Elengedték a KTE közpénztartozását

2014 már 14
Megosztás
telepítik a műfüves pályát Kecskeméten

Így nem lehet népszerűsíteni a focit Kecskeméten. A KTE mindvégig kuncsorgott, hitegetett. Persze tudtuk, hogy ez lesz a vége. Zombor elismerte, végül is, ha úgy nézzük, jó fej volt.

 

Ha volna még a KSC nagy csapat, akkor most a szurkolótáboruk ritmusban skandálhatná a KTE irodája előtt, hogy “akárhogy is fáj, Rózsa (Pál) itt a sztár! 

Miért? Mert pofátlanul sunnyog a kecskeméti foci és végül mindig jut nekik jelentős közpénz, pedig lenne jobb helye is a város oktatási és kulturális intézményeiben, elég csak belépni valamelyik óvodába és megnézni milyen is a linóleum egy csoportszobában. Már felismerhetetlen rajta a minta, de mindegy, ne rágódjunk rajta: bebizonyosodott, hogy Mák Kornélnak csak a mérlegen van súlya, nem a közéletben.

A lázas kezdetek

2012-ben a kecskeméti önkormányzat megnyerte a Magyar Labdarúgó Szövetség egyik pályaépítési pályázatát, így a Széktói Stadionban megvalósulhatott a téli edzések zavartalan megtartására egy csaknem 154 millió forint értékű műfüves pályakomplexum, kerítéssel és csapdékvíz-elvezetéssel. A beruházás harminc százaléknyi önrészét -  valamivel több mint negyvenegymillió forintot - a sportlétesítményeket használó Kecskeméti TE Labdarúgó (KTE) Kft.-nek kellett volna befizetnie. 

A kecskeméti önkormányzat 2012. október 31-ig 25 millió forintot utalt át a Magyar Labdarúgó Szövetségnek, majd 2013. február 15-ig további 21 millió 87 ezer 155 forintot. 

A KTE vezetése az önkormányzathoz fordult, mondván: az önrészt az akadémiai pályázat terhére szerették volna biztosítani, de a labdarúgó szövetség ehhez - a szabályzata értelmében - nem járult hozzá. Mivel az adójóváírásból származó TAO sporttámogatások csak 2012 végére folyhatnak be, illetve, a különböző jogdíjakból és szponzori támogatásokból származó bevételek pedig a 2013. februárjában realizálódhatnak, ezért a sportcég kölcsönben kérte az összeget az önkormányzattól. A helyi képviselő-testület egyhangúlag rábólintott, miközben garanciákat nem kért arra az esetre, ha a KTE nem tud majd fizetni. A sokak által hangoztatott jóslat, miszerint a KTE anyagi gondokkal küzd, bevált, a sportvállalkozás nem tudott fizetni 2013 év elejére.

Nem engedtek a 46-ból!

A múlt évben megkérdeztük a KTE vezetését, hogy mire fordították a társasági adótámogatásból (TAO) befolyt pénzt, illetve, mi van a televíziós jogdíjakkal, illetve a szponzori pénzekkel, amelyből az ígéretük szerint vissza szerették volna fizetni az önkormányzat által nyújtott valamivel több mint 46 millió forintos kölcsönt.

S Juhász Attila, a KTE ügyvezető igazgatója a Hírösvény fenti kérdéseire azt válaszolta, nem kíván belemenni a részletekbe, mert körvonalazódik egy megállapodás ezzel kapcsolatban az önkormányzattal és majd ezt követően áll a sajtó rendelkezésére.

2013 tavaszán megkerestük Mák Kornél alpolgármestert, aki 2012 őszén előterjesztője volt a KTE kölcsönkérelmének. Az alpolgármester nagyon határozottnak és eltökéltnek tűnt ebben a kérdésben.

A Hírösvénynek azt mondta: a város korrekt módon állt a KTE kéréséhez, maximálisan segítette a céget a jó cél érdekében, ezért úgy vélte, nekik is be kell tartaniuk a szerződésben vállalt kötelezettségeiket.

A megoldásra a pénzügyi osztályt kérték fel, amely azt a javaslatot tette, hogy a KTE addig ne kapjon a várostól támogatást, amíg vissza nem fizeti a kölcsönt. 

Szemereyné Pataki Klaudia, gazdasági ügyekért felelős alpolgármester a Hírösvénynek tavaly azt mondta: készül egy előterjesztés-tervezet, amely szerint a KTE nem 2013. február 15-től, a kölcsönadás végső dátumától, hanem későbbről, a műfüves pálya használatba-vételétől számítva részletekben törlesztené vissza a több mint 46 millió forintot. 

Kívülálló ok: üres zseb

A megoldási képlet végül úgy került 2013-ban a képviselő-testület elé, hogy a város nem utalja ki a 25 millió forintos éves támogatást a KTE-nek, hanem letudja azt a mintegy 46 millió forintos tartozásukból. A fennmaradt, pontosan 21 millió 87 ezer 155 forintot pedig 2013. augusztustól 2013. december 31-ig öt egyenlő (4 millió 215 ezer 631 forint )részletben kellet volna megfizetniük. A szerződésbe még azt a kitételt is beletették, hogyha a klub nem törleszt időre, akkor egészben kell kifizetnie a hátralévő tartozását.

Voltak hírek közben, hogy még súlyosabb anyagi gondokkal küzd a KTE, ráadásul a labdarúgó szövetség is megbüntette a klubot 350 ezer forintra kártalanítás megfizetésének elmulasztása miatt.

Mák Kornél múlt év őszén annyit mondott a Hírösvénynek a törlesztési gondok felvetésére, tudna róla, ha a KTE nem törlesztene, mert azt jelezte volna a részére a hivatal.

Nem tudott róla.

A 2014. március 13-i képviselő-testületi  ülésre ugyanis a KTE nem hogy részletfizetési kérelemmel érkezett volna, hanem a teljes 18 millió 523 ezer 477 forint és kamatainak (összesen 20 millió 492 ezer 474 forint elengedését kérték az önkormányzattól. Vagyis egyetlen teljes részletet sem teljesítettek. A kérelemben okként azt jelölték meg, hogy rajtuk kívülálló okok miatt nem tudnak törleszteni. Király képviselő meg is kérdezte az ülésen, hogy mit lehet tudni erről a kívülálló okokról, mire Zombor azt válaszolta: nincsen pénzük. 

(épp most kiáltott be a konyhából a feleségem, hogy mire kellene pénz a gyerekek miatt, úgy gondoltam írnék egy kölcsönadási kérelmet polgármester úr, aztán letudnánk, mint a KTE a műfüves pályát, de most már megyek vissza cikkbe).

A testületi ülésen Zombor Gábor volt ez ügyben a legjobb fej, egyszerűen kijelentette, tudtuk, hogy ez lesz belőle. Igaz ő sem focista, hanem kosárlabda párti. A városatyák egyhangúlag elengedték végül a KTE tartozását. 

Rózsaliget

Annyi szépséghibája van ennek a közpénzfocinak, hogy a város fizette a műfüves pálya önrészét, a KTE használja, az utánpótlás pedig szív. Rendszeresen panaszolják a gyermekeiket a Széktói Stadionba edzésre hordó focistapalánták szülei, hogy nincs hely a pályán a kicsiknek edzésidőben, ezért át vannak irányítva a műkerti pályára.

A KTE Kft. két tulajdonosa a Bertrans Zrt. valamint a Ver-Bau Kft. A két cég nincs egyensúlyban, mert a Ver-Bau-nak jelentősen nagyobb az éves árbevétele.

A Bertrans Zrt. vezérigazgatója Rózsa Pál, a cégben a fő részvényes pedig az évek óta gazdasági tevékenységet nem végző Hungarosped Kft., amelynek Rózsa Pál az ügyvezetője és tulajdonosa.

A Ver-Bau Kft. tulajdonosai Versegi János és felesége.

A KTE Kft. a több mint háromszázmillió forintos éves forgalma ellenére 2011 óta jelentős veszteséget könyvel el.

Akárhogy is fáj, Rózsa itt a sztár!

 

Címke: