Elkésett az önkormányzati követelés

2013 dec 26
Megosztás

Időn túl adta be az ötvenmilliós hitelezői igényét a kecskeméti önkormányzat a KSE Kft. felszámolási eljárásában, miközben ennek az ellenkezőjét állították a városatyák előtt. 

 

A törvényes határidőn belül benyújtotta a felszámolói igényét a KSE Kft. felszámolásában Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata - hangzott el ez a kecskeméti képvielő-testület előtt tájékoztatásként 2013. május 30-án, miközben a Kecskeméti Törvényszék Cégbíróságán fellelhető iratok szerint ez nem felel meg a valóságnak. 

  Ezekben ugyanis az áll, hogy a KSE Kft. felszámolásával kapcsolatban harmincketten a törvényes határidőn belül, hárman viszont ezen felül adtak be hitelezői igényt. 

Ez utóbbi tartalmazza a kecskeméti önkormányzatnak a KSE Kft. részére nyújtott 50 millió forint meg nem térült kölcsönét, amely a kamatokkal és a felszámoló regisztrációs díjjal együtt összesen 50 millió 348 ezer 861 ezer forint. 

A KSE Kft. felszámolásában az időben érkezett hitelezői igény egyébként 175 millió 712 ezer 526 forint, az időn túli igényekkel ez az összeg 228 millió 941 ezer 245 forint. 

Az időben érkezett igények megtérülésére remény sincsen, mivel a KSE Kft.-nek egyáltalán nem maradt vagyona, ami papíron szerepelt - sporteszközök, számítógépek -  az sem kapta meg a felszámoló, ezért e miatt feljelentést is tett fedezetelvonás büntettének gyanúja miatt. 

Az ügyet egyesítették az alapüggyel, amelyben költségvetési csalás miatt nyomoz a NAV Regionális Bűnügyi Igazgatósága.

Az időn túli felszámolói igénnyel kapcsolatos kérdésünkre Király József képviselő azt mondta, még kikéri a jogászok véleményét, de szerinte a tények hűtlen kezelés gyanúját vetik fel a hivatal részéről. Annál is inkább - tette hozzá, mivel a hitelezői igények kérdését rendre az önkormányzat pénzügyi bizottsága tárgyalja, ám ilyen jelleggű előterjesztést nem került a grémium elé.

 

Nem is volt vagyon?

 

A Kecskeméti Törvényszék 2012.  december 5-i hatállyal rendelte el a Kecskeméti KSE Sportegyesületeket Működtető Kft. felszámolási eljárását, amelyre a fővárosi székhelyű PARA Kft.-ét jelölte ki. A felszámoló-biztos törvényszéki tájékoztatója szerint a KSE Kft. ügyvezetője, Jánosi István, csak részben tett eleget  a törvényi kötelezettségeinek, mert a záró mérleg, a könyvelési bizonylatok, valamint az adóbevallások leadása mellett nem tudta átadni a cég tárgyi, illetve a vagyonkimutatásban szereplő,  milliós értékű eszközeit, mivel azok - elmondása szerint - nem kerültek részére átadásra a cég korábbi ügyvezetőjétől, Feyér Zoltántól. A hiányzó - zömében sporteszközöket - a szigorú elszámolás alá eső TAO támogatásból szerezte meg  KSE Kft., mégsincs nyoma annak, hogy hová lettek. 

A cég négy lízingelt gépkocsiját már korábban visszavette a finanszírozó cég.

Mivel a KSE Kft.-nek nincsen értékelhető vagyona - a megmaradt számítógép és nyomtató is rossz - a több mint kétszázmillió forint értékű követelés kielégítésére semmi esély sincsen. 

A harminchat munkavállaló elmaradt munkabére tartozásának az enyhítésére a bérgarancialapból 24 millió 227 ezer 798 forint támogatást kapott a felszámoló. 

Mint aról beszámoltunk az önkormányzati KSE kft. gazdálkodásával kapcsolatban 2011 év végén több feljelentés is született, közük Zombor Gábor polgármester is feljelentést tett számvitel rendje megsértése büntettének gyanújával. A feljelentéseket egyesítették és a NAV Dél-Alföldi Regionális Bűnügyi Igazgatósága költségvetési csalás büntettének gyanúja miatt nyomoz. 

Gyanúsítottja még nincsen az ügynek. 

 

 

Címke: