Duna Menti Folklór Fesztivál

2014 júl 4
Megosztás
táncosok Kalocsa főterén

Visszatér gyökereihez Kalocsán a jubileumi, XX. Duna Menti Folklórfesztivál, amelynek öt napja alatt gazdag programokkal várják az érdeklődőket.

Török Ferenc (Fidesz-KDNP), a város polgármestere a dunai népek hagyományait őrző fesztivál csütörtöki sajtótájékoztatóján felidézte, hogy a rendezvény Magyarország legrégebbi nemzetközi folklórfesztiválja, amelyet 1968-ban rendeztek meg először. Kalocsa idén minden tekintetben igyekezett visszatérni az esemény akkori hitvallásához, amely szerint a program célja a Duna-vidék népei közötti barátság erősítése a népművészet, zene és tánc eszközeivel - tette hozzá.
Török Ferenc kiemelte: Kalocsa az egyetlen olyan települése Magyarországnak, amely két hungarikummal is büszkélkedhet, ezekről ráadásul sokan nem csak magát a várost, hanem az országot is azonosítják. Az idei eseményen éppen ezért kiemelt szerepet kap a helyi népi motívumvilág és az ugyancsak egyedülálló kalocsai fűszerpaprika - fogalmazott.
A városvezető az MTI-nek nyilatkozva arról is beszélt: az itt élők nem csupán ápolják évszázadokon átörökített hagyományaikat, hanem mindennapjaik részeként tekintenek rá és élnek benne. A 2010-ben megalakult önkormányzat ezért tartotta fontosnak a korábban "falunappá degradálódott", ám a kezdeti időkben kimagasló szakmai és tudományos értéket is hordozó fesztivál újjáélesztését.
A seregszemle a Dunához hasonlóan ma is összeköti a folyó mentén élő népeket - mondta a polgármester, hozzátéve, hogy a jövő egyik fontos feladata Kalocsa turizmusában is megtalálni a programsorozat méltó helyét.
A fesztiválon adják át és veszik birtokba azt az impozáns, 150 négyzetméteres szabadtéri színpadot is, amely a Kalocsa Szíve nevet viselő, 2,3 milliárd forintos helyi turizmusfejlesztési projekt keretében megújuló Érsekkert beruházásainak első eleme - tette hozzá Török Ferenc.
Horváth Zsolt, a Hungarikum Bizottság koordinációs megbízottja a tájékoztatón felidézte: a fesztivál csütörtök délelőtt tartott konferenciáján a résztvevők az értékteremtésről, értékkeresésről cseréltek eszmét és megvitatták a magyar értékek helyét, szerepét az Európai Unióban.
Kijelentette, hogy Kalocsa a hungarikum mozgalom egyik "zászlóshajója" és szólt arról is, hogy Magyarországon eddig csaknem 400 helyi értéktár alakult és ugyanennyi előkészítése fejeződik be rövid időn belül.
A jubileumi Duna Menti Folklórfesztivál gazdag programkavalkádja szerdán a hagyományos seregszemle történetének képeit felvonultató tárlattal és a kalocsai hungarikumok bemutatójával kezdődött, majd csütörtökön délelőtt a népművészet-kutatás kérdéseit, eredményeit számba vevő és a kultúrák összehasonlítására, valamint a népi hagyományok jelenkori ápolásával kapcsolatos feladatok megvitatására szerveződő szakmai konferenciával folytatódott.
Délután egy kalocsai mintás fesztiváltorta felvágását követően az esemény leglátványosabb részét, a menettáncot láthatta a nagyközönség, a nap zárásaként pedig gálaműsor szórakoztatja az érdeklődőket az Érsekkert szabadtéri színpadán, emellett fesztiválnyitó mulatságra várják a vendégeket az Asztrik téri Fesztiválkertbe.
A következő három nap a kézműves vásár, valamint a folklór- és gyermekprogramok jegyében zajlik majd, ám mindezek mellett bemutatkozik a régió több, a Duna menti nemzetekkel szoros kapcsolatot ápoló környékbeli települése, továbbá Szlovákia, Szerbia, Horvátország, Románia, Bulgária és a fesztivál idei díszvendége, Azerbajdzsán is.
Emlékezetes élményt ígér szombaton a Nemzetek táncházának éjszakája, vasárnap pedig a Duna-menti rácok találkozója és gálaestje.

Fotó: MTI - Újvári Sándor