December 1-én kezdődik a KSE-per

2016 szep 28
Megosztás
önkormányzati út

December 1-én 9 órára tűzte ki a Szegedi Járásbíróság a jelenleg felszámolás alatt álló Kecskeméti KSE Sportegyesületeket Működtető Kft. gazdálkodásával kapcsolatos büntetőpert, amelynek hírös városi közéleti főszereplői és tanúi is vannak.

A Szegedi Járási Ügyészség különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat öt férfi és egy nő ellen.

A per első rendű vádlottja Feyér Zoltán a helyi sportiskola korábbi ügyvezetője, aki e mellett 2009. június 9-től 2011. novemberéig a KSE Kft. ügyvezetője is volt. A per másodrendű vádlottja a cég marketingigazgatója, aki az ügyészség szerint nem csupán marketingfeladatokat látott el, hanem  ő dolgozta ki a működtetését, illetve annak gazdasági hátterét. A vádirat szerint a marketingigazgató azt közölte az ügyvezetővel, hogy az ügyvezetősége csak formális lesz, a KSE Kft.-ét helyette irányítják majd és ez a viszony a 2010-es marketingigazgatói állását követően is fennmaradt.

A rendszer alapján a KSE Kft. főbb kiadásait a reklám- és marketingköltségek adták. A cégek - Sport Group Invest Kft. Gerechen Kft., Globe-Ép Kft. ügyvezetői szintén a per vádlottjai. Ezek a KSE Kft.-nek beszámlázó cégek úgynevezett arculati szerződést kötöttek az önkormányzati többségű céggel, hogy szponzorokat, támogatókat szereznek térítés ellenében.  A játékosok hivatalos alapfizetése minimálbér volt. Az arculati jogokért a KSE Kft. fizetett, a pénz pedig - volt eset, hogy továbbszámlázáson keresztül - visszakerült a sportcég ügyvezetőjéhez, aki ebből további juttatásokat fizetett ki készpénzben a játékosoknak.

Az ügyészség szerint a beszámlázó cégek valójában semmiféle arculati tevékenységet, szponzorfelkutatást nem végeztek, a szerződések fiktívek voltak. Erről a KSE Kft. vezetősége, valamint a könyvelője - aki a per harmadrendű vádlottja - tudott.

Az ügyészség szerint a KSE Kft.-nek okozott kár mindösszesen 452 millió 225 ezer 175 forint, amely nem térült meg. Mindezek mellett a felszámolás alatt álló cég elleni beszállítói követelés több mint 200 millió forint. 

A perben tanúként meghallgatják az előző, Zombor Gábor vezette városvezetést, több képviselőt is, akik a KSE Kft. felügyelőbizottságában tevékenykedtek.

A Szegedi Járási Ügyészség az első öt vádlottra letöltendő börtönbüntetés kiszabását kérte a bíróságtól, a hatodrendű, kocséri Globe-Ép Kft. “fa” ügyvezetőjére viszont felfüggesztett börtönbüntetést indítványozott.