Bűnös vadász: indok nélkül lőtte le a francia turista kutyáját

2017 már 20
Megosztás
a francia kutya és gazdája

A megalapozott gyanú szerint egy szalkszentmártoni vadász jogosulatlanul lelőtt egy kutyát.

A Kunszentmiklósi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya állatkínzás vétség és rongálás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatott büntetőeljárást  - szabadlábon hagyása mellett - egy 41 éves szalkszentmártoni férfi ellen.

A nyomozás adatai szerint 2016. szeptember 1-jén 8 óra körül a gyanúsított - aki hivatásos vadász - egy szalkszentmártoni ingatlan előtt meglátott egy kutyát és utána indult, majd autójával is követte és szolgálati lőfegyverével a dunai védgátról két lövéssel kioltotta a kutya életét. A tetemet a gépkocsijának platójára rakta, amikor megjelent az állat gazdája, aki kérdőre vonta a hivatásos vadászt, azonban a férfi érdemi magyarázat nélkül elhajtott a helyszínről.

Az esettel összefüggésben büntetőeljárás elrendelésére került sor, amelynek során 2016. szeptember 7-én a Dunában megtalált tetemben lévő chipszám alapján kiderült, hogy a kutya egy francia nő kiképzett pásztorkutyája volt. A nyomozás során kirendelt igazságügyi szakértői vélemény alapján a férfi nem a szükséges és gondos körültekintéssel járt el a kutya kilövésekor, továbbá az állatot jogosulatlanul és indokolatlanul lőtte le, ami annak pusztulását okozta.

A Kunszentmiklósi Rendőrkapitányság munkatársai a nyomozást 2017. március 17-én befejezték, a keletkezett iratokat vádemelési javaslattal a Kunszentmiklósi Járási Ügyészségnek küldik meg.

Mint ismert az eset nagy port vert fel abban az időben. Mamadout ugyanis egy kiképzett juhászkutya volt és egy Európát átszelő biciklitúrán vett részt a gazdájával. Azon a szeptember 1-i napon a sátorozó gazdái reggelizés közben elengedték pisilni-szaladgálni. 

Érdekessége az ügynek, hogy az akkor nyilatkozó vadásztársasági elnök azt mondta, hogy a kutyát a vadász elszállította és az előírásoknak megfelelően elhantolta, annak helyét a vadász nem árulta el, majd a kutya tetemét végül a Dunában találták meg.