Dől a közpénz a hóeltakarításra

2013 nov 9
Megosztás

Nyolcvan millió forinttal megtoldották az idei hó- és síkosságmentesítési keretet. Ez már a harmadik pénzinjekció az idén, nemhiába vágta ki a biztosítékot a városatyák között.

 

Király József képviselő az előterjesztésre meg is jegyezte: felmelegedés van, mi meg egyre több pénzt teszünk a hóeltakarításba. Erre az évre százötvenmillió forint állt a rendelkezésre ebben a témakörben, majd azt tavasszal megtoldottuk ötvenötmillióval, most pedig nyolcvanmillióval.  

Szemereyné Pataky Kaludia alpolgármester a felvetésre azt válaszolta, hogy megvizsgálták a Mega-Sped Kft. teljesítésigazolásait több évre visszamenőleg és mindent megfelelőnek találtak, a kifizetett összegek jogosak voltak, a munka el lett végezve. Hozzátette: jelenleg nincs rá fedezet és a hátrlalévő két hónapra pénzt kell biztosítani a síkosságmentesítésre, mert azt nem tudhatjuk, hogy milyen időjárási körülmények lesznek hetek múlva. 

Falusi Norbert LMP-és városatya szerint a szolgáltatást végző cég jól időzítette a reklámot, mert pont a mai napon jelent meg a médiában, hogy a kft. készen áll a hóeltakarításra, a gépek több száz tonna sót tudnak kiszórni. Nem lehetne ennél környezetbarátabb megoldást alkalmazni?

A felvetést követően Nagypál Sándor alpolgármester kért szót.  Azt mondta:  a só ára tizenötmillió forint volt, mindössze tíz százaléka az éves előirányzatnak. Hozzátette: ha a képviselő kíváncsi lenne a technológiára, akkor a cég meghívását elfogadta volna és ott láthatta volna, hogy a só mellett darált kő és homok is van az anyagban, amelyet a növényzettel fedett területeken nem alkalmaznak, azokon speciális műtrágyát szórnak ki. 

Király József viszontválaszában kifejtette: én a megtekintett teljesítésigazolások alapján álítottam azt, hogy a költségek nyolcvan százalékát a sózás tette ki, ez volt a vita alapja tavasszal is - tette hozzá.

Más a só és más a sózás! - vetette közbe Zombor Gábor. 

Brúszel László is szót kért. Felhívta a figyelmét a képviselőknek arra az időszakra, mikor a jelenlegi városvezető frakció több tagja ellenzékiként a másik odalon ült. Abban az időben 110 millióról 120 millióra emelte fel a városvezetés a síkosságmentesítési keretet, akkor önök vizsgálóbizottságért kiáltottak. Amikor most 200 millióról 280 millió forintra emelünk egy pénzügyi keretet az igenis sok. Egy óvoda, egy intézmény is kénytelen az előirányzatban meghatározott kereten belül gazdálkodni, ha azon változtani szeretne, azt meg kell alaposan indokolnia, vagy pedig felelősségre vonják az intézményvezetőt. 

Nagypál Sándor végül annyit tette hozzá, hogy azóta emelkedtek az árak, és a szolgáltatást végző cég több utcát takarít, mint korábban. 

 

 

Címke: