Csókosok kapták a tanyatámogatást?

2013 nov 29
Megosztás

Az őstermelők helyzetéről és a kormány velük kapcsolatos porhintéséről beszélt Gőgös Zoltán a kecskeméti nagypiacon. Kijelentette: kormányra kerülve felülvizsgálják az agrártámogatásokat.

 

A mezőgazdaság mindig is húzóágazatként működött a térség életében kezdte a sajtótájékoztatót Király József városi képviselő, aki szerint a napokban kihirdetett tanyafejlesztési programtámogatások alapján mintegy 103 millió forintot nyert el Kecskemét gazdaságok piacrajutásának ösztönzésére, miközben, ha megnézzük a támogatottak névsorát, akkor kiderül szemfényvesztés ez az egész.

 Szerepel közöttük például a Prémium Tanyai Piacszövetkezet - mondta, melyet augusztus 5-én jegyzett be a cégbíróság, ennek ellenére az augusztus 7-ei pályázaton már mintegy hatvanmillió forintot nyertek el, ráadásul a társaság vezetője munkatársa az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesületnek - tette hozzá, amely  szintén csaknem tizenkétmillió forintot nyert a pályázaton. A mezőgazdasági kamara cége, a Bács Agrárház Nonprofit Kft. harmincmillió forintot nyert a tanyai termékek piacra jutására, a MAGOSZ pedig csaknem hatmilliót. A számok tehát azt mutatják, hogy forrás van elegendő, a kérdés már csak az, hogy mire fogják elkölteni. Hangsúlyozta, meg fogják akadályozni, hogy ezek a pénzek ne a kormány kampánycéljait szolgálják.

Gőgös Zoltán, országgyűlési képviselő, a mezőgazdasági bizottság MSZP-s tagja szerint a jelenlegi agrárium tele van disznóságokkal. A tanyafejlesztési pénzekkel kapcsolatban elmondta, mindenki számára ismert az az abszurd tény, hogy a legtöbb pénzt a Rogán Antal vezette pesti belváros kapta. A szakpolitikus szerint a tanyafejlesztési program pénzeinek kétharmada lenyúlható. Hozzátette: alapos a gyanú, hogy a földmutyi, trafikmutyi és takarékmutyi után egy újabb zűrös ügy, a tanyamutyi van kibontakozóban.

A disznók kapcsán arról beszélt, hogy a csapból is a sertéshús áfacsökkentésének kormánypropagandája zajlik, miközben nem a hús, hanem a félsertés áfája csökkent, és miként így szétnézek a kecskeméti piacon még nem láttam egyetlen egy ember sem, aki a vállán egy fél sertéssel jött volna ki a csarnokból - mondta. 

Végezetül elmondta, hogy a kormányváltás után felül fogják vizsgálni ezeket a kétes föld- és tanyaprogramokat, s akik jogtalanul jutottak a javakhoz, visszaveszik tőlük.

 

Kecskeméti nyertesek

A támogatást minden esetben a tanyai termékek piacra jutásának elősegítésére adta az állam

 

Kamra-Túra Homokháti Gazdák Egyesülete 

4 millió 30 ezer Forint

 

Bács Agrárház Nonprofit Közhasznú Kft.

30 millió 98 ezer 553 Forint

 

Prémium Tanyai Piacszövetkezet

58 millió 950 ezer 

 

Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület

11 millió 655 ezer forint

 

Bács-Kiskun Megyei Gazdakörök és

Gazdaszövetkezetek Szövetsége

5 millió 715 ezer forint

 
Címke: