Börtönben marad az izsáki vállalkozó

2013 nov 26
Megosztás

A karácsonyt és az év végét a börtön falai között töltheti a családos R. Ferenc, az  édesanyja, valamint a kolléganője, mert 90 nappal meghosszabbították a letartóztatásukat.

 

Február 24-ig meghosszabbította a Kecskeméti Járásbíróság a Csalánosi Csárda tehetős tulajdonosának, az édesanyjának és még egy 43 éves hölgynek az előzetes letartóztatását. Ők üzemeltetik e mellett a kecskeméti Mathias Pizzériát, valamint egy budapesti csárdát. Az ügyben különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmény miatt a nyomoz a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-alföldi Regionális Bűnügyi Igazgatósága. 

A három letartóztatott mellett még tíz szabadlábon lévő gyanúsítottja van az ügynek, utóbbiak, a nyomozók szerint, csak a nevüket adták az adócsaláshoz.

Mint ismert, a három vendéglátóhelyen, összehangoltan, október 23-i ünnep előestéjén razziáztak az adónyomozók. 

A nyomozók szerint az izsáki R. Ferenc - akinek az érdekeltségében állnak a vendéglátóhelyek - szándékosan megpróbálta kikerülni az adó- és járulékfizetést azzal, hogy különböző cégek nevében bérleti szerződések látszatával üzemeltette a vendéglátó egységeit. A hatóságok szerint a férfi fiktív bérleti szerződéseket kötött az éttermek üzemeltetésére, mivel a cégek ügyvezetőinek gyakorlatilag nem volt közük a vendéglátóhelyekhez, azt lényegében a három fő gyanúsított végezte.

 A cégek csupán arra kellettek, hogy amikor az adó- és járulékfizetésre került a sor, azt annak rendje-módja szerint beavallották, de a befizetés végül nem teljes mértékben teljesült. A cégek lassan csődbe mentek, R. Ferencék pedig erre egy újabb céggel kötöttek bérleti szerződést, amely vitte tovább papíron az üzletmentet, és amikor a köztartozás már itt is felgyülemlett, jöhetett az újabb cég és az újabb bérleti-üzemeltetési szerződés. 

Az adóhatóság először a becsődölt cégeket kezdte el vizsgálni, kiderült, mind kötődik a három  vendéglátóhely üzemeltetéséhez, illetve ügyvezetőik bevallották, hogy lényegében strómanok voltak. 

A módszer alapján 310 millió forint kárt okoztak a költségvetésnek.  Mivel a fő gyanúsítottak nem is merik el a bűncselekményt, így az esetleges kárenyhítés is eddig dugába dőlt. Ennek okán a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség indítványozta a letartóztatottak szóba jöhető vagyontárgyaira a bűnügyi zárlatot, amelyet a Kecskeméti Járásbíróság jóváhagyott. A nyomozók szerint az ügy csak a jéghegy csúcsa, vizsgálják a család más kereskedelmi tevékenységét is. 

A három fő gyanúsított fellebbezett az előzetes letartóztatás miatt, ezért azt a Kecskeméti Törvényszék három tagú tanácsa fogja elbírálni.

Címke: