Életfogytiglanra ítélték a barátját megölő férfit

2024 már 21
Megosztás

A Kecskeméti Törvényszék tárgyalás kitűzése nélkül, előkészítő ülésen életfogytig tartó fegyházra ítélt egy 29 éves bajai illetőségű férfit, akivel szemben aljas indokból, védekezésre képtelen személy sérelmére, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés miatt emelt vádat a Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség.

Az ítélet szerint a korábban többszörösen büntetett előéletű vádlott és a sértett több alkalommal italoztak együtt, a sértett a szeszes italt a betegségére felírt nyugtatókkal együtt fogyasztotta. 

A sértett 2015. december 12. napján áthívta magához a vádlottat abba a házba, ahol életvitelszerűen tartózkodott. A házban együtt italoztak, majd összeszólalkoztak és a vita hevében a vádlott egy tárgyat vágott a sértetthez, aki térdre rogyott, majd eszméletlenül elterült a földön. A vádlott ekkor megijedt és egy öngyújtóval egy párnát meggyújtott, majd a helyszínt elhagyta oly módon, hogy a sértett értéktárgyait (5 millió forintot megközelítő értékben) magához vette. A tűz fokozatosan terjedt tovább és a sértett szén-monoxid mérgezés, valamint égéses shock következében életét vesztette. Az ingatlanban 8 millió 178 ezer 734 forint kár keletkezett.

A vádlott a bűnösségét az előkészítő ülésen a vádiratban foglaltakkal egyezően beismerte és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról. Beismerő nyilatkozatát a bíróság elfogadta.

A visszaeső bűnelkövetőnek minősülő vádlott a büntetéséből legkorábban 25 év kitöltését követően bocsátható feltételes szabadságra. Jelenleg csalás és lopás miatt kiszabott 2 év fegyház büntetését tölti. 

Az ítélet nem jogerős, mivel a vádlott és a védő határozott tartamú szabadságvesztés kiszabása érdekében jelentettek be fellebbezést, amit a Szegedi Ítélőtábla bírál el.