Együttműködés a BÁCSVÍZ és a RAJA Konstanca Vízművek között

2017 nov 23
Megosztás
együttműködés

A romániai RAJA Konstanca Vízművek küldöttsége járt a BÁCSVÍZ Zrt-nél, november 21-én. A vendégek látogatást tettek a kecskeméti szennyvíztisztító telepen, a komposztáló üzemben, majd a cég Izsáki úti központjában együttműködési megállapodást írt alá Aurel Presura, a RAJA Konstanca vezérigazgatója és Kurdi Viktor, a BÁCSVÍZ Zrt. elnök-vezérigazgatója. A dokumentumot Haranghy Csaba, a Fővárosi Vízművek Zrt. vezérigazgatója a román delegáció budapesti látogatása során látta el kézjegyével. 

Aurel Presura, a RAJA Konstanca Vízművek vezérigazgatója érdeklődésünkre elmondta, hogy vállalatuk Románia legnagyobb víziközmű cége, a Román Víziközmű Szövetség alapító tagja és az IWA (International Water Association) teljes jogú tagja.

- Cégünk székhelye Konstancában van, és nyolc megyében szolgáltatunk. Részvényeseink a települési önkormányzatok. Igen nagy bizalommal jöttünk Kurdi Viktor elnök-vezérigazgató meghívására a BÁCSVÍZ Zrt-hez, hogy tanuljunk valamit tőlük. Két hónapja vagyok vállalatunk vezérigazgatója, és első alkalommal látogattam el olyan vízmű céghez, ahol a szennyvíziszapot hasznosítani tudják. Nekünk 15 szennyvíztisztító üzemünk van, ahol napi 200 tonna iszapot termelünk, és ez jelentős költséget jelent számunkra. Nagyon meglepő volt látni és hallani, hogy a BÁCSVÍZ-nél nemcsak nem kerül pénzbe az iszap elhelyezése, hanem még pénzt is tudnak csinálni belőle. Rendkívül pozitív benyomásokat szereztünk a kecskeméti központú vállalatnál, ahol korszerű technikai háttérrel kiváló szakemberek dolgoznak, akkreditált laboratórium segíti a tevékenységet, és nagyon jó a szervezettség. Ugyanezt szeretnénk követni mi is: pozitív pénzügyi mérleggel dolgozni, és ezen keresztül minőségi szolgáltatást nyújtani fogyasztóinknak – mondta Aurel Presura. 

A RAJA Konstanca Vízművek vezérigazgatója hozzátette: mostani látogatásuk tapasztalatait is figyelembe véve úgy értékeli, hogy sokkal több mindent érhetnek majd el, mint amit az együttműködési megállapodásban célul tűztek ki. 

- Elsősorban tapasztalatcserét szeretnénk a mi szakembereink és az önök szakemberei között. Egyelőre most a szennyvíziszap hasznosítása az, amit mindenképpen szeretnénk eltanulni a BÁCSVÍZ-től, de meg vagyok győződve arról, hogy magyar kollégák is láthatnak majd olyat nálunk, amit tudnak hasznosítani. Cégünk az egész román tengerpartnak biztosítja a vízellátását és a szennyvízkezelését. A nyári hónapokban több mint kétmillió turista fordul meg nálunk. Minőségi szolgáltatást kell nyújtani számukra, a nap 24 órájában biztosítani az egészséges ivóvizet és a csatornaszolgáltatást. A víztisztításnak tökéletesnek kell lennie, hiszen a megtisztított víz a tengerbe kerül. Ugyanakkor azért is fontos számunkra a nyári időszak, mert az akkor megszerzett bevételnek köszönhetően tudunk jól működni az év többi részében is, és a szolgáltatási területünknek a tengertől távolabb eső területein is fejleszteni, beruházni – hangsúlyozta. 

Kurdi Viktor elnök-vezérigazgató kijelentette: nagy megtiszteltetés, hogy egy, a mienknél sokszor nagyobb vízműcég érdeklődik a BÁCSVÍZ Zrt. szolgáltatásai, tevékenysége iránt.

- Három hónappal ezelőtt volt szerencsém látogatást tenni a RAJA Konstanca Vízműnél. Akkor döntöttük el, hogy együttműködési megállapodást kötünk, melybe bevontuk a Fővárosi Vízművek Zrt-t is. Jó reményekkel tekintünk a jövőbe, meggyőződésünk, hogy a megállapodást meg tudjuk tölteni tartalommal, és a legjobb gyakorlatokat meg tudjuk osztani egymással. Azáltal, hogy a cégek egyre hatékonyabban fognak működni, a tulajdonosok és az ellátási területen élők is elégedettebbek lesznek – állapította meg Kurdi Viktor.