Beismerő vallomást tett az igazgató

2014 júl 13
Megosztás
Kislány szamarat simogat

Bünügytörténeti kuriózum az Interneten. A Kecskeméti Vadaskert ügyvezető igazgatója egy közösségi portálon tett beismerő vallomást. Persze, nem ő, hanem a multik a hibásak. 

 

Kevés rendőr mondhatja el, hogy egy nyomozás során felment az Internetre és az egyik eljárás alá vont cég igazgatójának az ügyében elolvashatta a beismerő vallomását. Ilyenkor már csak nyomtatni kell, meg persze aláíratni a delikvenssel,  közölni vele a gyanúsítást, aztán jöhet a pezsgő.

Megáll az ész.

Kajabiznisz nagy tételben

Már néhány alkalommal beszámoltunk arról, hogy a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-Biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága 2014. január 7-én tett feljelentést a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányságon ismeretlen tettes ellen.

A tényállás szerint a Kecskeméti Vadaskert Nonprofit Kft. már jónéhány éve engedélyt kapott arra, hogy a Tesco, a Spar, az Aldi áruházakból hamarosan lejáró, vagy lejárt szavatosságú - gyümölcs, pékáru, tejtermék, hús - és húskészítmény - élelmiszereket elszállíthasson a műkerti telephelyére és azokat élelemként az állatoknak adja. Ezeket az élelmiszereket a vadaskert térítésmentesen kapta, amellyel természetesen nem csak az állatkert, hanem az áruházak is jól jártak, mert a lejárt élelmiszerek megsemmisítése pénzbe került.

A szigorúan szabályozott engedély kizárólag a Kecskeméti Vadaskert telephelyére szólt.

A rendőrségi nyomozás adatai szerint azonban ezekből a lejárt szavatosságú élelmiszerekből az engedély ellenére rendszeresen kikerült a műkerti telephelyről máshová, ami szabálytalan. Sőt, született egy írásos megállapodás is négy éve a Kecskeméti Vadaskert Nonprofit Kft. valamint egy helyi állattenyésztő között, amely szerint a vállalkozó a tenyészetében elhelyez tíz vadaskerti vaddisznót, amelyhez a vadaskert heti három alkalommal kiszállít az etetéshez takarmányt, zöldséget és pékárut a műkerti telehelyen tárolt lejárt élelmiszerekből.

A feljelentés szerint a vadaskertnek nem voltak kihelyezett vaddisznói, a nagy mennyiségű kiszállított élelmiszerekből lényegében egy magántenyészetet takarmányoztak éveken keresztül.

Pullai Béla, a Kecskeméti Vadaskert Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója a Hírösvénynek korábban elismerte, hogy tud a büntetőeljárásról, de hozzátette: tiszta a lelkiismerete, mert mindig mindent a szabályoknak és az engedélyeknek megfelelően végeznek a vadaskertben. 

Érdeklődtünk a nyomozásról is, de csak nagyon szűkszavú tájékoztatást kaptunk. Név nélkül annyit azonban elismert egy, az ügyhöz közel álló forrásunk, hogy az élelmiszer-szállítások mennyisége a fuvarlevelek szerint egyre szaporodott, miközben a vadaskert állatállomány nem növekedett, továbbá a fuvarok nem fedik le az élelmiszer-megsemmisítések igazolásait.

Aztán közben volt egy titoktartási szabályozás a vadaskertben, erről az alábbi cikkünkben olvashat, 

valamint egy botrányos kuratóriumi ülés is, ahol előszeretettel fenyegették egymást a tagok. 

Multik, Európa, szabadságharc

Aztán néhány napja Pullai dobott egy nagyot az Interneten, ahol többek között a következőket írta:

“Az utóbbi időszakban olyan publicitások láttak napvilágot, amelyek kapcsolatba hozhatók a Kecskeméti Vadaskerttel, illetve annak vezetésével. Ezek sajnálatos módon nem jó színben tüntetnek fel bennünket.

Az írásokban az informátor, informátorok személyét sűrű homály fedi. Valahol olvastam az ideillő meghatározást: „Sokan nevezik igazságérzetnek saját irigységüket.”

Rosszindulatú, aljas emberek mindig voltak és lesznek is... Az ő véleményük nem igazán jelent bármit is számomra. Viszont ha a Vadaskert állatait vonják be a lejárató hadjáratukba, az mélyen felháborít, főleg ha egy állatkínzó áll az élükre.

Ezért ragadtam tollat, hogy a normális, józanul látó embereket tájékoztassam.

Lássuk a tényeket: 2009 októberétől vagyok a Kecskeméti Vadaskert igazgatója, vagyis közel 5 éve.

Az 5 év mérlege számokban: a 2009-ben látható 69 faj 250 egyede helyett ma 115 faj 460 egyede látható a Vadaskertben, a 2009-es 38 ezres létszámmal szemben tavaly 60 ezer fő látogatott el hozzánk, és idén még nagyobb látogatószám várható. Az átvételkor 1,6 millió Ft tartozása volt az állatkertnek, ma stabil pénzügyi alapon áll.

Egységes szín és karámrendszert hoztunk létre, az összes épületet lefestettük és felújítottuk. Az állatkert összes külső kifutóját átalakítottuk és felújítottuk. A külső kerítés új festést kapott.

Fennállásunk óta meglévő, alapvető problémákat sikerült megoldani: a takarmány-előkészítő konyha rendbe tétele, szociális épület a dolgozók részére, orvosi szoba és műtő kialakítása, az összes belső út lekövezése, modern fagyasztókamra építése és megfelelő méretű kifutók kialakítása.

A dolgozói létszámot és összetételét sikerült optimalizálni.

A fentieknek köszönhetően kijelenthetem, hogy a kecskeméti állatkert állatainak soha nem volt ilyen jó soruk, intézményünk sikeres, és fejlődik.

Mégis miért van támadás? Nem tudom, csak sejtem kik állnak a cikkek mögött. Egy jól menő, stabil állatkert igazgatói székére többen vetnek szemet.

Mivel támadnak? Soha senki nem tette fel a kérdést, hogy a fenti hatalmas lépéseket miből sikerült finanszírozni. A válasz pedig egyszerű. Önöktől, látogatóktól, akik egyre többen jönnek, és a költségtakarékosságból.

Miből lehetett spórolni? A munkabérből és vonzataiból, valamint az energiaköltségekből nem, viszont a szolgáltatásból és az anyagköltségekből igen.

Kevesen tudják, hogy egy nagymacska éves húsadagja 1 millió forintban kerül. Nekünk ilyen „cicánk” 6 db van. Ezért alakítottunk ki a nagyáruházakkal a kölcsönös előnyökön alapuló megállapodásokat. Jelenleg 6 áruháztól hozzuk el, erre szóló hatósági engedély alapján a lejárt, vagy csomagolássérült élelmiszereket, tejet, húst, zöldséget, pékárut.

Viszont a nagyáruházaknál van egy fontos elv: vagy mindent, vagy semmit. Ezért az előny mellett, hogy januárban szőlőt kapnak a majmaink, el kell viselnünk a hátrányt, hogy van olyan időszak, amikor több árut kapunk, mint amit fel tudunk etetni az állatokkal. Ez a felesleg egy-egy zöldségtételt és pékárut jelent. Ez mindig volt és mindig lesz is. 2014-ig egy vaddisznóskertbe került ez a felesleg, megfelelő szerződési háttérrel, 2014 márciusa óta pedig egy biogáztelepre. Ez ellen teljes belső énem tiltakozik, mert édesanyám mondása jut eszembe: „Fiam, tanuld meg, a kenyeret soha ne dobd a szemétbe.” Most a trágyába dobjuk.

Nos, ez az a nagy bűn, amivel támadnak, amely okán „névtelen” feljelentés miatt vizsgálatot folytat a rendőrség.

Nagyon bízom benne, hogy hamarosan lezárul az ügy, és az arra méltó emberek számot kell, hogy adjanak azért, mert ártanak a Vadaskertnek és nekem. Én nem félek, a lelkiismeretem tiszta, és nyugodtan állok bárki elé, mert az eltelt 5 évben csak az állatkert érdekében, az állatokért, a Kecskeméti Vadaskertért dolgoztam.”

Mindent, vagy semmit?

Szóval  a jó szándékú Pullai úr szerint a multik a hibásak, meg a sajtó, hogy egyre több kanyarral elvittek másfelé a lejárt élelmiszerekből, sőt már-már tonnányira szaporodott a mennyiség, aztán hordta boldog boldogtalan. 

Érdekes momentum, hogy a rengeteg szalámiról és konzervről, vagyis a húsról, az igazgató nem tesz említést önvallomásában, sőt, arról sem, ha valóban létezett ilyen elhordási kényszer, azt miért nem jelezte az a kuratórium, valamint az önkormányzat felé, hiszen ha valaki, ő pontosan tudja, hogy az egészségügyi hatóság határozata nem engedi a lejárt szavatosságú élelmiszer kiszállítását a vadaskertből.

Mindegy is, a szabályok be nem tartása miatt indított a rendőrség nagy mennyiségű veszélyes hulladékra vonatkozóan, hulladékgazdálkodás rendje megsértésének vétsége gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen eljárást.

Korábbi vadaskertes cikkeink:

Nyomoznak a kecskeméti vadaskertben

http://hirosveny.hu/hirek/nyomoznak-kecskemeti-vadaskertben

Szájzárrendelet a kecskeméti vadaskertben

http://hirosveny.hu/hirek/szajzarrendelet-kecskemeti-vadaskertben

Áll a bál a kecskeméti vadaskertben

http://hirosveny.hu/hirek/all-bal-kecskemeti-vadaskertben