Bűnbánó bolygólopó ifjúság

2014 júl 11
Megosztás
kislány a bolygómodellel Kecskeméten

Lassan pont kerülhet az ellopott, Szaturnusz nevezetű kecskeméti köztéri vasgolyó ellopásnak ügyére. A hajnali brahit jóvá szeretnék tenni a fiatalok. Az ügyészség benne van a buliban.

2013 augusztus 18-án hajnalban két piás húsz éves fiatalember elvitte a Hornyik János utcai kis parkban kihelyezett szemléltető bolygót, a Szaturnuszt, amelyet még 2002-ben E. Kovács Zoltán a Kecskeméti Planetárium vezetője kezdeményezésére készítettek. Mint ismert, a város központjában egy egész bolygórendszer található méretarányosan a naprendszerről. A rendőrök néhány nap múlva két fiatalnál találták meg az ellopott ""vasgolyót, akik a lopást nem tagadták, hiszen azt a térfigyelő kamerák is rögzítették.

Az ügyben Kecskeméti Járási Ügyészség nagyobb értékre elkövetett lopás bűntette miatt közvetítői eljárást rendelt el a tettesek, egy 18 éves kunszállási és egy 20 éves kecskeméti fiatalember ellen. A műalkotást 700 ezer forint értékű volt és a Kecskeméti Planetárium tulajdonában állt.

A lopással a szoborban 300.000 forint kár keletkezett. A két Szaturnusz tolvaj az eljárás során vállata, hogy közvetítői eljárás során jóváteszik az okozott sérelmet és ehhez a planetárium is hozzájárult.

 A Kecskeméti Járási Ügyészség a cselekményt beismerő fiatalok kérésének megfelelően az eljárást felfüggesztette és az ügyet közvetítői eljárásra utalta. A közvetítői eljárás célja az, hogy a gyanúsítottak és a sértettek a közvetítő előtt megállapodjanak a bűncselekménnyel okozott sérelem jóvátételében. Ennek során bocsánatkérés, illetve az okozott kár megtérítése jöhet szóba. Ha a közvetítés eredményes lesz, úgy nem kell bíróság elé állniuk, az ügyészség megszünteti az eljárást.