a Hírös Sport Kft.  pedig a beapportál ingatlan áfáját. 

A Hírös Hotel Kft. napjainkig így döglődött, a város nem tudta kifzetni az IGN Zrt.-ét, mert az irreálisan magas összeget kért az üzletrészéért, aztán végrehajtás indult a közös cég ellen a múlt év végén, majd a felek, egy kicsit megkésve, felfedeztek egy pontot a társasági szerződésben, amire hivatkozva kérték a vállalkozás végelszámolását. 

E szerint, miután a pályázati támogatói szerződés létrejöttét követő egy év múlva sem tud megkezdődni a tervezett szálloda építése, úgy az harminc nap múlva a társaság jogos megszűnését vonja maga után. 

Így is lett, a Kecskeméti Törvényszék cégbírósága 2014. január 9-én jogerősen is jóváhagyta a Hírös Hotel Kft. végelszámolását, mindenki viheti amit beletett, igaz, a tartozásokat rendezni kell. A  cégen lévő végrehajtás összegéről a cégbírósági adatok nem adnak felvilágosítást.

A végelszámoló természetesen Harajka Róbert.

 

 

Címke: