Elektromos halászgéppel fogták ki az orvhalászok a dunai harcsákat

2018 már 21
Megosztás
kifogott harcsák

A Bajai Járási Ügyészség orvhalászat és lopás vétsége miatt két orvhalásszal szemben emelt vádat, akik tavaly ősszel engedély nélkül és tiltott módon 41 harcsát fogtak ki a Dunából. A rapsicokra időben lecsaptak, így 39 harcsa megmenekült és visszakerült a folyóba.

A 63 és 40 éves sükösdi férfiak tavaly október 17-én kora délután Sükösd térségében motoros csónakból elektromos halászgéppel és „gereblyézéssel” 41 harcsát fogtak ki a Dunából azért, hogy ellopják. Az így megszerzett több, mint 93 kg harcsát zsákokba rakták és az idősebb vádlott hétvégi házának stégjéhez szállították. Miután kikötöttek, igazoltatták őket.

Az orvul megszerzett halak értéke mintegy 234 ezer forint volt.

A vádlottaknak nemcsak horgászengedélyük nem volt, de az orvhalászatot tiltott eszközzel és tiltott módon végezték. Az elektromos halászgép és a gereblyézés egyaránt tiltott halfogási módszer.

Tettenérésük után kiderült, hogy két harcsa időközben elhullott, a többi 39 harcsa azonban megmenekült és a halőrök visszahelyezték a Dunába.

Az ügyészség a két férfit orvhalászat és lopás vétségével vádolja és velük szemben felfüggesztett fogházbüntetés kiszabását, továbbá a csónak, a merítőszák és az orvhalászathoz használt többi eszköz elkobzását indítványozza. Bűnösségükről a Bajai Járásbíróság fog dönteni.