Bíróság elé állítottak egy szerb embercsempészt Baján

2017 aug 11
Megosztás

A Bajai Járási Ügyészség 2017. augusztus 10-én minősített embercsempészés bűntette miatt gyorsított eljárásban bíróság elé állított egy 22 éves szerb férfit, aki 2017. július 12-én Dávod közeléből 6 migránst csempészett Ausztriába, majd még 12 migránst akart illegálisan Ausztriába szállítani, de a rendőrök az indulás előtt elfogták.

A 22 éves férfit 2017 júliusában szerbiai lakóhelyén egy ismeretlen pakisztáni férfi vette rá arra, hogy fejenként 100 euróért Magyarországról gépkocsival szállítson Ausztriába olyan migránsokat, akik a szerb-magyar államhatárt illegálisan lépték át.

A vádlott vállalta a feladatot és 2017. július 10-én gépkocsit is bérelt. Az autóval 2017. július 11-én Magyarországra utazott és a megbízója utasításának megfelelően Dávod közelében, az 51-es főútra hajtott. 2017. július 12-én a kora hajnali órákban felvett az autóba 6 migránst és őket az ígért pénzjuttatás reményében Ausztriába szállította.

A szállítás után visszahajtott Dávod közelébe, az 51-es főúton oda, ahol a migránsokat felvette. Itt további 12 pakisztáni migráns várta a szerb férfit, akik ugyancsak illegálisan lépték át a szerb-magyar határt.

A migránsok közül a vádlott 8 főt vett fel a gépkocsijába, hogy őket is az ígért pénz fejében Ausztriába szállítsa. A Hercegszántó Határrendészeti Kirendeltség járőrei azonban az autót még indulás előtt ellenőrzés alá vonták. A vádlottat, valamint a szállításra várakozó mind a 12 fő migránst a helyszínen elfogták és előállították.

A bíróság a szerb embercsempészt előzetes letartóztatásba helyezte, majd a járási ügyészség vagyoni haszonszerzés végett, több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt bíróság elé állította.

A Bajai Járásbíróság a 2017. augusztus 10-én tartott tárgyaláson a Magyarországon büntetlen, a bűncselekményt beismerő embercsempész férfit az ügyészség indítványával egyetértve bűnösnek mondta ki minősített embercsempészés bűntettében. A bíró a vádlottat 1 év végrehajtandó börtönbüntetésre ítélte és 2 évre kiutasította az országból. Az ítélet nem jogerős.