Elengedték a lefoglalt kismadarakat

2013 nov 21
Megosztás

Mintegy félszáz csempészetből származó védett kismadarat engedtek szabadon csütörtökön Kecskeméten. A szabadítási akcióban a fináncokat a Kiskunsági Nemzeti Park munkatársai segítették.

 

Még nincs meg annak a román utánfutós busz sofőrjének a megbízója, akit a napokban az M5-ös autópálya lajosmizsei pihenőhelyén ellenőriztek a vám- és pénzügyőrség munkatársai.  

A jármű átvizsgálásakor a csomagtérből - egy felirat nélküli kartondobozból-, előkerült huszonhárom karton magyar adójegy nélküli cigaretta. Ennek okán a pénzügyőrök szétkapták a járművet, ahol újabb gyanús dolgokra leltek.

 Az ellenőrzés során egy, az utánfutóban elhelyezett fekete táskában három gramm amfetamin gyanús anyagot, a csomagtérben pedig összesen negyvenöt védett kismadarat,  kék cinegét, erdei pintyet, csízt, tengelicet találtak a pénzügyőrök.

 A Kiskunsági Nemzeti Park szakértői megállapították, hogy a nem szakszerűen, hanem ragasztócsapdával befogott madarak védett fajokhoz tartoznak, ezért azok szállítása engedélyhez kötött, ilyen engedélye azonban a román sofőrnek nem volt. A védett madarakkal kapcsolatban a sofőr úgy nyilatkozott, hogy azokat postacsomagként adta fel Romániában egy ismeretlen személy, a célállomás Olaszország volt. Mint ismert, Olaszországban gasztronómiai ínyencség szerepét töltik be a kis énekesmadarak. 

 A pénzügyőrök a kábítószert, az adózatlan dohányterméket, valamint az egymillió forint eszmei értéket meghaladó védett madarakat lefoglalták. A román sofőr ellen eljárás indult, a kismadarakat pedig beszállították a Kecskeméti Vadaskertbe, ahol csütörtökön a pénzügyőrök, a rendőrség munkatársainak körében Kiskunsági Nemzeti Park munkatársai szabadon engedték azokat, az égi röpte előtt azonban minden fajta kapott egy-egy magyar azonosítógyűrűt.

 

Címke: