Bevált a bírósági modellváltás

2014 ápr 28
Megosztás
Handó Tünde, Bicskei Ferenc, Móroczné Simon  Angéla

A Kecskeméti Törvényszék munkája is azt bizonyítja, hogy az igazgatási modellváltás beváltotta a hozzá fűzött reményeket - mondta Handó Tünde, az OBH elnöke hétfőn  Kecskeméten.

 

Handó Tünde hangsúlyozta: a modellváltás következményeként az ügyek gyorsabban kerülnek a bíróság elé érni, és gyorsabban fejeződnek be.
Az OBH elnöke a Bács-Kiskun megyei adatokat ismertette, amelyek szerint a járásbíróságra beadott polgári ügyek a beadott keresetek 70 százaléka esetében egy éven belül befejeződnek, míg a büntetőügyek 76 százaléka fejeződik be egy év alatt ezen a szinten.
Handó Tünde kiemelte, hogy szemléletváltás történt a bírósági szervezet egészében. Értékelése szerint a Kecskeméti Törvényszék 2013-ban magas színvonalon ítélkezett. Hozzátette, az elért eredmények miatt gratulál Bicskei Ferencnek, a Kecskeméti Törvényszék elnökének.
Az OBH elnöke szólt arról, hogy az érkezett ügyekben a szokásos jellemzők találhatók meg a megyében is, mert a szabálysértési, valamint cégügyek több tízezres nagyságrendben érkeztek a bíróságra.
A járásbíróságokon a polgári, a családjogi, a civiljogi, a szerződéssel kapcsolatos ügyek száma emelkedett, és nőtt a büntetőügyek száma is - mondta. Hozzátette, hogy a terhelés növekedése ellenére szép eredményeket értek el az érkezett ügyek feldolgozásában.
Kiemelte az érdemi cégügyek intézését a Kecskeméti Törvényszék illetékességi területén, ahova kétszer annyi ügy érkezett 2013-ban, mint egy évvel korábban, 16 134 ügy érkezett, és az előző évről áthúzódó ügyekkel együtt 25 ezret dolgoztak fel.
Handó Tünde fontosnak nevezte, hogy a polgárok bizalma, az ítéletek megalapozottága jó eredményeket mutat a Kecskeméti Törvényszék munkájában, mert a befejezett ügyekben csak 10 százalék a fellebbezések aránya.
Egységes, kiszámítható, tárgyilagos és pártatlan az ítélkezés a bíróságokon - tette hozzá.
Móroczné Simon Angéla, az Országos Bírói Tanács soros elnöke elmondta, hogy az OBH elnöke ajánlást adott ki, hogy az OBT is vegyen részt az összbírói értekezleteken.
Ismertette, hogy az OBT felügyeleti testület, a központi igazgatásban, személyzeti kérdésekben, a gazdálkodás és az oktatás területén látja el feladatát. Ebben az évben bővült az OBT hatásköre, mert többek között a bírák etikai kódexének megalkotásában is közreműködött.
Május 8-án egy konferencián meg kívánják hallgatni a bírák véleményét, hiszen az etikai kódex akkor fogja betölteni feladatát, ha megalkotásában a bírák részt vesznek - mondta az OBT soros elnöke.

Egy kis statisztika

Az elmúlt évben az országos tendenciának megfelelően kimagasló volt a szabálysértési peres ügyek mintegy huszonegyezer, valamint a cégtörvényességi ügyek mintegy 2300 darabszámú érkezése. A szabálysértési ügyek zöme a szabálysértési bírságok felülvizsgálata, illetve elzárásra történő átváltoztatása iránt indult. A cégtörvényességi eljárásokat főleg a NAV kezdeményezte, kérve azon cégek törlését, akik nem nyújtották be az előző gazdasági év mérlegét. 

Bíróságaink a jelentős munkateher-növekedéssel megbirkóztak, ügyhátralékunk nem növekedett számottevően - mondta Bicskei Ferenc a Kecskeméti Törvényszék elnöke. Hozzátéve: Kiemelendő a felszámolási és a fellebbezett büntető  ügyek időszerűségének javulása. 

Bács-Kiskun Megye bíróságaira összességében is jellemző az időszerűség, hiszen a hét járásbíróságon, illetve a Kecskeméti Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon civilisztikai ügyszakban csak az ügyek 4,53 százaléka, büntető ügyszakban az ügyek 3,3 százaléka a 2 évet meghaladó pertartamú. A Kecskeméti Törvényszéken 14 büntető, 38 polgári és 14 gazdasági ügy  vált 2 éven túlivá. 

Természetesen az ítélkezés színvonalának megtartása, illetve növelése mellett továbbra is kiemelt célunk az időszerűség további javítása is - mondta Bicske Ferenc. 

Elmondta továbbá: a bírák képzése folyamatosan biztosított volt, a Magyar Igazságügyi Akadémia képzésein 71 bíránk vett részt, ezen túl valamennyi bíró és bírósági titkár részese volt a Szegedi Ítélőtábla illetékességi területén szervezett kötelező regionális képzéseknek. 

A tavalyi év szeptemberében elindult bírósági közvetítést decemberig 56 esetben vették igénybe a felek.

Valamennyi bíróságunkon működik a tanúgondozás intézménye, melynek keretében  telefonon és személyesen is a szükséges tájékoztatással ellátjuk a kérdéseikkel, kéréseikkel hozzánk forduló tanúkat. Kecskeméten, Kiskunhalason és Baján gyermekmeghallgató szobát alakítottunk ki, ahol a kiskorúakat oldottabb körülmények között tudjuk meghallgatni. 

A „Nyitott Bíróság” programba 10 középiskola kapcsolódott be, bíráink 15 alkalommal tartottak osztályfőnöki óra keretében tájékoztatást, 11 esetben a diákok tárgyalást látogattak. E program keretében ismertetjük a bíróságok feladatait, az eljárások szabályainak lényegét, bízunk benne, hogy ezzel ismeretterjesztési és bűnmegelőzési feladatot is teljesítünk. 

 

 

 

Címke: