Borhálóval fogtuk vissza a nyarat

2014 szep 20
Megosztás
ősz a szőlőhegyen

A legjobb nyárvégi búcsúbor egy dimenzionális Rajnai rizling, amely nem más, mint Kecskemét Város Bora. Csak a Borhálóban kapható. Még tart a nyár. Ereszd le jogarod királynőm.

 

Csípnek a reggelek, jár az ablaktörlő, klíma már nem kell az idén. Felnézek az égre nap után kutatva, de még nyomokban sem játszik. Keletről támadást nyit a szél. Élesen fordul, nyikkan a nyári gumi, lassan cseréni kell, akárcsak a poharat, hisz vörösbe fordulnak az ivási szokásaink. 

De addig még van idő, hosszú szoknyát vesz a szárazon maradt fürdőruhára a kedves, a vállára kendőt terít és próbáljuk a teraszon visszatartani kis ideig a költöző nyarat.

- Még ne, ne oly hevesen, kérem a kedvest és visszahúzza a vörösboros üveget. Még, még valami fehéret ha lehet, de ne valami öregecskedő, opálos, kirakati bábut, hanem igazit, belátható időn belülit és ha lehet, térségit. 

- Nincs más csak egy kis rajnai.

- Hát jó, bár mondhatott volna rizlinget is, mert Európában csak egy rizling, a rajnai létezik, nálunk bonyolítják azzal, hogy van olasz is, amely nyomába sem térhet az igazi Weisser Riesling-nek.

A rizling igazi szeptemberi bor, mert sohasem szerette a nagy meleget, csak a napocskát. Fagy és hűvösségtűrő, ilyenkor kerek savmosollyal bontogatja ízgazdag, minerális szárnyait, akkor a legjobb neki, ha október végégig kitart a tőkén. Ennek okán nem is meleg vidékre való. Felénk, az Alföldön egy ideig a nemesített fajtája, a lágyabb rizlingszilváni terjedt el  a leginkább.

A rizling magában nem egy lágy bor, határozott, mint a jó német föld és nyelv, ahonnét származik, de ezt csak halkan mondom, mert az osztrákok kikelnek magukból, mert ők is a magukénak tartják, kétségtelen, talán ott a legjobb, de ki merne ebben ítélkezni, amikor a francia határ mentén is kiváló rizlingek születtek. 

De most nem ott isszuk, a hűvös Alpokalján, hanem itt, és itt bizony minden más, mint nyugatabbra, főként a rizling, mert az ráadásul olyan hüllőféle: ráolvad a termőterületre és egybekel vele, a maga formájára teremti azt, ahol él. Csak a sav marad biztosan, amely puha, vékony takarókortyba burkolva hull a gyomorba.

Egy ilyen áradó, reduktív rizlingbók után nem teheti meg az ember, hogyne nézze meg a címkét, hát persze, ez nem a Jürgen földjén termett. Ez   a nem  hivalkodó, tisztességes borokat produkáló miklóstelepi Dimenzió borászat rizlingje, Drabant Katalin alkotása, amely az idén elnyerte a Kecskemét Város Bora címet. 

Szépen és korrekt módon lejátszott rizlingkotta, semmi kanyar és semmi turpisság, egyenes és biztos, mint a német ipar, amely viszi a hátán Európát. Minket meg biztat, hogy igyunk még, tartsuk meg a nyarat, de csak a pohár maradt, amely megint kiürült. Mehetünk újra a Borhálóba, mert csak ott kapható.

 

Borháló Kecskemét

üzletvezető

Serfőző László

mobil: +36 70 413 2600

e-mail:kecskemet-eszak@borhalo.com

Borháló - nálunk más a mÉrték

Üzlet: 6000 Kecskemét Bethlen körút 12/c térkép

Web: www.borhalo.com/kecskemet-eszak

Facebook: http://i.kics.it/3rczg9/06pecl2zgl10g1mhynsw/1nimg8xluhae