Erősödik a szolidaritás a Bányaiért

2015 szep 1
Megosztás
Lukács Lajos én vagyok

Válaszokat várnak kérdéseikre a városvezetéstől a szülők, a diákok, a tanárok, valamint a szimpatizánsok a Bányai sorsával kapcsolatban. Kitört a “Sárgarózsás” forradalom Kecskeméten.

 

Jól fogyott a sárga rózsa hétfőn Kecskeméten és minden előzetes pletyka ellenére zavartalan volt a tanévnyitó aznap a Bányai Júlia Gimnáziumban. Igaz, rendhagyó volt. Sajnos, más iskola nem csatlakozott a szolidaritáshoz, ami arról szólt, hogy a helyi Fidesz által indok nélkül nem támogatott iskolaigazgató, Lukács Lajos mellett összegyűlnek a szimpatizánsok és megköszönik a több mint két évtizedes sikeres munkásságát, azt, amit a Bányai Kecskemétnek hozott pedagógiai téren, valamint a felsőoktatási felvételi statisztikában. 

A koreográfia szerint a csendes demonstráció során közösen eléneklik az iIllés zenekar féle beat-himnuszt:  a Miért hagytuk hogy így legyen-t, a végén pedig egy-egy szál sárga rózsát helyeznek el a tiszteletük és a megbecsülésük jeléül a gimnázium lépcsőjén. Így is történt, a kivezényelt rendőröknek nem akadt dolguk.

Mint ismert, a kecskeméti képviselő-testület kormánypárti frakciója hozzászólás nélkül nem támogatta dr. Lukács Lajosnak,a Bányai Júlia Gimnázium addig igazgatójának a vezetői pályázatát. Igaz, e miatt később kínos magyarázkodásba kezdtek. Lukács ugyanis 23 éve sikeresen vezeti az intézményt, kinevezését egyhangúlag támogatta tantestület, a szülői testület, az önkormányzat szakbizottsága.

Végül a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) sem adta áldását az addig igazgató újrázására, hanem megbízta az intézmény vezetésével Lukács helyettesét.

A szakszervezetek elítélik a politikai beavatkozást

A szolidaritási esten elsőként a fő szervező, egykori bányais öreg diák, Soós Eszter felolvasta a szakszervezetek közleményét:

“A Pedagógusok Szakszervezete őszintén bízik abban, hogy a KLIK a jövőben az oktatásért felelős miniszter részére azoknak a pályázóknak az intézményvezetői megbízását javasolja, akik megkapták a véleményezésre jogosultak – különös tekintettel a tantestület – többségének támogatását. Az elmúlt időszak gyakorlata bizonyítja, hogy csak ily módon biztosítható a köznevelési intézményekben a feladat zavartalan ellátása. Ekképpen előzhető meg az is, hogy konfliktus alakuljon ki a kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium vezetői megbízásának kiadásakor. Az intézményben megszokott magas színvonalú pedagógiai-szakmai munka csak a nevelőtestület maradéktalan támogatásával folytatható. Dr. Lukács Lajos több mint 20 évig állt a gimnázium élén, kivívta a mostani és az öregdiákok, valamint a szülők megbecsülését is, ezért különösen sajnáljuk, hogy a javaslattételre jogosultak ezt a tényt nem vették figyelembe. Az iskola alkalmazotti közösségének, működtetőjének és fenntartójának közös érdeke, hogy olyan személy irányítsa a gimnáziumot, aki élvezi a helyi közösség bizalmát.

Budapest, 2015. augusztus 25.

Pedagógusok Szakszervezete”

“Tisztelt Tiltakozók!

Mi a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetében hosszú ideje döbbenten figyeljük, hogy milyen gátlástalanul avatkozik bele a politika az iskolák mindennapjaiba. Hogyan tesz tönkre jól működő intézményeket, hogy lehetetlenít el példaértékű műhelyt létrehozó közösségeket csak azért, hogy vazallusait megjutalmazza. Az, ami a rendszerváltást követő évtizedekben mindössze fehérholló szerű kivétel volt, az elmúlt években napi praktikummá vált. Cinikus magabiztossággal - a kétely legkisebb jele nélkül - váltanak le, neveznek ki eredményes munkát végző igazgatókat, félresöpörve minden jogos szakmai kritikát. Ez történt Önöknél is, a Bányaiban. Az intoleráns hatalmat nem érdekli, hogy ebben a helyzetben már nem az iskolavezető személye a tét, hanem maga az intézmény került veszélybe. Van olyan helyzet, amikor minél rosszabb, annál jobb. De ne legyen pillanatnyi kétségük sem, nem adták fel! Ha már mindenki kifáradt, ha már mindenkinek elege van, ha már az eredmények is elmaradnak, akkor küldik majd a „megmentőt”… De Önök ne adják fel! Van az a civil kurázsi, van az az emberi és szakmai önérzet, s van az a szaktudás mely megakadályozhatja a Bányai tönkretételét. „Csak”össze kell fogni! „Csak” ki kell tartani! A PDSZ nevében sok erőt és kitartást kívánok küzdelmükhöz! Jogi, szakmai és érdekvédelmi segítség ügyében rendelkezésükre állunk! Ne hagyják a Bányait!

