Családi drogüzem Lakiteleken

2016 okt 11
Megosztás
marihuanna

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség kábítószer-kereskedelem bűntettének kísérlete miatt vádat emelt egy 59 éves lakiteleki férfi és 36 éves fia ellen, akik 2015-ben az apa lakiteleki tanyáján 312 tő indiai kendert termesztettek azért, hogy marihuánával kereskedjenek.

 Az őstermelő lakiteleki apa hosszú ideje növénytermesztéssel foglalkozott a tanyáján, melybe a fia is besegített. A vádlottak 2015. év elején elhatározták, hogy a nagy földterületű tanyán marihuánát fognak termeszteni, amellyel kereskedni fognak, hogy pénzhez jussanak. Ehhez az apa Bécsben vásárolt 13 indiai kendermagot.

A vádlottak a magokat 2015 februárjában az ingatlan egyik épületében elvetették, majd klónozni kezdték a kifejlődő növényeket. Ennek eredményeként júniusra már több mint 300 tő kenderük volt, melyek szeptemberben virágozni kezdtek. Október közepén 25 tő növényt le is arattak és elkezdték feldolgozni, hogy a drogot forgalomba hozhassák. A maradék aratását október végére tervezte a drogkereskedő család.

A NAV pénzügyőrei azonban 2015. október 14-én váratlanul jövedéki ellenőrzést tartottak az apa tanyáján és felfedezték a drogültetvényt. A kiérkező rendőrök a tanyán 270 tő indiai kender növényt és több mint 2,5 kilogramm marihuánát tartalmazó növényi ágvégződést foglaltak le. A rendőrök a drogon kívül a termesztéshez és feldolgozáshoz szükséges eszközöket, berendezéseket – például fóliát, ventilátort, lámpát, mérleget és kesztyűket – is lefoglaltak.

A forgalomba hozatali szándékkal termesztett, összesen 312 tő kannabisz növény meghaladja a jelentős mennyiség alsó határát, annak több mint háromszorosa. A 36 éves vádlott tanyáján is találtak drogot, ráadásul a vizeletvizsgálat kimutatta, hogy a fiatalabb férfi speed-et és marihuánát is fogyasztott.

A vádlottak közül az apa lakhelyelhagyási tilalom hatálya alatt áll, míg fia szabadlábon védekezik. A főügyészség a vádlottakat jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettnek kísérletével vádolja és végrehajtandó fegyház, valamint közügyektől eltiltás kiszabását indítványozza velük szemben. Bűnösségük kérdésében a Kecskeméti Törvényszék fog dönteni.