Borok az ünnepi asztalon a Koch Borháztól

2017 dec 20
Megosztás
Koch Merlot

A karácsonyi menü talán némi túlzással azt mondhatnánk az év legfontosabb és legmeghittebb étkezése. A szeretet ünnepén minden szakács érzi magán a nyomást: milyen ételekkel és italokkal örvendeztesse meg szeretetit ezen a jeles alkalom apropóján?

A karácsony menüvel kapcsolatban, a tradicionális ételeké a főszerep, a legtöbb magyar családnál halászleves, töltött káposzta, és bejgli kerül a tányérokra szenteste. Valaki jól bevált családi receptekkel, míg mások évről évre új fogásokat és technikákat kipróbálva állítják össze a karácsonyi étlapot. Egy dolog azonban mindig közös: a fogásokhoz megfelelő italokat, főképpen borokat választunk. A ma oly divatosnak hangzó borgasztronómia az ételek és a bor harmóniájára épül fel, egy jó bor kiemeli egy étel jellegzetes ízét, és fordítva! Hiszen nem véletlenül mondjuk azt, hogy csak jó borral szabad főzni, olyannal melyet egyébként mi magunk is szívesen elfogyasztanánk. Vannak alapszabályok melyekhez lehet ragaszkodni (ilyen a fehérhúshoz csak fehérbort, vörös húshoz csak vörösbort kínáljunk), de sose feledjük nincs két egyforma íz és ízlés, kísérletezzünk bátran, hogy megtaláljuk a számunkra tökéletes párosítást!

Addig is néhány tipp melyekkel könnyebbé tehetjük az ünnepi bor-étel párosításokat!

Aperitif

Higgyük el sem a gyomornak, sem az ünnepi hangulatnak nem tesz jót, ha egy alkoholhangsúlyos röviditallal nyitjuk meg az estét. Egy jól behűtött pezsgővel vagy gyöngyözőborral nem lehet mellélőni.

Bortipp:

Koch Borászat Chardonnay Brut Pezsgő 2016

Garamvári Pincészet Tokaji Furmint Pezsgő 2013

Taschner Pincészet Soproni Pinot Noir rosé 2012

Frittmann Borászat Rosé Frisecco

Halászlé

Az első étel, amihez bort keresünk a számunka kissé kedvesebb bajai halászlé. Itt a pirospaprika csípős, kesernyés íze jól passzol a hal enyhén édes, sós ízéhez. Ehhez egy testes fehérbort, vagy egy fűszeres vörösbort lehet párosítani. Ilyen lehet a hungarikum Olaszrizling, vagy a fűszeres, könnyed Kadarka.

Bortipp: 

Koch Pincészet Prémium Hajós-Bajai Kadarka 2015

Polgár Villányi Kadarka Siller 2015

Borbély Badacsonyi Bács-Hegy Olaszrizling 2014

Mészáros Pincészet Szekszárdi Fehér Kadarka 2017

Töltött káposzta

A töltött káposzta esetében egy gazdag ízű tartalmas ételként olyan társat kíván mely segíti az emésztést, és kiemeli a töltött káposzta minden összetevőjének ízét. Jó választás lehet egy gazdag telt ásványos fehérbor mint a Chardonnay vagy a Furmint.

Bortipp

Koch Pincészet Prémium Hajós-Bajai Kései Szüretelésű Chardonnay 2015

Gál Lajos Egri Szó-láti Olaszrizling Hordóválogatás 2015

Béla Borászat Imrehegyi Kései szüretelésű Ezerjó 2013

Szöllősi Pincészet Neszmélyi Misi Cuvée 2015

Pulykasült

A pulykasült esetében borválasztás téren a fűszerezésen és a töltekének (Pl. gesztenye) van a hangsúly, ahhoz válasszunk bort, de az esetek többségében kiváló választás lehet egy rozé, vagy egy könnyedebb fűszeresebb fehérbor.

Bortipp

Koch Pincészet Prémium Hajós-Bajai Cabernet Sauvginon Rosé 2016

Bock Villányi Kadarka siller 2016

Borsika Borászat Mátrai Kékfrankos rosé hordóválogatás 2016

Vass Pincészet Kunsági Olaszrizling 2016

Bejgli

A bejglik ízesítése sok féle lehet, jelenesetben koncentráljunk a diós és mákos töltelékekre. Tartja magát a tézis, hogy desszerthez desszertbor dukál, így mi is a töltelékek karakteres íze mellé egy kései szüretelésű (nem feltétlenül édes) desszertbor ajánlunk, legyen az tokaji borvidék koncentrált fehérborai, vagy egy olyan borkülönlegesség mint pl. a jégbor.

Bortipp

Koch Pincészet Prémium Hajós-Bajai Rajnai Rizling Jégbor 2007

Dula Pincészet Egri No7- Tramini 2015

Szentpéteri Pincészet Kései Szüretelésű Rajnai rizling 2013

Myrtus Tokaji Furmint 2015

A karácsonyi ünnepe a szeretetről, a családunkról szól. Bár nagyon fontos a megterített szép asztal, és az ünnepi fogások, mégis ajánljuk élvezze ki az év legszebb időszaka nyújtotta örömöket, álljon meg egy pillanatra és pihenjen. Koccintson egy pohár Koch borral, és ünnepeljen együtt szeretteivel!

Meghitt karácsonyi ünnepeket kíván a Koch Borház Kecskemét!

Tisztelettel és borbaráti üdvözlettel:

Fehér Anna

Koch Borház Kecskemét

+36 30 567 41 16

6000 Kecskemét, Bethlen krt.12/C

info@kochborhazkecskemet.hu

www.kochborhazkecskemet.hu

www.facebook.com/kochborhazkecskemet

Ünnepi nyitva tartás:

Dec.23 (szombat): 10.00-18.00

Dec.24-25-26: Zárva

Dec.27-30: 10.00-18.00

Dec.31-Jan.1: Zárva