Üdvözlettel:

Mendrey László

elnök sk.

Budapest, 2015. augusztus 25.”

A szülők köszönik a figyelmet, visszakérik Lukácsot 

Ezt követőn a szülők képviselője kért szót, aki elmondta: nyitott, elfogadó, toleráns tanári karra bíztuk a gyermekeinket, átgondoltan tettük ezt, mert elfogadtuk az iskola szellemiségét és elvárásait. A garancia az elvárásainkra Lukács Lajos igazgató volt, akinek a pályázatát indoklás nélkül nem támogatta a kecskeméti városvezetés. Nekünk szülőknek jó lett volna megismerni az elutasítás indokait, mert több száz gyerek sorsáról van szó, miközben a városvezetés a sajtóközleményében is elismerte, hogy a Bányai Júlia Gimnázium országosan is elismert köznevelési intézmény, amelyben a tehetséggondozásnak és a magas színvonalú szakmai munkának elsődleges szerepe kell, hogy legyen, ezért Kecskemét önkormányzata erkölcsi feladatának érzi azt, hogy kiemelt figyelmet fordítson az iskolára.

Ez úton is köszönjük a figyelmet - mondta a szülők képviselője, akit erre megtapsolt a tömeg. 

Hozzátette: a közlemény szerint az önkormányzat arra kérte a fenntartó KLIK-et, hogy mielőbb írja ki az új pályázatot a gimnázium vezetésére. Mi is ezt kérjük, a szülők nevében, mondta az anyuka. Hangsúlyozta: természetesen azt is, hogy a pályázat elbírálása során kizárólag szakmai és ne politikai érdekek érvényesüljenek, mert az oktatásban nincs helye a mindennapi politikának.

Kinek és mi baja Lukács Lajossal?

Három hónappal ez előtt együtt énekeltük itt a “sárgarózsát”. Akkor kijelentettük, ha nem hallgatnak meg bennünket, ha nem figyelnek arra, hogy ez a közösség mit szeretne, akkor újra jövünk. Hát újra itt vagyunk, és dühösek vagyunk, mert indok nélkül, méltánytalanul távolították el ennek az iskolának az éléről Lukács Lajost, akinek a munkáját, a munkásságát az önkormányzat nem volt képes tisztességesen megköszönni - mondta Soós Eszter fő szervező.

Kijelentette: Hívtuk ide Szemereyné Pataki Klaudia polgármestert, mert kérdéseink lennének hozzá, hiszen azt ígérte, hogy ennek a városnak az első számű szolgálója lesz, azt ígérte, nem fogja elrontani azt, ami jól működik, miközben a város egyik legjobb iskoláját megpróbálják szétverni.

Tisztel polgármester asszony! A következő kérdésekre szeretnénk válaszokat kapni:

Úgy gondolja-e ön, hogy a városnak és a Bányai Júlia Gimnáziumnak jobb lesz Lukács Lajos nélkül, ha úgy gondolja,hogy igen, akkor miért?

Adott-e ön utasítást az önkormányzat politikai többségének Lukács Lajos pályázatának az elkaszálására, ha nem, akkor kinek az ötlete volt és miért?

Tárgyalt-e a városvezetés részéréről bárki is a KLIK illetékesével erről az ügyről, ha igen, ki és miről tárgyalt?

Igaz-e az a rosszindulatú pletyka, hogy az ön egyik közeli munkatársának a személyes vendettájáról van szó?

És nem utolsósorban álljon ki a nyilvánosság elé és mondja meg végre: Kinek és mi baja van Lukács Lajossal?

Nem tágítunk, nem hagyjuk magunkat, ez itt  ami iskolánk, ez itt a mi jövőnk! - hangsúlyozta.

Aztán felcsendült a “sárgarózsa” és közben sok százan helyezték el virágaikat az iskola lépcsőjén.

A szolidaritási esten jelen volt Lukács Lajos, aki immáron nem igazgatója a Bányainak, a legvégén szót kért és csak annyit mondott, köszöni, hogy ennyien kiállnak a Bányaiért, védjék meg ezt az iskolát- tette hozzá.