A Dimezió Borászat sikerének titka

2013 szep 22
Megosztás

A közelmúltban kihirdetett Kecskemét Város és Környéke Termelői Borversenyen a legtöbb elismerést és egyben a Kecskemét Város Bora elismerést a miklóstelepi Dimenzió Borászat kapta.

 

A nem hivalkodó kisvállalkozás vezetője Kovácsné Drabant Katalin, aki hisz abban, hogy a természet tisztelete és a lelkiismeretes munka mindig meghozza gyümölcsét azoknak, akik hosszú távon gondolkodnak.

 

- Miért Kecskeméten kezdett el borászkodni, hiszen annyi hálásabb termővidék van ezen a területen az országban?

 

- Elsősorban azért, mert itt vannak  a gyökereim, ez a miklóstelepi szőlőterület egykor a szüleimé volt. E mellet tizennyolc évig dolgoztam a Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetben, ennek okán ismerem a térség szőlőfajtáit és azt, hogy mire képesek. Úgy véltem, ha elfordulnék ezektől a hagyományoktól és eredményektől árulást követnék el,  a másik: meg szerettem volna mutatni -  mert megtapasztaltam az elmúlt évtizedekben -, az itteni borok is megállják a versenyt más vidékek termékeivel.

 

- Átgondolta, hogy mennyi munka és nehézség szükséges egy alföldi borászat felemelkedéséhez?

 

- Tudtam, hogy nehéz lesz, de hittem benne, és a mai napig hiszem, hogy a folyamatos és lelkiismeretes munkával meg lehet állni két lábon ezen a piacon. Nem a meggazdagodás, a működés és annak biztonságos fenntartása a célom.

 

- Sikerült?

 

- A munka még zajlik, úton vagyunk és fejlődünk.

 

- Mi a borkészítési filozófiája a Dimenziónak? 

 

- Én a hagyományos értelemben vett családmodell pártján állok, így is élünk, és ebből a szemléletből természetesen a bor, amelyet készítünk, sem maradhat ki. Tisztességes bor létrehozására törekszünk, úgy, miként egymást, a szőlőt, a természet adományát is tiszteljük mindeközben.

 

- Ez mind nagyon szép, de tényleg ennyi elég a jó borhoz?

 

- Nem, elsősorban a jó minőségű alapanyag számít, amely adott. Természetesen hozamkorlátozással dolgozunk és igyekszünk nem belenyúlni az organikus folyamatokba, lelkiismeretesen terelgetjük azt, amit a természet adott, hogy minél jobb minőségű legyen a végtermék. Ami például a mi dolgunk és a hozzáértésünkön múlik, hogy a lehető legoptimálisabb időpontban szüreteljünk, igaz, ezeket az utolsó pillanatokat meghatározza az időjárás is, hiszen a szőlő az ég alatt alszik, van, amikor nem várhatunk még egy-két napot, ha vihar vagy heves front érkezik.

 

- Önök modern, reduktív technológiával készítik a boraikat, nem pedig az évszázadok során megszokott módon. Ebben nincs ellentmondás?

 

- Ez is egy dimenzió, amelyet sikeresen beleötvöztünk a gyökereinkbe. Mert a lehető legjobbra törekszünk. A reduktív technológia egyébként egy bevett és elfogadott eljárás a borászatban. Kipróbáltuk és azt tapasztaltuk, hogy ez a fémtartályos erjesztési módszer jobbat tesz a végén az itteni fajtáknak, frissebbek, gyümölcsösebbek, zamatosabbak, a fogyasztók számára kedveltebbek lesznek.

 

- A Dimenzió Borászat rendre feltűnik a különböző térségi és országos borversenyeken, aztán csendben visszahúzódik. Marketing szempontból nem túlzott ez a szerénység?

 

- Mi nem akarjuk folyamatosan magyarázni a bizonyítványt, hanem a munkánkkal, a végtermékünkkel szeretnénk bizonyítani. Aki megismerte a Dimenzió minőségét, az visszatérő fogyasztónk lett és ez a lényeg. Sokan bírálták a címkéinket és az ősmagyar miszticizmus szimbólumainak a grafikái miatt megpróbáltak beskatulyázni bennünket,  pedig semmiféle politikai és szellemi mozgalomhoz nincs közünk. Egy egészséges, jó értelemben vett hagyománytiszteletben gondolkodunk, szerencsére a boraink legyőzik ezeket az előítéleteket.

 

- Önök minden évben nagyon sok érmet szereznek szerte az országban. Miként lehet hozzájutni a Dimenzió termékeihez?

 

- Kecskemét és környékén az Univer boltokon keresztül, országosan pedig a CBA üzletekben, a Metró hálózatában, valamint a Magyar Pálinka Házakban, Vinotékákban és éttermekben kaphatóak a boraink. Meg persze itt Miklóstelepen, ahol a közlejövőben szeretnénk létrehozni egy kis vendéglátóépületet, ahol csoportokat tudunk fogadni, de kulturális, beszélgetős összejövetelekre is nyitottak vagyunk.

 

Dimenzió Borászat

6000 Kecskemét, Szarkás dűlő 99/a.

 

Tel: (76) 702-628; (20) 310-8599; (30) 649-0604

Fax: (76) 701-626

e-mail.: bor@dimenzioboraszat.hu

web: www.dimenzioboraszat.hu

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

Címke: