Emberi maradványoktól a büntetőeljárásig

2016 júl 14
Megosztás
emberi maradványok Kiskunhalas mellett

Úgy néz ki, mostanában a döglött akták felélesztése van soron a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztályán. A közelmúltban egy DNS azonosítás során sikerlüt megtalálni egy 11 évvel ez előtti kecskeméti gyilkosság feltételezett elkövetőjét, most pedig a öt évvel ez előtti kiskunhalasi eltűnési ügyet zártak le.

2012 júniusában eltűnt egy 62 éves egyedül élőő kiskunhalasi férfi. Kiderült a legutolsó életjelet 2011 szeptemberében adta, azóta semmi hírt nem volt róla. Eltűntként kezelték, az aktája felkerült a polcra és ott porosodott napjainkig, pontosabban idén februárig, amikor - mint a mesében - rózsagyűjtő asszonyok emberi csontokat találtak a város melletti kiserdőben.

Mivel csontváznak több része hiányzott, a a nyomozók úgy vélték ez csak egy másodlagos helyszín, a holttest valahol máshol lehetett ez idáig eltemetve. Az orvosszakértő véleménye szerint a koponyán erőszakra, törésre utaló nyomokat rögzítettek. A fogazat megvizsgálását követően, hogy a maradványok megegyeznek a 2011-ben eltűnt kiskunhalasi férfi fogazatával és halált okozó testi sértés bűntettében indítottak nyomozást.

A rendőrök kihallgatták újra az eltűnt férfi szomszédait, köztük egykori közeli munkatársát S. Mihályt, aki bennfentesként azt állította öt évvel ez előtt, hogy férfi egy romániai barátnőjével utazott el valahová.

Persze ebből nem volt igaz semmi.

Kiderült a két férfi szoros, bizalmi kapcsolatban állt egymással S. Mihálynak kulcsa is volt az áldozat garázsához, ahonnan eltűnt a férfi Lada személygépkocsija. A nyomozók az idén kiderítették azt is, hogy 2012-ben egy baja melletti autószerelő levizsgáztatta az autót úgy, hogy aláhamisította az iratokon a tulajdonos nevét.

Ezt követően a nyomozók tanúként idézték meg S. Mihályt és meggyanúsították barátja eltűnésével és erőszakos halálával.A férfi tagadott, sőt még a hazugságvizsgálatot is vállalta, pechére, mert még jobban rá terelődött a gyanú. Míg a kihallgatása zajlott, addig a bűnügyi technikusok tetemkereső kutyával vizsgálták át a tanyájának a területét. Mire a kutya jelzett, addigra S. Mihály is megtört, lerajzolta, hogy melyik körtefa alá ásta néhai barátját. Azt mondta baleset történt, összevesztek, ellökte, beütötte a fejét és meghalt. Később bevallotta, hogy egy kalapáccsal agyonverte a férfit.

A megyei főkapitányság emberölés bűntettének megalapozott gyanúja miatt indított eljárást S. Mihály ellen, a bíróság június 30-án elrendelte előzetes letartóztatását.