Célkeresztben a céltámogatás

2013 okt 5
Megosztás

Még tart a büntetőeljárás a KSE Kft. ügyében, amelyben egyelőre sikkasztás büntette miatt nyomoznak. Az adócsalás lehetősége a külföldi jogsegély keretében beérkező adatokban rejlik.

 

Csaknem két éve tart a nyomozás a kecskeméti önkormányzat sportcége, a KSE Kft. ügyében, amely ez idő alatt további két feljelentéskiegészítéssel  gyarapodott. Az egyik szerint a kosárlabda szakosztály kiválása nem zajlott a múlt évben szabályszerűen, mivel a KSE Kft. akkor már adóvégrehajtás alatt állt, illetve a közben felszámolás alá került önkormányzati cég felszámolóbiztos is feljelentést tett, mert többszöri kérésére sem sikerült kideríteni, hogy hová lett a cég vagyona, amely a leltárban szerepel. 

A nyomozók egyelőre a sikkasztás bűntettét tartják megalapozottnak, ami annyit tesz, hogy nem látják elfogadhatónak a KSE Kft. ügyvezetőjének folyamatos pénzkivételeit és a hozzájuk tartozó számlákat. A kérdés, az ügyvezető, aki mellett sokan kiállnak a sportiskolában, valóban sikkasztott-e, vagy pedig elmondja végre, hogy az általa felvett milliókat mire fordította. A másik, az adózás kérdése. Mivel a cég könyvelője a 2011 végi önrevízió során több külföldi játékosra is rákönyvelt kifizetéseket, ezért azt, hogy ezek valós teljesítések voltak  csak a külföldi játékosügynökségek adatszolgáltatásai révén sikerül megtudni, ellenkező esetben fennáll az adócsalás bekövetkezése. Az ősz mindenesetre fordulatot hozhat a nyomozásban. Lassan sor kerül majd az önkormányzat pénzügyi vezetőjének is a meghallgatására. Az ő szerepe az önkormányzat és a KSE Kft. közötti támogatói szerződés elszámolásával kapcsolatban merül fel. A számlák alapján ugyanis azt látszik, hogy ennek fényében az önkormányzat nem fogadhatta volna el az elszámolást. Figyelmetlenség, vagy esetleg valakinek az utasítására történt meg az elszámolás lekönyvelése? Ez itt a kérdés, de miről is van pontosan szó?

 A kecskeméti önkormányzat és a Kecskeméti KSE Kft. között (aláírók Zombor Gábor polgármester és Feyér Zoltán, a KSE Kft. ügyvezetője), 2011. augusztus 8-án köttetett egy támogató szerződés, amely szerint  az önkormányzat 54 millió forint támogatási összeget biztosít az NBI-es ifjúsági kézilabda, az NBI/A és az NBI/B osztályos U20 és junior kosárlabda, valamint az extra-ligás junior röplabda csapatok működési költségeire. A szerződés szerint a KSE Kft. kötelezettséget vállalt arra, hogy a támogatást kizárólag a szerződésben felsorolt célra használhatja fel, továbbá a cél szerinti támogatással időben és tételesen elszámol. Abban az esetben, ha a KSE Kft. nem tud elszámolni időben a támogatás teljes összegével, akkor a visszafizetéskor késedelmi kamatot kell fizetnie, ha pedig nem teljesíti a közpénzekből nyújtott támogatások átláthatóságáról szóló törvényt, mert valótlan tartalmú nyilatkozatot tesz, akkor a szerződés semmissé válik, a folyósított támogatást egy összegben, a jogszabályban meghatározott pótlékkal köteles a támogatott visszafizetni. A kötelezettség bármilyen megszegése egyébként a támogatott részéről azzal jár, hogy újabb támogatást három évig nem kaphat az önkormányzattól. A szerződés szerint az elszámolásnak is szigorú módja van, miszerint a támogatott egy három példányos szakmai beszámolót köteles készíteni, valamint köteles  a kifizetést igazoló bizonylatokat sorszámozottan, aláírással és bélyegzővel hitelesített másolatait benyújtani a felelős vezető aláírásával.

Ez mind szép és törvényszerű, de a kecskeméti önkormányzat nem a szerződésnek megfelelően fogadta el a 882-2/2011-es iktatószámú támogatás elszámolását, hanem néhány reklám és marketing szolgáltatás címén benyújtott számlával, amelyet egy kocséri építőipari cég, a Globe-Ép Kft. bocsátott ki. A cég érdekessége, hogy a hivatalos éves árbevétele meg sem közelíti a KSE Kft. által - nagyrészt készpénzben - a cég számára kifizetett több mint százmillió forintot. A Globe ÉP Kft. napjainkra végelszámolás alatt áll. Érdekessége, hogy a Globe-ÉP Kft. tulajdonos ügyvezetője korábban egy másik cég ügyvezetője is volt, a jelenleg felszámolás alatt álló Cucu Művek Bt.-nek, amelynek egy szolnoki hegyi tanyán székelt, nem messze egy adósságokat felhalmozott cégtemető mellett és utolsó ügyvezetője a Cucu becenévre hallgató B. István, aki jelenleg elsőrendű vádlottja egy gabonaáfa-csalásban érintett nagyszabású büntetőügynek, amelyben több kecskeméti nagyvállalkozót bűnszervezetben, különösen nagy értékre elkövetett adócsalással vádolnak. A költségvetés kára egymilliárd kettőszáz millió forint. A per már folyamatban van, de mivel az egyik vádlott korábban ügyész volt, majd később ügyvéd lett, ezért a tárgyalásokat elfogultság okán a Gyulai Törvényszéken tartják.

 
Címke: