Betekinthetnek a képviselők az OLAF jelentésbe Kecskeméten

2018 feb 16
Megosztás
Király József, Vágó Gábor

- Kiadja-e a hivatal azokat az iratokat, illetve nyilvánosságra hozzák-e az OLAF megkeresését? - ez  a volt ez idáig legfontosabb kérdés részünkről, mert ideje végre világosan látni - mondta Király József, önkormányzati képviselő, az MSZP országgyűlési jelöltje csütörtökön délután a kecskeméti városháza előtt tartott sajtótájékoztatóján.

Elmondta: 2013-ban Zombor Gábor polgármestersége alatt zajlott városi közvilágítás-korszerűsítési projekt megvalósításával kapcsolatban már akkor is voltak aggályaink, de a testületi többség nem foglalkozott vele és most látjuk, hogy a kivitelező nem végezte el rendesen a munkáját, mert mert nem lehet biztonságos látási viszonyok mellett közlekedni az esti órákban a városban.

Hangsúlyozta:

az OLAF jelentésbe történő betekintési kérelmünket elfogadta ma a képviselő-testület, ki nem adják, de belenézhetünk, lehet akkor valamelyest világosabban fogunk látni.

Vágó Gábor, az LMP országgyűlési képviselőjelöltje a sajtótájékoztató második felében kijelentette: Tiborcz István egykori cége sötétséget hozott Kecskemétre.

Hozzátette: ez egy rosszul kivitelezett tender, ha pedig vissza kell fizeti a támogatást, akkor az minden Kecskemétinek körülbelül 10 ezer forintba fog fájni.

Hangsúlyozta: ha egy vásárló rossz terméket vásárol, akkor visszamegy, visszaviszi, illetve bepanaszolja a fogyasztóvédelemnél. Itt is ennek kellene történnie, vissza kell adni, ki kell cserélnie  a kivitelezőnek ezt jobb minőségre.

Ezt a problémát meg kell oldani! - tette hozzá, mert emberéletek vannak veszélyben.

Megkeresésünkre Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester újra elmondta, hogy a 2013-ban uniós forrásból korszerűsített kecskeméti közvilágítás megfelel a műszaki követelményeknek, ezt független laboratórium is leellenőrizte és az akkor még francia tulajdonban lévő hálózatüzemeltető, az EDF Démász azt szintén megfelelőnek találta és mindezek ismeretében adta a hozzájárulását a kivitelezéshez.

Az OLAF megkeresésével és észrevételeivel kapcsolatosan azt mondta: az OLAF lehetőséget adott az önkormányzatnak arra, hogy megtegye az észrevételeit a vizsgálat megállapításaival kapcsolatosan. Az OLAF megállapításai azonban semmilyen formában nem érintik a fényforrásokat, azok fényerősségét, és nem kifogásolják magát a szerződést sem. A megállapítások egy része olyan körülményekre vonatkozik, amelyek az önkormányzattól függetlenek. Hozzátette: egy másik részük feltételezésekre, nem pedig tényekre épül. A megállapítások az önkormányzat részéről azt kifogásolták, hogy a hivatal az üzemeltetésre, a karbantartásra csak 2 éves szerződést kötött, az előírt 25 év helyett. A polgármester a válaszlevelében erre azt az észrevételt tette, hogy a piaci viszonyok változása miatt ilyen hosszú időre szerződést kötni nem racionális. Természetesen a további 2 éves időszakra ismét közbeszerzést írunk ki a közvilágítás üzemeltetésére - tette hozzá. 

Hangsúlyozta:

a kivitelezés évekkel korábban befejeződött, így nem életszerű az, hogy az elmúlt év végén néhány hét alatt bekövetkezett kecskeméti közúti balesetek száma és a LED-es fényforrások teljesítménye összefüggne.

Az önkormányzat mindettől függetlenül, számos szervezet bevonásával vizsgálja a közlekedésbiztonság javításának lehetőségeit.