De hová tűnt Polt Péter?

2016 már 19
Megosztás
Polt Péter Legfőbb Ügyész

Egy középkorú, az anyjával élő antiszociális férfi a világfájdalmát a Kiskunhalasi Járási Ügyészség vezetőjén akarta megbosszulni, ezért illegálisan szerzett egy gépfegyvert, 240 darab betárazott lőszerrel és öngyilkossági szándékkal elindult kiskunmajsai tanyájáról, hogy megvédje a világot, a jövőt, az általa korruptnak vélt hatósági emberektől. Mindezek nem titkos információk, mivel a homoki dzsihadista az elveit és nézeteit rendre megosztott egy közösségi oldalon. Tehette évek óta, mert senki sem figyelt rá, még a dühében is nímand volt. Búcsúlevelében bevallotta: úgy érzi, mindenkinek a terhére van, beilleszkedését a gyógyszerek nem segítik, a jogi ügyei  számára nem megfelelően végződtek, ezért az általa választott és indított szent csatában áldozza fel majd az életét 2016. március 16-án.

A férfi miután belépett a halasi vádhatóság épületébe - amelyben egyébként a helyi bíróság is működik -  az addig rejtegetett gépfegyverrel túszul ejtette az egyik biztonsági őrt, filmekben látott módon maga elé szorította és nekiindult a felső emeletnek, ahol a vezető ügyész, Téglás Péter irodája is van. A férfi szerencsére nem vette észre a bíróság gondnokát, aki hátulról rávetette magát, a fegyver csövét lefele feszítette, majd együtt legurultak a lépcsőn miközben 15 lövés csapódott az épület falaiba. Addigra a férfira már többen rávetették magukat és egy éppen ott tartózkodó rendőr megbilincselte. Csodával határos módon senki sem sérült meg.

Az eset példátlan  a hazai kriminalisztikában, hasonló eset Törökországban történt néhány éve, ott az ügyész belehalt a lőtt sérüléseibe.

Alapvető és normális emberi reakció, hogy az ügyészi szervezet feje és vezetője - ha nem is siet személyesen  a helyszínre - de legalább azonnal megszólal és elítéli a merényletkísérletet. Sőt, minden fórumon kiáll az embereiért, megígéri nekik, hogy felülvizsgálja az ügyészségek, valamint az ügyészek személyi biztonságát, javaslatot tesz a notórius feljelentgetők és agresszív levélírók eseteinek a kezelésre, akik heti-havi rendszerességgel bombázzák az ügyészek agyát a saját összeesküvés-elméleteikkel. Vagy legalább annyit ígér, hogy összegyűjtik az ilyen zavaros iratokat egy fiókba, hadd porosodjanak a fővárosban tovább, ha már a nemzetbiztonságnak nincs erre pénze és kapacitása.

De nem történik semmi, Polt Péter eltűnt, helyette az ügyeletes szóvivő mantrázik, igaz ő nem is az ügyészeknek, hanem  a közvéleménynek beszél, tájékoztat.

Polt Péter már jó ideje úgy jár-kel közöttünk, mint aki több mint ember, félisten, vagy tán egészen az.

Miféle szervezet az, amelynek a legfőbb vezetőjéből az alapvető emberi gesztusok és érzelmek hiányoznak? Lehet-e bizalma ennek hiányában a társadalom előtt, elvárhatják-e tőle így a hitelességet?

Ráadásul kíméletlen üzenet ez az ügyészi szervezet összes szereplőjének, hogy végül is ha gáz van, a kapitányra  ne számítsanak, mert ő lesz az aki elsőként hagyja majd el a fedélzetet a mentőcsónakban.

Egyébként a földi félisteneknek is van főnöke, aki egyszer őt is le fogja váltani, amikor a teremtés fellebbviteli főosztályán meghozzák a jogerős döntést az életügyében.

Addig is vannak akik teszik, tették a hétköznapi dolgaikat helyette is. 

Bicskei Ferenc, a Kecskeméti Törvényszék vezetője a merényletkísérletet követően azonnal  a helyszínre utazott, személyesen nyugtatta meg az épületben tartózkodó ügyészségi, valamint bírósági alkalmazottakat, majd másnap — amikor az Ügyészek Országos Szervezete közleményben ítélte el a történteket és állami védelmet szorgalmazott — Bicskei Ferenc Kiskunhalason a főszereplők példaértékű magatartásáért Bács-Kiskun Megye Igazságszolgáltatásáért emlékérmeket és pénzjutalmat adott át. Az ünnepségen jelen volt Téglás Péter célszemély és vezető ügyész, aki tapsolt, tehette, mert ha valaki, ő már tudja, mi az az újjászületés.

Rajnai Attila