Enyhítették a Tiszakécskén megölt turista gyilkosainak büntetését

2018 ápr 11
Megosztás
Tszakécske vasútállomás

Jogerősen 21, illetve 15 év fegyházbüntetéssel sújtotta szerdán a Szegedi Ítélőtábla azt a két tiszakécskei fiatalt, akik 2016-ban brutálisan meggyilkoltak egy izraeli férfit.

A táblabíróság társtettesként, nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettében és kábítószer birtoklásának vétségében mondta ki bűnösnek a vádlottakat.

A későbbi sértett 2016 márciusában érkezett Magyarországra, ahol hosszabb időt kívánt eltölteni. Tervei között szerepelt, hogy megtanul magyarul, illetve - Magyarországon élt őseire tekintettel - megszerzi a magyar állampolgárságot. A férfi Tiszakécskén alkalmi szállásokon vagy a szabadban, sátorozva éjszakázott. Holmijai között volt egy erősen használt laptop és egy mobiltelefon is. Kevés készpénzzel rendelkezett, mindössze 20 amerikai dollár és 3 ezer forint volt nála.

A hajléktalan, jelenleg 24 és 21 éves vádlottak egyike egy romos házban, másikuk alkalmi jelleggel egy ismerősénél aludt. Együtt csavarogtak Tiszakécskén, különböző kocsmákban italoztak, időnként kábítószert fogyasztottak. Az elsőrendű vádlott felfigyelt az izraeli férfira, és elhatározta, megszerzi értékeit. Április 21-én a romos házhoz hívta, ahol előbb két ismerősét próbálta rávenni, hogy rabolják ki a férfit, majd miután ők nem voltak hajlandók, az éppen születésnapos társát kérte meg erre.

Miközben elszívtak két füves cigit, a másodrendű vádlott vetette föl, hogy az áldozatot az udvaron található téglákkal verjék agyon. A fejére célozva elkezdték dobálni a hálózsákjában alvó férfit. A sértett nem tudott védekezni, csak a kezét emelte maga elé, majd rövid idő alatt elvesztette eszméletét. Miután nem mozdult, a vádlottak azt hitték, meghalt, és elkezdték átkutatni a csomagjait. A sértett ekkor hörögni kezdett, mire a vádlottak ismét dobálni kezdték, amíg a sértett végleg el nem hallgatott.

Az áldozat legalább harminc sérülést szenvedett el, halálát a bántalmazás során elszenvedett koponya- és agysérülések miatt kialakult keringés- és légzésbénulás okozta. A vádlottak a sértett értékeit, pénzét elvették, a holttestet a romos házba húzták, ahol törmelékkel elfedték, majd elhagyták a helyszínt. A rablott pénzből bevásároltak, majd egy együtt söröztek.

A vádlottakat kilenc nappal később fogták el, ekkor mindkettőjüknél kábítószert találtak a rendőrök.

A tárgyaláson mindketten azt mondták, nagyon sajnálja a történteket, nem kívánták az áldozat halálát.

A táblabíróság döntésével enyhítette a Kecskeméti Törvényszék által első fokon a vádlottakra kiszabott életfogytig tartó, illetve 16 éves fegyházbüntetést. Gyurisné Komlóssy Éva tanácsvezető bíró az indoklás során kifejtette, a bíróság elsősorban a vádlottak életkorára tekintettel látott lehetőséget a büntetés enyhítésére.

(MTI)