A Fehér Ház buktatta le a saját kémét

2014 május 27
Megosztás
barack obama

A Fehér Ház véletlenül felfedte a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) afganisztáni állomásfőnökének személyazonosságát, feltüntetve az illető nevét a Barack Obama elnök bagrami látogatására kiadott, a sajtónak szánt protokoll-listán - közölte hétfőn az amerikai média.

Az afganisztáni CIA-főnök neve kikerült a külföldi médiához is, mert a bevett gyakorlat szerint a Fehér Ház által szervezett eseményekről a helyszínen lévő tudósítók az úgynevezett pool-rendszer keretében e-mailben tájékoztatják azokat az Washingtonban hivatalosan szintén akkreditált kollégáikat, akik valamilyen okból nem lehetnek jelen.
A hadsereg sajtósai által összeállított eredeti névsort, amelyen annak a 15 tisztségviselőnek a neve szerepelt, akik szombaton részt vettek az Obamának az afganisztáni helyzetről Bagramban megtartott tájékoztatón, a Fehér Ház sajtóosztálya juttatta el a Bagramba ez elnökkel együtt érkezett újságíróknak.
Ezt a The Washington Post fehér házi tudósítói irodájának főnöke, Scott Wilson bemásolta a jelentésébe, amelyet Afganisztánból visszaküldött Washingtonba, az elnöki hivatal sajtóirodájának, ahonnan a beszámolót a pool-rendszernek megfelelően több mint 6 ezer e-mail-címre küldték szét.
Wilson a jelentés elküldése után felhívta a hibára a Fehér Ház illetékeseinek figyelmét, akik azonban nem reagáltak erre, és továbbították a listát a hivatalos levelezési címekre. Utóbb, a hiba észlelése után kiadtak ugyan egy módosított névsort is, ám a CIA-főnök lelepleződésének híre addigra már kikerült a Twitterre.  
Egyelőre nem közölték, hogy a CIA visszarendeli-e a több száz ügynök és elemző munkáját felügyelő afganisztáni állomásfőnököt. A The Washington Post úgy tudja, hogy az afgán vezetés tisztában van vele, hogy a közép-ázsiai országban ki irányítja az amerikai hírszerző tevékenységet és hogy az érintett nem  szokta elhagyni az amerikai nagykövetség komplexumát.
Rendkívül ritka, hogy az amerikai kormány maga fedi fel le a CIA embereit. A közelmúltból csak egyetlen ilyen eset ismeretes: az ifjabb Bush elnök kormányzása idején Valerie Plame CIA-tisztet leplezték le, hogy lejárassák a férjét, Joseph C. Wilson volt nagykövetet, aki határozottan ellenezte az iraki inváziót. A sors különös fintora, hogy a Plame-et leleplező írás 2003-ban a The Washington Postban jelent meg.
Pakisztánban az elmúlt években legkevesebb 3 CIA-állomásfőnök nevét hozták nyilvánosságra. Egyikük halálos fenyegetéseket kapott, ami miatt azonnal ki kellett menekíteni az országból.

fotó: Indepedent