A börtönéveket enyhítették a kártérítést nem a cirkuszi akrobata betörőnek

2018 feb 4
Megosztás
akrobata betörő

11 évről 9 évre enyhítette a Debreceni Törvényszék annak a vádlottnak a büntetését, aki cirkuszi akrobata múltját kihasználva tört be lakások tucatjaiba, szerte az országban. A bíróság V. Károlyt jogerősen is 78 rendbeli - köztük 12 jelentős értékre, üzletszerűen, dolog elleni erőszakkal elkövetett - lopás bűntettében és 5 rendbeli lopás vétségében mondta ki bűnösnek. 10 évre a közügyektől, 5 évre pedig a járművezetéstől is eltiltotta, illetve elrendelt 3 és félmillió forint vagyonelkobzást. V. Károlynak két korábban kiszabott, 6-6 hónap fogházbüntetést is le kell töltenie. Az ügy másik három vádlottját - V. Károly feleségét és két felnőtt gyermekét - társtettesként elkövetett orgazdaság bűntettében találta bűnösnek a bíróság. V. Károly feleségét 5 év börtönbüntetéssel sújtotta, és 5 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától, két lánya 2-2 év börtönbüntetést kapott, ennek próbaidejét négy évről öt évre súlyosította most a Debreceni Törvényszék.

V. Károlynak több mint 300 millió forint kártérítést is meg kell fizetnie az ügy 79 sértettjének, illetve a vádlottaknak állniuk kell mintegy 17 millió forint bűnügyi költséget is.

V. Károly Debrecenben és az ország több városában – Győrben, Szegeden, Szentesen, Szolnokon, Székesfehérváron, Kecskeméten – házakba, lakásokba hatolt be, ahonnan főként ékszereket, órákat és jelentős készpénzt tulajdonított el. „Utazó” bűnözőként olyan házakat választott ki magának, ahol láthatóan tehetősebb emberek laktak. A család többi tagja munkahellyel, rendszeres legális jövedelemmel nem, vagy elenyészően rendelkezett, de a családfő által elkövetett bűncselekmények által luxus körülmények között élt. Mindenki tisztában volt azzal, hogy miből sikerül nem mindennapi életvitelüket biztosítani. 

A családfő korábban cirkuszi artistaként dolgozott, ezt a tehetségét használta ki, amikor az emeleti ablakokat, illetve teraszajtókat feszítette fel a nála lévő szerszámokkal. Képes volt úgy mozogni, hogy a mozgásérzékelők ne észleljék, így a riasztók legtöbbször nem jeleztek. Kinyitotta, lefeszítette a széfeket, páncélkazettákat és általában ékszereket, órákat, készpénzt vitt el. Egy debreceni család házából például 12 millió forint készpénzzel, brillköves gyűrűkkel és értékes órákkal távozott. Egy szegedi házba is az emeleti teraszajtón át jutott be, a bútorszéfet kivágta a nála lévő flex-szel, és 35 millió forint értékű ékszert, aranytömböt vitt el. Egy szentesi ingatlanból 40 milliónyi érték mellett a családfő nemzetközi hajóvezetői engedélye is eltűnt, egy másik házból 75 millió forintnyi értékkel távozott. Profizmusára utalt az is, hogy a kiemelkedő értékű tárgyaknál – mint például az órák – azok dobozát és az eredetiséget igazoló tanúsítványokat is elvitte. V. Károly a betörések során összesen mintegy 375 millió forint értékű vagyont szerzett meg. A férfit 2015 júniusában összehangolt akció keretében fogták el Debrecenben, majd előzetes letartóztatásba került. Az első házkutatás után olyan értesülést kapott a nyomozóhatóság, hogy újabb értékeket ástak elő. Az újabb házkutatás során végül még nagyobb mennyiségű ékszer került elő, mint első alkalommal. A rendőrök ahová csak nyúltak, mindenhol ékszereket találtak – fogalmazott a tanács elnöke. Kemecseiné Hársfalvi Klára a jogerős ítélet indoklásában kiemelte: a törvényszék nem látott okot arra, hogy a védelem indítványára hatályon kívül helyezze az ügyet. Az elsőfokú bíróság eljárási szabályokat nem sértett, az ügy felderítése megfelelő volt, a bizonyítékok alapján megalapozott ítélet született, hiányosságokat a másodfokú bíróság nem tárt fel. 

Nem kizárt egyébként, hogy V. Károly nem utoljára ül a vádlottak padján, számos lefoglalt ékszer gazdája ugyanis máig ismeretlen. Ha azonban a sértettek megkerülnek, akkor újabb eljárások is indulhatnak a jövőben.