Egy rendíthetetlen kecskeméti ügyész

2015 jan 18
Megosztás
Német Zsolt, a kecskeméti járási ügyészség vezetője

Német Zsolt kecskeméti vezető ügyész neve szorosan összefügg a nagy horderejű bűncselekményekkel és a várossal. Közvetlensége miatt sokan ismerik, kedvelik és bizalommal fordulnak hozzá. 

 

- Milyen évet zárt a Kecskeméti Járási Ügyészség?

- Érezhetően több ügyet kezeltünk 2014-ben az előző évihez képest, miközben a személyi erőforrásaink nem gyarapodtak. Ennek ellenére a Kecskeméti Járási Ügyészség megint jól teljesített, maximálisan megoldotta a feladatait, újra sok közérdeklődésre számot tartó ügyet sikerült vádemelési javaslattal továbbítanunk a bíróságokra, amely elsősorban az ügyész kollégák, valamint a társzervek, a rendőrség, az adónyomozók lelkiismeretes munkájának és hozzállásának köszönhető.

- A lelkiismeretes munkavégzés elég a folyamatosan változó jogi környezetben?

- Természetesen nem. De az első és legfontosabb, a jó alapanyag, az nálunk adott. Igyekszünk a lehető legfelkészültebb, legelhivatottabb fiatal pályakezdőket kiválasztani, van olyan munkatársunk például, aki már jogtudományi szakkönyvet is írt. Ahhoz viszont, hogy ezt a magas nívót tartani tudjuk, rendszeresen szervezünk továbbképzéseket, szakmai konferenciákat itt a Kecskeméti Járási Ügyészségen, amely során olyan problémákat tárgyalunk ki neves szakelőadók körében, amelyek segítik a gyakorlati értelmezését egy-egy jogszabálynak. Ezeken a szakmai fórumok egyébként igyekszünk a lehető legtöbb oldalról megközelíteni egy témakört, ezért az ügyészeken kívül meghívjuk a különböző nyomozóhatóságok, valamint a bíróságok képviselőit is.

- Mindezek mellett a Kecskeméti Járási Ügyészségnek a magabiztossága is hírhedt.

- Igen, de ez épp a fentebb már említett alapos szakma felkészültségből adódik. Ez a dinamikusság, ez az irányítói attitűd azonban nem megy, nem mehet a kapcsolatok rovására, mert akkor az meglátszana az eredményességünkön. Hétköznapi példával illusztrálva: eltökéltek voltunk abban, hogy hadat üzenünk a kábítószer elterjedésének a városban. Gondos feltérképezést követően stratégiát építettünk fel, amelyet a nyomozóhatóságok velünk együttműködve maximálisan végrehajtottak. Az eredmény magáért beszél, Kecskemét hosszabb távra megtisztult a drogterjesztő csoportoktól, ez a nyomozás minden szereplőjének elégtétel volt. Véleményem szerint nincs annál hatékonyabb csapatépítés, mint a siker és vele együtt a jó munkahelyi légkör.  

- Mennyiben sikerül-e ezt a dinamizmust az ítélkezési szakban is fenntartani?

- Erre törekszünk. A vádemelési javaslattal érkező ügyeknek ugyanis több mint hetvenöt százaléka olyan jogintézmények keretében kerül elbírálásra, amelyek tehermentesítik a bíróságot, azaz, hagyományos vádemelésre az ügyek huszonöt százalékában kerül sor. Ezek a nagyobbrészt kihasznált jogintézmények ugyanis, mint a tárgyalás mellőzése, a bíróság elé állítás, a tárgyalásról lemondás, a közvetítői eljárás, valamint a vádemelés elhalasztása, nem csak a bíróság tehermentesítését szolgálják, valamint kímélik költségvetést, hanem lényegesen fel is gyorsítják az ügymenetet. Ez kedvező a terhelt személynek is, hiszen hamarabb túl esik a büntetési procedúrán és kezdhet, úgymond, tiszta lappal új életet. 

- Abból az országosan is elhíresült ügyészi teamből, mára egyedül ön maradt itt Kecskeméten, Szabó Ferenc, Pest megyei főügyész, Kopasz Zsolt, Csongrád megyei főügyész, Göblyös Péter pedig Ceglédi vezető ügyész lett, önt nem akarták elcsábítani egy nagyobb szervezeti egység élére?

- Kecskeméten képzelem el a jövőmet, nekem itt van a kellő beágyazottságom és e miatt úgy vélem, hogy én itt tudok igazi hatékony szakmai feladatokat végrehajtani. Ezzel tartozom azoknak, akik bíznak bennem, a kollégáimnak, a barátaimnak és a városomnak.