Bemutatkoztak Szili Katalin jelöltjei

2014 feb 15
Megosztás
Szili Katalin Kecskeméten

A pártpolitika helyett a civil szervezetekre épít Szili Katalin közösségi mozgalma, amely egy igazságosabb, békésebb, európai demokratikus társadalomként álmodta meg Magyarországot.

 

Szili Katalin, van, aki e nevet nem ismeri? Az első szavazók kedvéért elmondjuk, hogy Katalin egykori szocialista politikusként határozottan kiállt az elesettekért, a határon túli magyarokért, ezért csak megtűrt maradt a pártjában. Igaz, mindemellett sokáig vezette a politikusi népszerűségi listát, volt a parlament elnöke, majdnem köztársasági elnök lett belőle, de határozott szociális elvei miatt nem kellett a pártoknak, pontosabban nem tudták maguk alá gyűrni. Jelenleg a Közösség a Társadalmi Igazságosságért Néppárt vezetője. 

Az országgyűlési választásokon induló két térségi jelöltjüket a hétvégén mutatták be Kecskeméten.

Szociálisan elkötelezve

Kicsit lassan tűnő percek teltek el a Sasfészek vendéglőben, míg Szili Katalin stábja várta a kecskeméti média munkatársait, aztán a hosszas telefonváltásokat követően sem jelent meg rendezvényükön a nagyobb médiumok közül senki a jelöltbemutató rendezvényen.

Ez van - összegezték, aztán Szili Katalin elmondta, nem szereti a párt meghatározást, de e nélkül nem lehet elindulni a választásokon, inkább a mozgalom kifejezés áll hozzájuk közelebb, amely alulról építkezve egy demokratikus programszövetséget alkot a hazai civil szervezetekkel.

Hangsúlyozta: Magyarországon nincsen és nem is volt baloldali párt, amely valóban érzékeny lett volna szociálisan, ami volt, vagy van, az csak balliberálisnak nevezhető. Hozzátette: bármennyire abszurdnak is tűnik, de a Fidesz rezsicsökkentési tevékenységét bármelyik baloldali párt megirigyelhetné, miközben a kormánypárt ideológiája távol áll tőlük.

De mit is szeretne nagy vonalakban a köznyelv által csak Katinak becézezett KTI, vagyis a Közösség a Társadalmi Igazságosságért.

Emberhez méltó életet, fellazítani a közéleti gyűlöletet, kétkamarás parlamentet, amelyben az alsóházban kaphatnának helyet a valódi civil szervezetek, az egyházak és a határon túliak, továbbá azt, hogy a pártokat az egy százalékukon keresztül támogassák az állampolgárok, ebből működjenek, aztán meg valójában tenni a szegénység ellen. Ezen belül többek között megváltoztatni a végrehajtási, valamint a csődtörvényt és rendezni a devizahitelesek sorsát.

Hétköznapi valóság

Az eseményen bemutatkozott a két helyi jelöltjük, Papp Jánosné Jolika, aki a Kecskemét-Tiszakécske, valamint Ruszkovics János, aki a Kecskemét-Kunszentmiklós körzetében fog indulni az országgyűlési választásokon. 

Jolikáról megtudtuk: két gyermeke van, sokat dolgozik, főleg, amióta devizahitelt vett fel. Miután ennek a kölcsönnek megtapasztalta az igazságtalanságait, azóta nem csak magáért, hanem a többi sorstársa igazáért is küzd, mert véleménye szerint ezen a területen nem túlzás azt állítani, hogy uzsorabűncselekmények áldozatai a hitelfelvevők. Hangsúlyozta: nem adja fel soha, három éve küzd a bíróságokon. 

- Egyszerű, de becsületes ember vagyok, akit önhibáján kívül a pénzintézetek tettek tönkre - tette hozzá.

A másik jelölt, Ruszkovics János, Kunszetnmiklóson él már több mint ötven éve. Munkavédelmi oktató, így ezen a területen mindent tud a munka magyar világáról, a szakképzés problémáiról, a különböző támogatások rossz és hatékonytalan elköltéséről. 

Hangsúlyozta: ő egyszerű ember, egyszerű emberek között él, ezért nem is tudna mást, csak az egyszerű emberek hangján az egyszerű emberek problémáiért felszólalni a parlamentben.

A rendezvény végén Szili Katalin elmondta: bizakodóak, mert napról napra népszerűbbek, mivel az embereknek érezhetően elegük van a két nagy párt üres propagandájából és a váltógazdaságból. Hozzátette: ma az egyetlen hiteles alternatíva a magyar közéletben a KTI.

Címke: